Κανόνας & Διαβήτης –
Πρακτικές γεωμετρικές κατασκευές
Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2015,
σελ. 58, τιμή 12 ευρώ + ΦΠΑ 6,5%
Το βιβλίο του βρετανού μαθηματικού Αντριου Σάτον (Andrew Sutton) μόλις προστέθηκε στη σκληρόδετη σειρά «Επιστήμη και Πολιτισμός» των εκδόσεων Αλεξάνδρεια. Οπως και τα προηγούμενα μέλη αυτής της σειράς, είναι ένα ολιγοσέλιδο μνημείο κομψότητας, σε διαστάσεις 14Χ21 εκ., που υπηρετεί συγκεκριμένο στόχο: βιβλίο αναφοράς, μεστό πληροφορίας, χωρίς βερμπαλισμούς.
Η ιδέα του συγγραφέα ήταν εξαιρετικά απλή και απλουστευτικά σαγηνευτική. Εχοντας μελετήσει όλους τους γεωμέτρες της ευκλείδειας σχολής, βάλθηκε να ανθολογήσει όλα τα τερτίπια που είχαν σκαρφιστεί για να σχεδιάζουν οτιδήποτε μόνο με χάρακα και διαβήτη. Πιο συγκεκριμένα, άντλησε τη θεματολογία του κυρίως από τα εγχειρίδια σχεδίου για τεχνίτες του Αραβα Αμπούλ Ουάφα αλ Μπουζάνι (10ος αι. μ.Χ.) και του Γερμανού Αλμπρεχτ Ντίρερ (16ος αι. μ.Χ.).
Το βιβλίο εκτυλίσσεται με το πολύ συνοπτικό στιλ παράθεσης θέματος-κεφαλαίου στις αριστερές σελίδες και των αντίστοιχων σχημάτων στη δεξιά. Πραγματεύεται λοιπόν 26 θέματα-κεφάλαια, συν δύο παραρτήματα. Επί της ουσίας, το περιεχόμενο αυτό είναι θησαυρός για όποιον έχει τη διάθεση να βάλει κάτω χαρτί, χάρακα και διαβήτη προκειμένου να ξανανιώσει τη χαρά της γεωμετρίας. Ωστόσο θα πρέπει να διαθέτει και… εξαιρετική όραση για κάτι τέτοιο: τα σχήματα και τα γράμματά τους είναι μικρά και το κοκκώδες υπόβαθρο που τα πλαισιώνει τα κάνει ακόμη πιο δυσδιάκριτα.
Τελικά νομίζω ότι το βιβλίο του Σάτον είναι έξοχη ιδέα αγοράς για δύο κατηγορίες αναγνωστών: τους εφήβους που προσανατολίζονται σε μια καριέρα μηχανικού, αρχιτέκτονα ή γραφίστα και τους βιβλιοφάγους που λατρεύουν τις κομψές εκδόσεις. Μια τρίτη κατηγορία –που περιλαμβάνει και τον υπογράφοντα –θα ευχαριστιόταν αυτό το βιβλίο στην ηλεκτρονική του έκδοση, με τη δυνατότητα να βλέπει τα σχήματα σε μεγέθυνση.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ