Για 20 Ευρώ το μήνα θα πάμε στη δραχμή;

Σε πλήρες αδιέξοδο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών

Σε πλήρες αδιέξοδο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών καθώς οι δυο πλευρές φαίνεται να μιλούν άλλη γλώσσα ενώ η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι φανερή σε κάθε βήμα των συνομιλιών .

Ωστόσο πριν από το τέλος του μήνα οι δυο πλευρές θα πρέπει να έχουν βρει έναν επώδυνο συμβιβασμό λύσης γιατί αλλιώς η ελληνική οικονομία θα βρεθεί στον αέρα- μετά το τέλος του μνημονίου στις 30 Ιουνίου.
Το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών αφορά το θέμα των συντάξεων. Η Αθήνα προτείνει μειώσεις στην δαπάνη του ασφαλιστικού ύψους 71 εκατομμυρίων Ευρώ το 2016 όταν οι δανειστές ζητούν περικοπές μαμούθ 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ Ευρώ!
Φαίνεται μάλλον αδύνατον στις σημερινές συνθήκες έντασης και έλλειψης εμπιστοσύνης να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα.
Ωστόσο είναι σαφές ότι πολλά θα μπορούσαν να γίνουν και από τις δυο πλευρές για να βρεθεί μία λύση που να μειώνει μεν τις υπέρογκες δαπάνες του ελληνικού δημοσίου για τα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς ωστόσο να οδηγεί σε μειώσεις των κυρίων συντάξεων.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Τζέρι Ράϊς την προηγούμενη εβδομάδα για να δείξει την έλλειψη πολιτικής βούλησης όλων των ελληνικών κυβερνήσεων για μεταρρυθμίσεις που αφορούν το ελληνικό δημόσιο αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό σημειώνοντας τρία στοιχεία:ότι η ασφαλιστική δαπάνη στην Ελλάδα είναι το 10 % του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 2,5%, ότι οι Έλληνες βγαίνουν στη σύνταξη 6 ολόκληρα χρόνια νωρίτερα από τους Γερμανούς και ότι οι μέσες συντάξεις Ελλήνων και Γερμανών είναι περίπου ίδιες.
Η Αθήνα αντέδρασε αμφισβητώντας κάποια από τα στοιχεία ( π.χ. ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δίνει 9% του ΑΕΠ και όχι το 10% στο ασφαλιστικό, ενώ η Γερμανία δίνει το 3% του ΑΕΠ) Ωστόσο παραδέχτηκε ότι ο μέσος όρος των μηνιαίων συντάξεων σε Ελλάδα και Γερμανία είναι περίπου ο ίδιος, αν και σημείωσε ότι υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στις ελληνικές συντάξεις και ότι το 45% των συνταξιούχων βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας .
Πάντως αν υπήρχε μία στοιχειώδης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών θα συμφωνούσαν -χωρίς δυσκολία- ότι το ασφαλιστικό της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο αν δεν υπάρξουν κάποιες γενναίες παρεμβάσεις.
Παρεμβάσεις τις οποίες δεν είναι διατεθειμένη να κάνει η σημερινή κυβέρνηση (ούτε και οι προηγούμενες- θυμηθείτε τον νόμο Γιαννίτση και την επανάσταση που ξεσήκωσε ) καθώς υποσχέθηκε προεκλογικά ότι δεν θα μειώσει ούτε Ευρώ τις συντάξεις.
Ωστόσο μεταξύ των 71 εκατομμυρίων Ευρώ και του 1,8 δισ Ευρώ θα μπορούσε να βρεθεί με καλή πίστη μια μέση λύση.
Αυτό θα ήταν -όπως έχει προτείνει στο παρελθόν η στήλη- μια μικρή μείωση των επικουρικών συντάξεων π.χ. 20 Ευρώ το μήνα .Δηλαδή 240 Ευρώ το χρόνο για 1,6 εκατομμύρια ασφαλισμένους ,θα εξοικονομούσε περίπου 385 εκατομμύρια Ευρώ σε ένα χρόνο !
Όταν η μέση κύρια σύνταξη ανέρχεται σε 665 Ευρώ και η μέση επικουρική σε 168 Ευρώ, το να κόψεις 20 Ευρώ το μην δεν είναι επουσιώδης μείωση για τον συνταξιούχο.
Ωστόσο είναι βέβαιο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να δώσει σε όλους αυτούς του ασφαλισμένους μία άλλη παροχή -ένα ισοδύναμο- για το 20άρικο αυτό το μήνα: κάρτα απεριόριστων διαδρομών κάποιες ώρες τη μέρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κάποια κουπόνια κοινωνικού τουρισμού, δωρεάν κάποιες εξετάσεις κάθε χρόνο στα νοσοκομεία , κλπ.
Αυτόματα ,όμως, με την θέσπιση του μέτρου (που δεν είναι άλλο από την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία) τα 71 εκατομμύρια που έχει προτείνει η κυβέρνηση Τσίπρα θα γίνονταν αμέσως -αμέσως 456 εκατομμύρια Ευρώ.
Και η ελληνική πλευρά θα έδειχνε πραγματικά ότι θέλει να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό πρόβλημα του προϋπολογισμού με τον-ορθολογικό- τρόπο που ζητούν οι δανειστές χωρίς επί της ουσίας να θίξει τα εκατομμύρια των συνταξιούχων αφού θα τους προσέφερε ισοδύναμες ακόμη και μεγαλύτερες παροχές.
Για να υπάρξει λύση στο σημερινό αδιέξοδο και να μην πάει η χώρα στα βράχια, χρειάζεται πραγματική θέληση και από τις δυο πλευρές κι όχι προσήλωση σε ιδεοληψίες που σπρώχνουν υπουργούς της κυβέρνησης να δηλώνουν ψευδώς και με περίσσιο λαϊκισμό ότι η τρόικα θέλει να μειώσει τις συντάξεις στα 350 Ευρώ!
Έτσι κι αλλιώς, αν η κυβέρνηση, δεν επιδείξει την πρέπουσα σοβαρότητα και οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία οι πρώτοι που θα θιγούν άμεσα θα είναι οι συνταξιούχοι – το κράτος δεν θα έχει χρήματα να πληρώσει τις συντάξεις ενώ η αγοραστική δύναμη της σύνταξής τους σε δραχμές θα μειωθεί δραματικά.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.