Ολη η χώρα ένα… εδώλιο

«Βράζει» η χώρα από δίκες για υποθέσεις μείζονος ενδιαφέροντος στις οποίες εμπλέκονται ηχηρά ονόματα της δημόσιας ζωής.

«Βράζει» η χώρα από δίκες για υποθέσεις μείζονος ενδιαφέροντος στις οποίες εμπλέκονται ηχηρά ονόματα της δημόσιας ζωής. Οι περισσότερες ακροαματικές διαδικασίες είναι ήδη σε εξέλιξη, με κορυφαία αυτή της Χρυσής Αυγής, άλλες βρίσκονται πια στην τελική ευθεία, όπως αυτή για τις μίζες στα εξοπλιστικά συστήματα «Ερμής», ενώ κάποιες άλλες μόλις προσδιορίστηκαν, όπως αυτές για τη Siemens και την υπόθεση των υποβρυχίων, μετατρέποντας τη χώρα σε… εδώλιο και εντάσσοντας την τρέχουσα περίοδο στις πιο «βαριές» δικαστικά στην ιστορία της Μεταπολίτευσης.
Χρυσή Αυγή


Η δίκη-μαμούθ της Χρυσής Αυγής –με την ηχηρή απουσία των κατηγορουμένων βουλευτών του κόμματος –χρειάστηκε πέντε-έξι συνεδριάσεις για να βρει τον βηματισμό της. Η εισβολή «Πυρήνων της Φωτιάς» – κατηγορουμένων στη δίκη που διεξάγεται σε διπλανή αίθουσα στον Κορυδαλλό και τα αιτήματα για τη μεταφορά της δίκης από τον Κορυδαλλό στο Εφετείο Αθηνών μονοπώλησαν αρχικώς το ενδιαφέρον. Η πρόεδρος του δικαστηρίου κυρία Μαρία Λεπενιώτη έχει πάντως καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει ως τον Σεπτέμβριο (οπότε και η δέσμευση του υπουργείου για μεταφορά) άλλη λύση από αυτήν του Κορυδαλλού, ενώ έχει ζητήσει την ενίσχυση της αστυνομικής προστασίας εντός της αίθουσας καθώς οι συνεδριάσεις θα συμπίπτουν συστηματικά πλέον με αυτές των «Πυρήνων»… Παρά το γεγονός ότι η δίκη δεν έχει μπει ακόμη στα βαθιά, εν τούτοις το κλίμα είναι ιδιαίτερα φορτισμένο, παρουσία και των μελών της οικογένειας του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα. Συνήγοροι υπεράσπισης έχουν ζητήσει την αποβολή της Πολιτικής Αγωγής, να μην υπάρχει δηλαδή νομική δυνατότητα αποζημίωσης θυμάτων ή συγγενών θυμάτων από τους κατηγορουμένους, ειδικά εκείνους που βαρύνονται με το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης (όπως οι κατηγορούμενοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής). Η σχετική απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται στις 22 Ιουνίου.
Βατοπαίδι


Ανατροπή χαρακτηρίζει την ακροαματική διαδικασία σχετικά με την υπόθεση των ιερών ανταλλαγών ανάμεσα στη Μονή Βατοπαιδίου και στο Δημόσιο: το δικαστήριο έχει κάνει δεκτές ενστάσεις κατηγορουμένων για την αποβολή του Ελληνικού Δημοσίου από τα έδρανα της Πολιτικής Αγωγής, γεγονός που χαμηλώνει επί του παρόντος τον πήχη των αξιώσεων που προβάλλει το Δημόσιο (αποζημίωση 234 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην πραγματική αξία των ακινήτων και αποζημίωση για ηθική βλάβη συνολικά 1,8 εκατ. ευρώ). Τη νίκη επί των ενστάσεων σημείωσαν η Μονή Βατοπαιδίου και η συμβολαιογράφος κυρία Αικατερίνη Πελέκη.
Στη φάση αυτή ολοκληρώνουν τις καταθέσεις τους οι μάρτυρες κατηγορίας –«σε γενικές γραμμές, διόλου επιθετικοί έναντι της Μονής», σύμφωνα με παράγοντες της δίκης –και ενώ έχουν ήδη παρελάσει από το βήμα του μάρτυρα ο κ. Αθ. Ξυνίδης (αδελφός του πρώην υπουργού), πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Γ. Παυλίδης.
Siemens – ΟΤΕ


Στη δίκη με κορυφαίο κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό κ. Τάσο Μαντέλη –με πυρήνα τη σύμβαση 8002 του ΟΤΕ για την ψηφιοποίηση των κέντρων του από τον γερμανικό κολοσσό της Siemens –μετέωρο παραμένει το ζήτημα της αποδοχής ή μη της δήλωσης του πρώην υπουργού και του κουμπάρου του κ. Γ. Τσουγκράνη με βάση την οποία επιστρέφουν στο Ελληνικό Δημόσιο 230.000 ευρώ (450.000 μάρκα). Το ποσό ισούται με τη ζημιά που έχει υποστεί το Ελληνικό Δημόσιο και η κατάθεσή του στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δίδει τη δυνατότητα και στους πέντε κατηγορουμένους της υπόθεσης να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου για όλους όσοι εμπλέκονται σε οικονομικά εγκλήματα και αποφασίζουν να επιστρέψουν λεφτά. Η επιστροφή των χρημάτων αναμένεται να αλλάξει –εκτός απροόπτου –την έκβαση της δίκης, κυρίως ως προς το σκέλος επιμέτρησης της ποινής, πλην όμως το δικαστήριο έχει επιφυλαχθεί να απαντήσει συν τω χρόνω.
Μείζονος σημασίας είναι βεβαίως ο προσδιορισμός της νέας, συγγενούς, ακόμη μεγαλύτερης δίκης για τη Siemens: αυτής για τα μαύρα ταμεία της εταιρείας, με τους 64 κατηγορουμένους, η οποία και έχει προσδιοριστεί για τις 27 Νοεμβρίου 2015.
Ομόλογα – ΤΣΠΕΑΘ


Διαρκεί περισσότερο από έναν χρόνο η δίκη για το επίμαχο δομημένο ομόλογο, ύψους 130 εκατ. ευρώ, του ταμείου των δημοσιογράφων (ΤΣΠΕΑΘ), με κορυφαίο κατηγορούμενο τον πρώην πρόεδρό του κ. Δημήτρη Καπράνο. Στη φάση αυτή τον γόρδιο δεσμό καλείται να λύσει ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κ. Στ. Παπαδόπουλος, που θα καταθέσει ως πραγματογνώμονας, από εκείνους που γνωρίζουν την τιμή του ομολόγου κατά την ημέρα αγοράς του από το Ταμείο.
Ο ΑΚΗΣ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ
Με την υπεράσπιση του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου να απευθύνει έκκληση στο δικαστήριο για συχνότερες συνεδριάσεις συνεχίζεται η δίκη σε δεύτερο βαθμό του πρώην υπουργού. Την προσεχή Τετάρτη αναμένεται να καταθέσουν δύο εκ των ανωτάτων στρατιωτικών του ΚΥΣΕΑ την επίδικη περίοδο, ο κ. Αθ. Τζογάνης και ο κ. Γ. Ιωαννίδης. Πρόκειται για τα δύο τελευταία στη σειρά μέλη του ΚΥΣΕΑ, ύστερα από τα πολιτικά πρόσωπα και τον ανώτατο στρατιωτικό κ. Μ. Παραγιουδάκη, που έχουν ήδη ανέβει στο βήμα του μάρτυρα. Η συγκεκριμένη συνεδρίαση παρουσιάζει πολλαπλό ενδιαφέρον καθώς το δικαστήριο θα τοποθετηθεί επί του (έκτου) αιτήματος αποφυλάκισης της κυρίας Βίκυς Σταμάτη, για το οποίο υπάρχει ήδη αρνητική εισαγγελική πρόταση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.