Τρεις μέρες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Δανία, το αντιμεταναστευτικό κόμμα DF οδεύει προς την εξασφάλιση ποσοστού-ρεκόρ την ώρα που όλο και περισσότεροι μετανάστες, αγανακτισμένοι από το γεγονός ότι τους χρεώνονται προβλήματα της χώρας, επιδιώκουν να ακουστεί η φωνή τους.
Το ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα έχει πιθανότητες να συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό και το μεταναστευτικό έχει γίνει πρώτο θέμα στην προεκλογική εκστρατεία με τη ρητορική του κόμματος για τον περιορισμό της εισροής μεταναστών στη Δανία να έχει υιοθετηθεί και από τα μεγάλα κόμματα.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, σχεδόν ένας στους πέντε Δανούς πρόκειται να ψηφίσει το DF, το οποίο στις βουλευτικές εκλογές του 2011 είχε συγκεντρώσει το 12,3% των ψήφων.
Την ίδια ώρα, ο Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, των Φιλελεύθερων, δήλωσε ότι αν εκλεγεί θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου στη διάρκεια του καλοκαιριού για την ενίσχυση των ελέγχων και την εισαγωγή μέτρων, όπως η άρνηση χορήγησης άδειας παραμονής στους άνεργους μετανάστες.
«Μπορούμε να δούμε τα στοιχεία και να διαπιστώσουμε ότι αν δεν κάνουμε κάτι, θα έχουμε μαζική εισροή μετά το καλοκαίρι. Δεν μπορούμε απλά να καθόμαστε και να περιμένουμε μέχρι τον Οκτώβριο γιατί γνωρίζουμε ότι η πίεση είναι μεγαλύτερη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες» είπε, αναφερόμενος στην περίοδο επανέναρξης των εργασιών του κοινοβουλίου μετά τις θερινές διακοπές.
Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών, «διαφημίζει» τα πεπραγμένα της.
Νωρίτερα μέσα στο χρόνο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα που θα καθιστούν δυσκολότερο το αίτημα για χορήγηση ασύλου, γεγονός που σημαίνει ότι περισσότεροι πρόσφυγες θα λαμβάνουν μόνο μικρής διάρκειας άδειες παραμονής και θα είναι δυσκολότερο για τις οικογένειές τους να τους ακολουθούν στη Δανία.
«Πρέπει να έρθουν λιγότεροι σε σχέση με τον περασμένο χρόνο γιατί είναι δύσκολο να τους υποστηρίξουμε. Αν αποκαθίσταται η ειρήνη στη χώρα απ΄όπου προέρχονται, τότε θα πρέπει να επιστρέφουν εκεί», είπε η ίδια χωρίς να κατονομάσει κάποια χώρα.
Οι κεντροαριστεροί της πρωθυπουργού και οι κεντροδεξιοί του Ράσμουσεν δίνουν μάχη στήθος με στήθος, με βάση τις δημοσκοπήσεις.
Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στη Δανία διπλασιάστηκε τον περασμένο χρόνο-καθώς πολλοί Σύροι εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο-και ξεπέρασε τις 14.000. Ο αριθμός αυτός, συγκρινόμενος με τους 664.000 αιτούντες άσυλο σε ολόκληρη την Ευρώπη, κατατάσσει τη Δανία στην πέμπτη θέση σε αριθμό μεταναστών σε σχέση με τον πληθυσμό της. Η γειτονική Σουηδία δέχτηκε περισσότερους από 80.000 – μακράν τον μεγαλύτερο αριθμό στην Ευρώπη σε σχέση με τον πληθυσμό της.
Ως επί το πλείστον, ο διάλογος, όπως καταγράφεται από τα μέσα ενημέρωσης την προεκλογική περίοδο, επικεντρώνεται στην ισλαμοφοβία.
Για κάποιους, η ισλαμική μαντίλα, τα τεμένη, το κάλεσμα σε προσευχή συνιστούν απειλή προς τον ομοιογενή πληθυσμό της χώρας και συνδέονται με μία μικρή ομάδα ακραίων ισλαμιστών.
Το DF, μέλη του οποίου στο παρελθόν χαρακτήρισαν το Ισλάμ «πανούκλα» και ζήτησαν το κλείσιμο των τζαμιών, επιχειρεί να διευρύνει την απήχησή του.
«Αλλάζουν την κοινωνία. Δεν συμφωνούμε στο να έχουμε, για παράδειγμα, κάλεσμα σε προσευχή στο τέμενος» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς ο ηγέτης του Κρίστιαν Τούλεσεν. «Οχι επειδή είναι μουσουλμάνοι, δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Είναι επειδή οι άνθρωποι που έρχονται στη Δανία, εγκαθίστανται στη Δανία, πρέπει να σέβονται την κοινωνία».
Ενώ οι περισσότεροι από τους 260.000 μουσουλμάνους της Δανίας είναι συντηρητικοί και σύμφωνα με κάποια στοιχεία λιγότεροι από τους μισούς ασκούν τη θρησκεία τους, τα μέσα ενημέρωσης, σημειώνει το Reuters, επικεντρώνονται σε λιγοστούς ακραίους, όπως δύο από αυτούς που την περασμένη εβδομάδα κάλεσαν τους μουσουλμάνους να μην ψηφίσουν φωνάζοντας συνθήματα όπως Στο διάολο το Σύνταγμα» και χαρακτηρίζοντας δικτατορία τη Δανία.
Οι δύο αυτοί είχαν παραστεί και στην κηδεία του Όμαρ Χουσέιν, του ενόπλου ο οποίος πριν από μήνες επιτέθηκε σε εκδήλωση σε συναγωγή της Κοπεγχάγης σκοτώνοντας δύο άτομα.
Ταυτόχρονα όμως, ορισμένοι αριστεροί πολιτικοί εκφράζουν απογοήτευση για την «κούρσα προς τον πάτο» των κυρίαρχων κομμάτων στο θέμα της μετανάστευσης.
«Συναγωνίζονται ποιός θα θεσπίσει τους αυστηρότερους κανόνες. Η Τόρνινγκ καυχιέται ότι έχει στερήσει από τα παιδιά το δικαίωμα να φθάνουν με ασφάλεια μαζί με τους γονείς τους στη Δανία» έγραψε στη σελίδα της στο Facebook η Γιοχάν Σμιτ-Νίλσεν, πολιτικός και ακτιβίστρια.