Από το ΚΕΠΕ στο ΔΝΤ
- Καθηγητής Οικονομικών με διεθνείς περγαμηνές είναι το πρόσωπο που επέλεξε η κυβέρνηση για τη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ δύο εβδομάδες μετά το φιάσκο με την επιλογή της Ελενας Παναρίτη. Πρόκειται για τον σημερινό πρόεδρο του ΚΕΠΕ Μιχάλη Ψαλιδόπουλο, ο οποίος διδάσκει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
- Στο βιογραφικό του ξεχωρίζει η πολύχρονη πανεπιστημιακή καριέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας κατείχε την έδρα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» του αμερικανικού Πανεπιστημίου Tufts το διάστημα 2010-2014. Οσο για την κυρία Παναρίτη, παραμένει σύμβουλος του υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη, και μάλιστα τον συνόδευε την Πέμπτη στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.
Μια… φωτογραφία
- Πολύς ντόρος έγινε για την τροπολογία που καταργούσε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, η οποία όμως κρίθηκε φωτογραφική και απεσύρθη, καθώς αφορούσε μόνο τρεις επιχειρήσεις και όχι όλη τη βιομηχανία. Μάλιστα κύκλοι του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης έκαναν «το παγόνι», υποστηρίζοντας πως δεν είχαν ενημερωθεί για την τροπολογία, αφού η διαδικασία κινήθηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών κυρία Νάντια Βαλαβάνη.
- Η τροπολογία ήταν φωτογραφική γιατί καταργούσε τον ΕΦΚ αερίου μόνο σε επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν αέριο όχι ως καύσιμο αλλά ως πρώτη ύλη για να παράγουν προϊόντα. Οι τρεις αυτές εταιρείες είναι η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (από το αέριο φτιάχνει νιτρική αμμωνία) και τα δύο διυλιστήρια –ΕΛΠΕ και Motor Oil –που παράγουν υδρογόνο.
- Το κόστος για τον προϋπολογισμό θα ήταν 25 εκατ. ευρώ, όφελος το οποίο θα μοιράζονταν περίπου ισόποσα οι τρεις. Αν θέλει δηλαδή κάποιος κακοπροαίρετος να προσάψει κάτι, μπορεί να ισχυριστεί ότι κόπηκε την τελευταία στιγμή «δωράκι» 8 εκατ. ευρώ στον όμιλο Λάτση των ΕΛΠΕ, στα οποία και το κράτος έχει συμμετοχή 35%, στον όμιλο Βαρδινογιάννη της Μοtor Oil και στην κυρία Κατερίνα Νικολίτση της ΒΦΛ. Βεβαίως θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει κοινοτική οδηγία που προβλέπει ότι ο ΕΦΚ δεν αφορά το φυσικό αέριο που προορίζεται για πρώτη ύλη και άρα δεν υπόκειται σε φορολόγηση.
Γαλαντομίες στην ΕΒΖ
- Και μια και μιλάμε για παραγωγική ανασυγκρότηση, έχει ενδιαφέρον το πού πήγαν τα 30 εκατ. ευρώ τα οποία πήρε από τον εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας η κυβέρνηση για να δώσει παράταση ζωής στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Η νέα διοίκηση της ΕΒΖ υποτίθεται ότι θα πλήρωνε τους προμηθευτές της εταιρείας, αφού οι τευτλοπαραγωγοί είχαν ήδη αποζημιωθεί με δάνειο της Πειραιώς.
- Πράγματι καταβλήθηκαν κάποια ποσά σε ξένους για την εισαγωγή ζάχαρης, αλλά μένουν ακόμη απλήρωτες η ΔΕΠΑ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ που έχουν απαιτήσεις 13 εκατ. ευρώ. Προτεραιότητα και εδώ είναι οι μισθοί (1 εκατ. ευρώ τον μήνα) και όσο μας βγάλει, αφού για κέρδη δεν γίνεται λόγος, μια και η τιμή της ζάχαρης έχει καταρρεύσει στα 310 ευρώ ο τόνος.
- Την ίδια ώρα η διοίκηση θεώρησε σκόπιμο να αυξήσει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στη θυγατρική της στη Σερβία από πέντε σε επτά.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ