Κώστας Καραμανλής: «Εγώ δεν ξαναγυρίζω αρχηγός στη ΝΔ»

Μια φράση του Κώστα Καραμανλή πριν από περίπου δέκα ημέρες άφησε πολλά υπονοούμενα για τις μελλοντικές πολιτικές κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού.

Μια φράση του Κώστα Καραμανλή πριν από περίπου δέκα ημέρες άφησε πολλά υπονοούμενα για τις μελλοντικές πολιτικές κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού. Στη σκιά σεναρίων για τη δημιουργία νέου κόμματος στο μέλλον, ο κ. Καραμανλής, όταν του έγινε η πρόποση «άντε, και πάλι αρχηγός στη ΝΔ» σε πρόσφατο δείπνο με περίπου 15 εν ενεργεία «γαλάζιους» βουλευτές, είπε με νόημα: «Εγώ δεν ξαναγυρίζω αρχηγός στη ΝΔ».
Το σήμα που δόθηκε από την ταβέρνα «Παλαιές Αναμνήσεις» ήταν ηχηρό, παρά το γεγονός ότι δεν έγινε ευρέως γνωστό, αφού χάθηκε μέσα στην ομίχλη της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης και πιστωτών.
Για τους μυημένους περί των συζητήσεων στα ενδότερα της ΝΔ, η αναφορά του κ. Καραμανλή μόνο τυχαία δεν ήταν. Ο ίδιος συνήθως στους συνομιλητές του, οι οποίοι είναι και πάρα πολλοί τους τελευταίους μήνες, επιλέγει –συνειδητά για τους γνωρίζοντες –να αναφέρεται στην ευρύτερη κεντροδεξιά παράταξη και όχι στη ΝΔ, δίνοντας λαβή για σχόλια και σενάρια για τα μελλούμενα.
Επί πεντέμισι χρόνια επέλεξε τη δημόσια αφωνία και παραμένει στη σκιά, μια επιλογή για την οποία επικρίνεται από τον βασικό του αντίπαλο, που δεν είναι άλλος από το παπανδρεϊκό σύστημα! Ακολουθεί, με έναν άλλον τρόπο, μια παλαιά, δοκιμασμένη πολιτική συνταγή: όσο δεν μιλάς, συντηρείς τον μύθο σου. Αυτό επί της ουσίας πράττει, φροντίζοντας όμως μέσω διαφόρων «καναλιών» να δημοσιοποιούνται οι απόψεις του.
Στα εσωκομματικά της ΝΔ, η στάση του να αποτρέψει κινήσεις αμφισβήτησης του κ. Σαμαρά από τους «δελφίνους» τον περασμένο Φεβρουάριο μόνο τυχαία δεν ήταν. Λέγεται ότι δεν επιθυμεί ανατροπή της ηγεσίας της ΝΔ, συνιστά ψυχραιμία, αν και παραδέχεται ότι χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά για να ανακάμψει το κόμμα.
Σχέδιο επιστροφής του στη ΝΔ δεν υπάρχει και πολλοί που ξέρουν παρασκηνιακές συνάξεις και ζυμώσεις λένε ότι το κεφάλαιο «Καραμανλής» μπορεί να έκλεισε για τη ΝΔ αλλά είναι ορθάνοιχτο για την κεντροδεξιά παράταξη. Κάποιοι μάλιστα σε «κλειστές» συνάξεις υποστηρίζουν ότι ένα νέο κόμμα στις αρχές του 2016, αφού όλα εξελιχθούν ομαλά για τη χώρα, είναι εφικτό. Μάλιστα αρχίζουν και αναφέρονται σε συνθετικά του κατ’ αυτούς νέου κόμματος στον χώρο της Κεντροδεξιάς, όπως π.χ. «λαϊκό».
Η πορεία της Εξεταστικής για το πώς η χώρα οδηγήθηκε στο Μνημόνιο τον απασχολεί κυρίως διότι προβάλλεται το επιχείρημα από ορισμένες πλευρές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξαίρεσε από τη διερεύνηση την περίοδο της πρωθυπουργίας του. Παράλληλα όμως αισθάνεται δικαιωμένος, και μάλιστα οι «καραμανλικοί» προβάλλουν ιδιαίτερα πτυχές του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου για την τελευταία περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον ίδιο, δηλαδή πριν από τις εκλογές του 2009 και την ανάληψη της εξουσίας από τον Γιώργο Παπανδρέου.
Το μείζον για τον ίδιο τον κ. Καραμανλή αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει συμφωνία, για την οποία εκτιμά πως θα επιτευχθεί. «Πρώτα απ’ όλα πρέπει να δούμε τη συμφωνία, να την αναλύσουμε και μετά να τοποθετηθούμε» λέει για τη στάση της ΝΔ και προκρίνει το «Ναι» επί της αρχής και το «Οχι» στα άρθρα.
Στο ενδεχόμενο να απέχει η ΝΔ από την ψηφοφορία είναι απόλυτος και δεν συζητεί ούτε μια στιγμή το σενάριο της αποχής. «Αυτό είναι υποκρισία. Οχι, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το εξετάσει η ΝΔ, ούτε να το σκεφθεί» λέει σε συνομιλητές του και επιμένει: «Ολα τα κόμματα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που πρέπει».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.