Ξεκινούν οι τελικές συζητήσεις για τη συμφωνία με τους δανειστές με κίνδυνο περιπλοκής

Στην συνεδρίαση του eurogroup της Τετάρτης και στην σύνοδο κορυφής της Πέμπτης μεταφέρεται πλέον το ενδιαφέρον για το ελληνικό ζήτημα, ενώ η αναταραχή στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κλιμακώνεται.

Στην συνεδρίαση του Εurogroup της Τετάρτης και στην σύνοδο κορυφής της Πέμπτης μεταφέρεται πλέον το ενδιαφέρον για το ελληνικό ζήτημα, ενώ η αναταραχή στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κλιμακώνεται.

Εν όψει των εξελίξεων που προμηνύονται δραματικές – το ΔΝΤ έχει ήδη στην ουσία απορρίψει τις προτάσεις του κ. Τσίπρα και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να τις ψηφίσουν (Δ. Κοδέλλας, Αλ. Μητρόπουλος, Ελ. Σωτηρίου, Ι. Μιχελογιαννάκης, Κ. Λαπαβίτσας, κ.α.) – το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει δια των υπουργών επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη και Ν. Παππά εμμέσως πλην σαφώς, ότι η μη ψήφιση της συμφωνίας από την κυβερνητική πλειοψηφία, θα σημάνει εμπλοκή και προσφυγή στις κάλπες.
Την ίδια στιγμή, στο ηλεκτρονικό φόρουμ της Αριστερής Πλατφόρμας iskra.gr αναφέρεται ότι η «διαπραγμάτευση με προϋπόθεση την «πάση θυσία» παραμονή στην ευρωζώνη απέτυχε παταγωδώς», υπογραμμίζουν και ότι η χώρα και ο λαός έχουν τη δυνατότητα «ακόμα και τούτη την ώρα, να πουν ένα βροντερό «όχι» στις υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, που άνοιξαν την όρεξη των δανειστών και να δηλώσουν την αντίθεσή τους σε νεομνημονιακού τύπου συμφωνίες».
Ως προς τούτο και με τα υπάρχοντα στοιχεία, αυξημένες θεωρούνται οι πιθανότητες μία πολιτικής αναταραχής, με ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες λόγω απωλειών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, σε περίπτωση που η συμφωνία έλθει προς ψήφιση στη Βουλή.
Σε κάθε περίπτωση, αν και εφόσον υπάρξει συμφωνία τα χρονοδιαγράμματα θα είναι ασφυκτικά καθώς την επόμενη Τρίτη λήγει το τρέχον πρόγραμμα και έπειτα από αυτήν την ημερομηνία η Ελλάδα μένει χωρίς χρηματοδότηση.
Παρά ταύτα, υπάρχουν ήδη εκτιμήσεις, οι οποίες εκφράζονται ακόμη και από παράγοντες των διεθνών αγορών, σύμφωνα με τις οποίες όλοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και υπομονετικοί έως και αργά το βράδυ της Πέμπτης ή το απόγευμα της Παρασκευής.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, δεν θα πρέπει κανείς να αποκλείει μία αντιπρόταση της τρόικας, ή κάποιου σκέλους της, την οποία η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας δεν θα μπορούν να προσυπογράψουν.
Σημειώνεται δε πως εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την αποδοχή μίας πρότασης από την ελληνική κυβέρνηση είναι μία δεσμευτική και συγκεκριμένη δήλωση για το χρέος, η οποία να υπερβαίνει την αντίστοιχη αναφορά του Νοεμβρίου του 2012.
Ενα τέτοιο ενδεχόμενο δεν αποκλείεται στις καθημερινές πλέον αναλύσεις των αγορών και συνοδεύονται με παραινέσεις για ψυχραιμία και καθαρό μυαλό, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει η εικόνα στις συναντήσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης.
Σε άλλους διεθνείς κύκλους πάντως εκφράζεται η εκτίμηση πως η συζήτηση που διεξάγεται αυτήν την στιγμή έχει αμιγώς πολιτικά χαρακτηριστικά και κύριο χαρακτηριστικό της είναι η απουσία εμπιστοσύνης της Ευρώπης προς την ελληνική κυβέρνηση ως προς τις δυνατότητες και τις προθέσεις της να υλοποιήσει μία συμφωνία που να απορρέει από τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της χώρας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.