Αρχισαν οι αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για το πακέτο μέτρων για τη συμφωνία

Αρχισαν οι αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας με βάση τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης.

Αρχισαν οι αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας με βάση τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης.


«Η προσωπική μου στάση είναι ότι αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να ψηφιστούν, είναι ακραία και αντικοινωνικά», δήλωσε ο Αλέξης Μητρόπουλος.

«Πιστεύω ότι στο τέλος, αυτό το πακέτο που έχετε ανά χείρας δεν μπορεί να έρθει στην ελληνική Βουλή», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην τηλεόραση του «Star».

«Μία συμφωνία με βάση τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης είναι ταφόπλακα για την Ελλάδα» και δεν πρόκειται να περάσει απ’ τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Μιλώντας στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του Channel 9 ο κ. Μιχελογιαννάκης είπε ότι μία τέτοια συμφωνία θα αποτελέσει «μνημόνιο χειρότερο από τα πρώτα» και ότι θα διευρύνει την κοινωνική εξαθλίωση, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε να σταματήσει. «Πώς μπορείς να κάνεις μία συμφωνία που θα αυξήσει τις αυτοκτονίες και θα φτωχοποιήσει το λαό;», αναρωτήθηκε.

Αναφερθείς μάλιστα στην πληροφορία ότι στην αρχή δεν γινόταν αποδεκτή η ελληνική πρόταση με την υπογραφή του Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και την απαίτηση των πιστωτών για παρουσίαση και άλλων προαπαιτούμενων έως την ερχόμενη Πέμπτη δήλωσε ότι «σκοπός των εταίρων – πιστωτών είναι να μας ξεφτιλίσουν».

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει μία συμφωνία με τα μέτρα που έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά. «Γνωρίζω ακόμα και βουλευτές που πρόσκεινται στον ίδιο τον Πρόεδρο Τσίπρα και δεν ανήκουν σε κάποια συνιστώσα ή τάση που δεν πρόκειται να στηρίξουν μία τέτοια συμφωνία», δήλωσε .

Ενστάσεις για το περιεχόμενο της ελληνικής πρότασης εξέφρασε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Στάθης Λεουτσάκος. «Θα πρέπει να δούμε συνολικά τα μέτρα και τι θα περιλαμβάνουν για την ελάφρυνση του χρέους» τόνισε προσθέτοντας ότι τα μέτρα είναι ετεροβαρή και καταδεικνύουν τα ασφυκτικά πλαίσια της ευρωζώνης». Προειδοποιητικές βολές έστειλε ο κ. Λεουτσάκος και κατά την ομιλία του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που συζητά το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ρυθμίζει ασφαλιστικά θέματα δηλώνοντας ότι «κανένας εκβιασμός δεν πρέπει να περάσει ούτε στην κυβέρνηση, ούτε ένας λαός να εκβιαστεί με κανένα ψευτοδίλημμα»

Λίγη ώρα αργότερα, μιλώντας από τη Βουλή, κάλεσε την κυβέρνηση να μην ενδώσει στους «σκληρούς εκβιασμούς» των πιστωτών, αλλά να επιμείνει στον σεβασμό της λαϊκής εντολής που έλαβε.

«Πώς θα επιστρέψουν στις εκλογικές τους περιφέρειες για να εξηγήσουν τη συμφωνία στους ψηφοφόρους;» αναρωτιέται ο βουλευτης Κώστας Λαπαβίτσας. Αν οι μεταρρυθμίσεις αποτελούνται κυρίως από μέτρα λιτότητας που επηρεάζουν αρνητικά τις καθημερινές ζωές των πολιτών τότε θα υπάρχουν σημαντικά πολιτικά προβλήματα δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Την αντίθεση της στο περιεχόμενο της συμφωνίας εξέφρασε και η κυρία Ελένη Σωτηρίου, βουλευτή Περιφέρειας Αττικής. Μιλώντας στον «Δρόμο της Αριστεράς» έκανε το εξής σχόλιο: «Τα μέτρα που προτείνονται από την κυβέρνηση και μαθαίνουμε από διαρροές, ξένα Μέσα και non paper, δεν μπορούν να «καλλωπιστούν», δεν μπορούν να υποστηριχθούν, δεν μπορούν να ψηφιστούν». Μάλιστα, η βουλευτής επιρρίπτει την ευθύνη ενδεχόμενης καταψήφισης στην κυβέρνηση προειδοποιώντας: «Η ευθύνη για τις πολιτικές εξελίξεις που συνεπάγεται η κατάθεση τέτοιων μέτρων θα ανήκει σε όσους προχωρούν σε αυτές τις επιλογές».

Δεν μπορεί η η αριστερά να μην έχει άλλη εναλλακτική επιλογή ανέφερε σε ανάρτηση του στο facebook ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος

Κομμουνιστική τάση: «Όχι στο νέο μνημόνιο»

Την έντονη αντίδρασή της εκφράζει και η κομμουνιστική τάση του ΣΥΡΙΖΑ, καλεί τους βουλευτές να πάρουν ξεκάθαρη θέση και «να καταψηφίσουν την επερχόμενη μνημονιακή συμφωνία».

«Όλα τα όργανα του κόμματος από την ΠΓ και την ΚΕ έως την ΟΜ του πιο απομακρυσμένου σημείου της χώρας έχουν χρέος να αποδοκιμάσουν την μνημονιακή συμφωνία και να υποστηρίξουν τη διεξαγωγή ενός εκτάκτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, για να αποφασιστεί τώρα αλλαγή πολιτικής με την υιοθέτηση ενός προγράμματος ρήξης με την τρόικα και την ελληνική καπιταλιστική ολιγαρχία, αλλά και αλλαγή ηγεσίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Και κόντρα Εποχής – Iskra

Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει ο Μικροπολιτικός των Νέων, έχει ξεσπάσει σύγκρουση ανάμεσα στην ιστοσελίδα iskra, που απηχεί τις απόψεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Αριστερής Πλατφόρμας, και την εφημερίδα «Εποχή» που ανήκει στην εκδοτική ομπρέλα του ΣΥΡΙΖΑ, πάλαι ποτέ όργανο της πρώην συνιστώσας ΑΚΟΑ, τα στελέχη της οποίας απαρτίζουν την τάση ΑΝΑΣΑ που ουσιαστικά αποτελεί των πυλώνα της ομάδας των 53.

Η Εποχή εξαπέλυσε με άρθρο της σφοδρότατη επίθεση εναντίον της Αριστερής Πλατφόρμας και του iskra, κάνοντας λόγο για «στυλ «μπολσεβίκ» […] παρά το γεγονός ότι ο προσωπικός βίος αυτών των στελεχών και μελών δεν διαφέρει σε τίποτα από εκείνον ενός μικροαστού γραφειοκράτη», ότι «η Αριστερή Πλατφόρμα είχε το θράσος να ονομάσει το μέσο επικοινωνίας της Ισκρα» και πως «σίγουρα, τα κόκαλα του Λένιν θα τρίζουν από το σύνδρομο «επαναστατικής μεγαλομανίας» που έχει καταλάβει τα κομματικά εκείνα στελέχη, τα οποία πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος του βίου τους στρογγυλοκαθισμένα στα γραφεία της Κουμουνδούρου, στα βουλευτικά έδρανα και τώρα σε υπουργικούς θώκους».

Η απάντηση ήταν άμεση. Το iskra κάνει λόγο για «λιβελογράφημα» και «αφοριστικό» κείμενο, που «βρίθει αποκλειστικά από εμπαθείς χαρακτηρισμούς, ανοίκειες προσωπικές επιθέσεις και μειωτικές αναφορές στην κομματική διαδρομή συλλήβδην και συλλογικά (πλην των δεκαετιών στο ΚΚΕ!), αρκετές εκ των οποίων λέγονται και γράφονται κατά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ συνήθως από δεξιά και ακροδεξιά χείλη και έντυπα».

Μάλιστα, αναφέρει πως το άρθρο έχει «οσμή από άλλες σκοτεινές περιόδους μέσα στην Αριστερά όπου το επιχείρημα το αντικαθιστούσαν οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί και οι μειωτικές προσωπικές αναφορές».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.