Βασιλική Γεωργιάδου: «Λεπέν και Βίλντερς επιχείρησαν να ανασχεδιάσουν το προφίλ τους»

«Ευάλωτη» χαρακτηρίζει τη συνεργασία των ακροδεξιών κομμάτων στο ευρωκοινοβούλιο η Βασιλική Γεωργιάδου (φωτογραφία), αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

«Ευάλωτη» χαρακτηρίζει τη συνεργασία των ακροδεξιών κομμάτων στο ευρωκοινοβούλιο η Βασιλική Γεωργιάδου (φωτογραφία), αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Γιατί η Λεπέν και ο Βίλντερς δεν κατάφεραν να σχηματίσουν μια ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο παρά μόνο έναν και πλέον χρόνο μετά τις εκλογές;
«Η Λεπέν και ο Βίλντερς ξεκίνησαν μια εκστρατεία εξεύρεσης συμμάχων για τη συγκρότηση της δικής τους πολιτικής ομάδας μήνες πριν από τις ευρωεκλογές. Οι προσδοκίες τους ήταν υψηλές στοχεύοντας σε συνεργασία με τους πρωταγωνιστές του καθιερωμένου ευρωσκεπτικισμού. Για την εκπλήρωση του σκοπού τους επιχείρησαν να ανασχεδιάσουν το δικό τους προφίλ (rebranding): το μεν FN έδειξε ότι εγκαταλείπει τον ιστορικό αναθεωρητισμό σε σχέση με το Ολοκαύτωμα, καθώς και τις αντισημιτικές αναφορές στον λόγο του, το δε PVV ότι αποστασιοποιείται από τις ακραίες αντιμεταναστευτικές και αντιισλαμικές τοποθετήσεις του. Οι προσπάθειες δεν ευοδώθηκαν. Το Ukip απέκλεισε συνεργασία με το μπλοκ της Ακροδεξιάς αποφεύγοντας να καταστήσει συνεταίρους υπερφιλόδοξους αρχηγούς. Αρνητική στάση κράτησαν και κόμματα της ευρύτερης ακροδεξιάς σκηνής, όπως το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας και το Κόμμα των Φινλανδών, που προτίμησαν συνεργασία με την κατεστημένη ευρωσκεπτικιστική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών αντί του ρίσκου μιας συνεργασίας με στιγματισμένες πολιτικές δυνάμεις».
Πιστεύετε ότι η Ευρώπη των Εθνών και των Ελευθεριών (ENF) συνιστά μια πολιτικά συνεκτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο;
«Ο αρχικός πυρήνας των πέντε κομμάτων υπό τη Λεπέν και τον Βίλντερς συγκροτήθηκε σε πολιτική ομάδα εντάσσοντας σε αυτήν δύο βουλευτές ενός ιδιότυπου πολωνικού κόμματος της λαϊκιστικής διαμαρτυρίας, το ΚNP, και μια εκλεγμένη βουλευτή με το Ukip, την Τζάνις Ατκινσον, η οποία εκδιώχθηκε από το κόμμα της αφήνοντας σκιές για προσπάθεια αθέμιτης χρήσης κομματικών κονδυλίων. Η συμμετοχή της στην ENF, με την ιδιότητα της αναπληρώτριας επικεφαλής, καταδεικνύει πόσο ευάλωτη είναι μια τέτοια συνεργασία, κάτι που τεκμαίρεται από το ότι η συγκρότηση της ομάδας έγινε δυνατή με τη συμμετοχή μιας μη εγγεγραμμένης ευρωβουλευτού και όχι ενός κόμματος. Αλλά και η συμμετοχή του KNP είναι προβληματική: Λεπέν και Βίλντερς επιχειρούσαν να καταδείξουν ότι άφησαν πίσω τους την ακροδεξιά παρακαταθήκη. Ολο αυτό το εγχείρημα ανατρέπεται με τη συνύπαρξή τους με ένα κόμμα, το KNP, που ανοικτά έχει υποστηρίξει αντισημιτικές και μισογυνικές θέσεις. Εν κατακλείδι: η συνεργασία για τη σύσταση του ENF καθιστά φανερό ότι το μπλοκ Λεπέν – Βίλντερς δεν διαθέτει επιρροή αλλά επιστρέφει την Ακροδεξιά στην ιδεολογική της αφετηρία, επιτρέποντας να δούμε ότι πίσω από το πολιτικό μακιγιάζ αυτή μένει μονότονα ίδια».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.