Νέες προτάσεις μεταρρυθμίσεων ζητήθηκαν χθες από την ελληνική κυβέρνηση κατά την τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών ενημέρωσαν εκ νέου το Euro Working Group ότι η ελληνική πρόταση δεν είναι πλήρης τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στο ΦΠΑ και ότι τα δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα που παρουσίασε η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένα και ως εκ τούτου δεν έχουν εξασφαλισμένο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Η ελληνική κυβέρνηση αν και εμφανίζεται διατεθειμένη να λάβει δημοσιονομικά μέτρα που θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ το 2015 και 2% του ΑΕΠ το 2016, ωστόσο διεκδικεί παράλληλα άμεση ελάφρυνση του χρέους. Στην ίδια βάση η ελληνική πλευρά δεν συζητά περικοπές στις συντάξεις, αλλά μόνον προσαρμογές που θα διορθώνουν στρεβλώσεις.
Το Euro Working Group ζήτησε από την Ελλάδα να στείλει σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ νέες προτάσεις που θα οδηγούν στα παραπάνω πλεονάσματα και θα θεωρηθούν αξιόπιστες από τους δανειστές. Αυτές σε κάθε περίπτωση δεν θα εξετασθούν στο Eurogroup της Πέμπτης, καθώς θα πρέπει να τύχουν επεξεργασίας από τους θεσμούς.
Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο EWG επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι οι θεσμοί δεν έχουν απαντήσει με αντιπροτάσεις στην ελληνική πρόταση των 47 σελίδων. Σημειώνεται πως ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έχει ήδη από προχθές Δευτέρα δηλώσει στην γερμανική εφημερίδα Bild ότι δεν σκοπεύει να παρουσιάσει νέα λίστα προτάσεων για μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup.
Οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες της ζώνης του ευρώ φέρονται να έθεσαν θέμα επιμήκυνσης του τρέχοντος προγράμματος, ωστόσο από την ελληνική πλευρά τονίσθηκε πως το θέμα αυτό θα πρέπει να εξετασθεί απευθείας στο αυριανό Eurogroup.