Βερολίνο: Εurogroup με γρίφους

Είναι ένα Eurogroup με πολλά ερωτηματικά. Η σημερινή έκτακτη συνάντηση


Βερολίνο, Ανταπόκριση

Είναι ένα Eurogroup με πολλά ερωτηματικά. Η σημερινή έκτακτη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες αρχίζει με φόντο τις νέες μεγάλες διαφωνίες ανάμεσα στους δανειστές και τους έλληνες διαπραγματευτές. Στο γρίφο συνέβαλε και η δήλωση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, ο οποίος λίγο πριν την έναρξη της σύσκεψης δήλωσε ότι «πηγαίνουμε με ρεαλιστικές προσδοκίες στη σημερινή συνάντηση». Αυτό δεν προμηνύει οπωσδήποτε κάτι το καλό, δεδομένου ότι οι Γερμανοί είχαν προσέλθει με τις ίδιες ακριβώς «ρεαλιστικές προσδοκίες» και στις προηγούμενες συσκέψεις του Eurogroup για την Ελλάδα, οι οποίες είχαν ως γνωστό άδοξο τέλος.

Παρόλα αυτά, ορισμένοι έγκυροι παρατηρητές, όπως ο ανταποκριτής της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» στις Βρυξέλλες Βέρνερ Μούσλερ, εκφράζουν την πεποίθηση ότι έστω και στο παρά πέντε θα βρεθεί συμφωνία. Μόνο που «η σωτηρία αυτή δεν θα λύσει το πρόβλημα» προσθέτει. Η Ελλάδα θα παραμείνει εξαρτημένη από τους δανειστές και οι αιτίες του κακού, όπως η χαμηλή ανταγωνιστικότητα της χώρας, δεν θα εκριζωθούν – απλώς στα «παλιά δάνεια θα προστεθούν καινούρια».

Όχι ιδιαίτερα αισιόδοξη έδειχνε κυβερνητική πηγή, η οποία δήλωνε ότι το αποτέλεσμα της σημερινής σύσκεψης είναι, λόγω της νέας έντασης μεταξύ Αθήνας και δανειστών, καταρχάς ανοικτό. Σε περίπτωση συμφωνίας, πρόσθεσε, το αποτέλεσμά της θα επικυρωθεί σίγουρα από την σύνοδο κορυφής της Πέμπτης επίσης στις Βρυξέλλες – διαφορετικά, είπε, «βλέπουμε».

Η ίδια πηγή απέρριψε το ενδεχόμενο, η σύνοδος κορυφής να αγνοήσει την οποιαδήποτε – θετική ή αρνητική – απόφαση στο Eurogroup και να επιβάλει δική της λύση στο πρόβλημα. «Η σύνοδος κορυφής αποφασίζει μόνο πάνω στη βάση της πρότασης του Eurogroup» τόνισε. Παράλληλα περιέγραψε και τον ρόλο που παίζουν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τελευταία στο θέμα. «Ο ρόλος τους είναι να ρυθμίζουν πολιτικά τη διαδικασία, όχι να υποκαθιστούν την τεχνική προεργασία του Eurogroup» πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα είπε, ότι η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητη τη συνέχιση της παρουσίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα – οικονομικά και τεχνικά. Αυτό ισχύει βέβαια μόνο για το χριστιανοδημοκρατικό μέρος της κυβέρνησης συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών: Οι τελευταίοι δηλώνουν ότι η Ευρώπη χρειάζεται πλέον μόνο την τεχνογνωσία του ΔΝΤ, όχι τα χρήματά του. «Αυτά μπορεί να τα διαθέσουν τώρα με μεγάλη ευκολία τα ευρωπαϊκά ταμεία στήριξης» δήλωσε εκπρόσωπός τους. Έτσι, πρόσθεσε, «θα απαλλαγούμε από μεγάλο μέρος της κηδεμονίας του ΔΝΤ».

Στο Βερολίνο είναι πάντως εμφανές το δέος εν όψει όχι μόνο της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, αλλά και της επιτυχίας τους. Κι αυτό επειδή τα χρονικά όρια για την έγκρισή της συμφωνίας από το γερμανικό κοινοβούλιο είναι πλέον (ενόψει της λήξης του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας την ερχόμενη Τρίτη, ήτοι στις 30 Ιουνίου) ασφυκτικά στενά. Η συμφωνία αυτή θα πρέπει έτσι να εγκριθεί το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα, έτσι ώστε η Ελλάδα να πάρει αμέσως μετά την υπολειπόμενη δόση των 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης EFSF και να πληρώσει με αυτήν έγκαιρα τη δόση του ΔΝΤ, που πρέπει να πραγματοποιηθεί επίσης στις 30 Ιουνίου. Τα τρία «σενάρια τρόμου» που εξετάζονται είναι

  • Πρώτον, σε περίπτωση «απλής» συμφωνίας, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα προβλέπει την παράταση του τρέχοντος προγράμματος, η γερμανική Βουλή θα την εγκρίνει σε ρυθμό εξπρές, δεδομένου ότι δεν θα περιέχει μεγάλες αλλαγές στους όρους του προγράμματος. Η πληρωμή του ΔΝΤ θα γίνει έτσι κυριολεκτικά στο «παρά ένα».
  • Δεύτερον, σε περίπτωση που η συμφωνία δεν είναι η απλή παράταση, αλλά περιέχει και σημαντικές αλλαγές που ικανοποιούν και την ελληνική πλευρά, το Μπούντεστακ, η γερμανική Βουλή, θα συνεδριάσει δυο φορές: Μια για να εγκρίνει το πρόγραμμα, και ύστερα, αφού το ελληνικό κοινοβούλιο ψηφίσει τα προαπαιτούμενα των δανειστών, μια δεύτερη για να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης. Το αν θα προλάβει να κάνει τις δυο συνεδριάσεις στο διάστημα της Δευτέρας θεωρείται όμως πρακτικά αδύνατο – η Ελλάδα θα βρεθεί έτσι προ του κινδύνου χρεοκοπίας παρά την ψήφιση της συμφωνίας.
  • «Το τρίτο σενάριο, σε περίπτωση ασυμφωνίας, δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι» είπε η πηγή.

Αυτό θα αγγίξει άμεσα την χρεοκοπία και θα δώσει έτσι νέα συγκλονιστική τροπή στο ελληνικό δράμα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.