Τσίπρας: Ακατανόητη εμμονή η εξοικονόμηση πόρων από συντάξεις

Στην Αθήνα θα βρίσκεται αύριο, Τρίτη, ο αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος στις αρχές του μήνα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος και του απηύθυνε την πρόσκληση. Δεν θα είναι μια επίσκεψη των «κόκκινων χαλιών», διευκρίνισε ο Βέρνερ Φάιμαν, σημειώνοντας ότι κατά την παραμονή του στην Αθήνα θα έχει την ευκαιρία να σχηματίσει μια εικόνα για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Η επιμονή να προέλθουν τα χρήματα από τις συντάξεις αποτελεί ακατανόητη εμμονή, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, μετά την συνάντησή τους.

Οι ελληνικές προτάσεις καλύπτουν τις απαιτήσεις των θεσμών για τους δημοσιονομικούς στόχους. Αν η Ευρώπη επιμένει σε μέτρα που δεν μπορούμε να δεχτούμε, η πολιτική ηγεσία πρέπει να αναλάβει το κόστος. Απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις» τόνισε ο ελληνας πρωθυπουργός.

Αν δεν έχουμε έντιμο συμβιβασμό εμείς θα αναλάβουμε να πούμε όχι στη συνέχεια μιας καταστροφική πολιτικής για την Ελλάδα, τόνισε ο ελληνας πρωθυπουργός

«Επιθυμούμε βιώσιμη συμφωνία Είμαι βέβαιος ότι έχουμε κάνει κάθε προσπάθεια γι’ αυτό» υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από το 2016. Υποστήριξε ότι οι αλλαγές από το 2016 έως το 2022 θα επιφέρουν εξοικονόμηση 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2016 όμως δεν μπορεί η εξοικονόμηση είναι 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά 300 εκατομμύρια χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι σημαντική μεταρρύθμιση.

«Ελλάδα και Αυστρία είναι δύο χώρες με στενές σχέσεις. Θα συνεχίσουμε την παράδοση, θα ενισχύσουμε αυτή τη σχέση, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι χιλιάδες αυστιρακοί τουρίστες έρχονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Εχουμε διαφορετικό μενταλιτέ αλλά είμαστε κοντά».

«Δεν είναι στο μυαλό μας να καλέσουμε τον ελληνικό λαό να αποφανθεί» δήλωσε ο κ. Τσίπρας. Μπροστά μας έχουμε μονάχα επιλογή λύσης και δεν είμαι απ’ αυτούς που δεν συνηθιζω να παίρνω δύσκολες αποφάσεις», τόνισε.

Σε διαφορετική περίπτωση πάλι η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο θα πάρουν την απόφαση. «Αν δεν έχουμε έντιμο συμβιβασμό πάλι εμείς θα πούμε το μεγάλο όχι» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο αυστριακός καγκελάριος δήλωσε ότι «δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση όσο υπάρχει ανεργία», τονίζοντας ότι δεν μπορεί να φανταστεί το μέλλον της Ευρώπης χωρίς την Ελλάδα.

«Πρέπει να φτάσουμε σε κάποια συμφωνία με την Ελλάδα μέχρι τέλος Ιουνίου. Πρέπει να υπάρξει συζήτηση μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής» ανέφερε ο κ. Φάιμαν.

«Δεν δημιουργήσαμε την οικονομική κρίση εγώ και ο Τσίπρας… Η κρίση δεν προκλήθηκε από συνταξιούχους, εργαζόμενους… Ολοι περιμένουν από εμάς να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες πολιτικής μέσα στην Ευρώπη, τόνισε ο κ. Φάιμαν.

Η ευρωπαϊκή πολιτική δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στη λιτότητα. Εχει νόημα να μην περικοπούν οι πολύ χαμηλές συντάξεις, βλέπω ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται προτάσεις σημείωσε ο αυστριακός καγκελάριος.

Και πρόσθεσε: Χρειαζόμαστε τις διαπραγματεύσεις, πρέπει να γίνουν από τους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση, για να μην έχουμε αυτή την αέναη συζήτηση κάθε μέρα τι θα γίνει με την Ελλάδα.Δεν βλέπω τη λύση μπροστά μου τώρα αλλά έχουμε δυνατότητες, επεσήμανε.

«Τις επόμενες μέρες θα υποστηρίξω οτιδήποτε θα οδηγήσει σε συμβιβασμό» ερωτηθείς για την στάση που θα κρατήσει τις επόμενες κρίσιμες ημέρες.

Συνάντηση Φάιμαν-Παυλόπουλου

Νωρίτερα, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο ο αυστριακός καγκελάριος απηύθυνε μήνυμα προς τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας ζητώντας τους να επιδείξουν αλληλεγγύη.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι οι ευρωπαικές δυνάμεις στην Ελλάδα είναι αποφασισμένες να διασφαλίσουν την πορεία της χώρας στην Ευρώπη και δήλωσε ότι ο ίδιος είναι εκφραστής αυτής της απόφασης.

Το πρωί ο αυστριακός καγκελάριος επισκέφτηκε το κοινωνικό ιατρείο της Αθήνας όπου δήλωσε: «Είναι εντυπωσιακό να βλέπω ότι οι άνθρωποι δεν δέχονται τη φτώχεια, ότι μάχονται εναντίον της φτώχειας».

«Για εμένα είναι εντυπωσιακό να βλέπω ότι άνθρωποι εργάζονται εθελοντικά εδώ και είναι εντυπωσιακό να βλέπω ότι οι άνθρωποι δεν δέχονται τη φτώχεια, ότι μάχονται εναντίον της φτώχειας» είπε στο ΑΠΕ.

Επιπλέον, σημείωσε ότι χαίρεται που βρίσκεται στην Αθήνα «όχι μόνο με αξιωματούχους και άλλους πολιτικούς». «Είναι σημαντικό να έχουμε πολύ στενές σχέσεις με άλλους πολιτικούς, αλλά είναι επίσης σημαντικό να έχουμε στενές σχέσεις με τέτοιες πρωτοβουλίες» υπογράμμισε, για να τονίσει: «Αυτές οι πρωτοβουλίες είναι πραγματικά υπέροχες και εντυπωσιακές. Σέβομαι απολύτως τη δουλειά αυτών των ανθρώπων».

Τον κ. Φάιμαν υποδέχτηκε και ενημέρωσε το συντονιστικό των κοινωνικών ιατρείων-φαρμακείων Αττικής. Εκ μέρους του συντονιστικού ενημέρωσαν, μεταξύ άλλων, ότι το πρώτο τετράμηνο του 2015, 14 κοινωνικά ιατρεία στην Αττική μόνο εξυπηρέτησαν 17.000 ωφελούμενους, με ένα προσωπικό εθελοντών 1.000 ανθρώπων συνολικά.

Εξήγησαν ότι τα κοινωνικά ιατρεία, που λειτουργούν αυστηρά με εθελοντική συμμετοχή και τα οποία υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα, ιδρύθηκαν από το 2012 και έπειτα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα αποτελέσματα από τις συνθήκες της κρίσης στη χώρα. Επιπλέον, αναφέρθηκαν στη σύνδεση της παροχής φροντίδας (πρωτοβάθμιου βαθμού) των κοινωνικών ιατρείων με τα δημόσια νοσοκομεία, μέσω των εθελοντών ιατρών εργαζόμενων στα νοσοκομεία.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, αναφέρθηκε στο πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης και έκανε εκτενή αναφορά για την Κάρτα Αλληλεγγύης. Η κ. Φωτίου δήλωσε στο ΑΠΕ ότι αυτό που είδε ο καγκελάριος «είναι η δύναμη του ελληνικού λαού να αντιστέκεται και να δημιουργεί δίκτυα αλληλεγγύης, για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση», σημειώνοντας ότι «αυτή την πολλαπλασιαστική δύναμη του λαού επιχειρεί η κυβέρνηση να αξιοποιήσει».

Μετά το Κοινωνικό Ιατρείο Αθήνας, ο κ. Φάιμαν επισκέφθηκε το νοσοκομείο Ευαγγελισμός, το οποίο σήμερα βρίσκεται σε εφημερία, ενώ νωρίτερα το πρωί είχε επισκεφθεί τα παιδικά χωριά SOS στην Κυψέλη.

Στην Αθήνα από την Τρίτη ο αυστριακός καγκελάριος

Ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν έφτασε στη Αθήνα την Τρίτη καθώς στις αρχές του μήνα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος και του απηύθυνε την πρόσκληση.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Krone» ξεκαθαρίζει πως η επίσκεψή του στην Αθήνα γίνεται για να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον ελληνικό λαό αλλά και να υπενθυμίσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να συμβάλει σε μία συμβιβαστική λύση.

Παράλληλα, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να λάβει σκληρά μέτρα επισημαίνοντας ότι η Αθήνα χρειάζεται μία λύση έως το τέλος Ιουνίου και εν συνεχεία ένα πενταετές σχέδιο για την αποκατάσταση της επενδυτικής ασφάλειας. Υπογράμμισε επίσης πως η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα προκαλούσε σεισμό στην Ευρώπη με καταστροφικές συνέπειες σε κοινωνικό επίπεδο.

«Η Ελλάδα δεν έχει πολλούς φίλους στην Ευρώπη. Ο χρόνος εξαντλείται και ο Αυστριακός καγκελάριος βλέπει ανυπολόγιστους κινδύνους σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές», αναφέρει το άρθρο της αυστριακής εφημερίδας που φιλοξενεί τις δηλώσεις του Αυστριακού καγκελάριου για την Ελλάδα.

Ο Βέρνερ Φάιμαν προειδοποιεί πως μία αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα προκαλούσε σεισμό στην Ευρώπη αλλά και θα είχε καταστροφικές συνέπειες σε κοινωνικό επίπεδο φέρνοντας ως παράδειγμα την Γερμανία.

«Δεν πρέπει να υποτιμούμε τον παράγοντα των συναισθημάτων στην πολιτική. Έχουμε δει τις κοινωνικές συνέπειες στην Γερμανία από τους πολέμους», τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος.

Στην ερώτηση αν «η ελληνική κυβέρνηση είναι ένοχη για την παρούσα κατάσταση» ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε: «Φυσικά. Δεν θα πρέπει ένας ηγέτης στην διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να υπόσχεται γη και ουρανό στο λαό του γιατί μετά μπορεί να μην καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις που έδωσε. Εγώ δεν θα ψήφιζα ποτέ ένα τέτοιο κόμμα», υποστήριξε ο Φάιμαν, ενώ στην ερώτηση «τι θα συμβουλεύατε τον Τσίπρα», δήλωσε: «Με βάση τις υφιστάμενες συνθήκες, θα τον συμβούλευα να λάβει σκληρά μέτρα για να εκπροσωπήσει την χώρα του στο εξωτερικό αλλά και για το ίδιο το κόμμα του».

Σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε: «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα πενταετές σχέδιο. Χρειάζεται μία λύση έως το τέλος Ιουνίου και στη συνέχεια ένα πενταετές σχέδιο με στόχο να αποκατασταθεί η επενδυτική ασφάλεια στην Ελλάδα».

Ο αυστριακός καγκελάριος ανταποδίδει επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στη Βιέννη στις 9 Φεβρουαρίου, έπειτα από πρόσκλησή του, ο έλληνας πρωθυπουργός και η οποία είχε διεξαχθεί σε μια ιδιαίτερα θερμή και φιλική ατμόσφαιρα, με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει μετά τις συνομιλίες ότι στη Βιέννη βρήκε έναν «καλό φίλο», καθώς είναι δεδομένη η μεγάλη διαφοροποίηση των θέσεων του Βέρνερ Φάιμαν απέναντι στην Ελλάδα, σε σχέση με εκείνες των άλλων ευρωπαίων ηγετών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.