«Απολογία» Δούρου για τον χειρισμό της πυρκαγιάς στον Ασπρόπυργο

Σε αναβρασμό βρίσκονται κάτοικοι και φορείς στο Θριάσιο, που προχωρούν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας με στόχο να πάψει πια η περιοχή αυτή να είναι κατ' εξακολούθησιν πεδίο χωροθέτησης επικίνδυνων ρυπογόνων επιχειρήσεων.

Σε αναβρασμό βρίσκονται κάτοικοι και φορείς στο Θριάσιο, που προχωρούν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας με στόχο να πάψει πια η περιοχή αυτή να είναι κατ’ εξακολούθησιν πεδίο χωροθέτησης επικίνδυνων ρυπογόνων επιχειρήσεων. Και όλα αυτά με αφορμή την πυρκαγιά σε ιδιωτική επιχείρηση ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο που έφερε στο προσκήνιο ζητήματα περιβαλλοντικής πολιτικής αλλά και έλλειψης μέτρων για την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

Την ίδια ώρα, η περιφερειάρχης Αττικής κυρία Ρένα Δούρου αρνείται τις αιτιάσεις για καθυστερήσεις στην παρέμβαση των υπηρεσιών της μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) της εταιρείας Γενική Ανακυκλώσεως – Κτηματική Ξενοδοχειακή ΑΕ. Παράλληλα, αποποιείται τις ευθύνες για το ότι δεν επελέγη ως μέθοδος για την κατάσβεση της φωτιάς η επιχωμάτωση στον χώρο όπου καίγονταν ανακυκλώσιμα υλικά.
Κόστος και επιχωμάτωση
Μιλώντας σήμερα, Πέμπτη, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, επεσήμανε ότι η Περιφέρεια έδωσε το «παρών» από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά. Σημείωσε ότι παρείχε μηχανήματα έργου ενώ οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες της δρούσαν υπό τις εντολές της Πυροσβεστικής, αρχικά με τη διάθεση έξι υδροφόρων και την επόμενη ημέρα με τη διάθεση 12. Το κόστος για όλα αυτά ξεπέρασε τις 40.000 ευρώ.
Επίσης, ξεκαθάρισε ότι η Περιφέρεια Αττικής συνέδραμε την Πυροσβεστική και της παρείχε ό,τι αυτή της ζήτησε προκειμένου να σβήσει όσο το δυνατόν συντομότερα η επικίνδυνη και καταστροφική πυρκαγιά. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ζήτημα της επιχωμάτωσης, η οποία δεν επελέγη από την Πυροσβεστική, όπως διευκρίνισε, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Και για να είμαστε σαφείς και κρυστάλλινοι: ουδέποτε ζητήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής επισήμως από την Πυροσβεστική η συνδρομή της για την επιχωμάτωση. Επαναλαμβάνω: ουδέποτε, από κανέναν αρμόδιο παράγοντα της Πυροσβεστικής. Για το λόγο, και ας το γνωρίζουν αυτό όσοι τα τελευταία 24ωρα έχουν καταστήσει εαυτούς επαΐοντες και στα της πυρόσβεσης βιομηχανικών πυρκαγιών, ότι η Πυροσβεστική δεν πρόκρινε τη συγκεκριμένη μέθοδο ως απαραίτητη για την κατάσβεση».
Μάλιστα, εξήγησε ότι στην περίπτωση που της είχε ζητηθεί επιχωμάτωση, η Περιφέρεια Αττικής είναι σε θέση, διαθέτει τα μέσα και τα χρήματα, να προχωρήσει σε επιχωμάτωση συνδράμοντας την Πυροσβεστική.
Επίσης, προανήγγειλε πρωτοβουλίες για την προώθηση εκείνων των νομοθετικών ρυθμίσεων που θα ενισχύουν τόσο τους ελεγκτικούς μηχανισμούς όσο και τις διαδικασίες αδειοδοτήσεων.
Η κυρία Δούρου θεωρεί κρίσιμη παράμετρο τη ριζική αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων και προβάλλει συνεχώς ότι προωθεί τις ενέργειες για να τελειώσει το «πλήρως αποτυχημένο συγκεντρωτικό μοντέλο της Φυλής». Πρόκειται, όπως είπε, για ένα μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων «που παράγει το είδος της διαφθοράς που οδήγησε και οδηγεί σε πυρκαγιές σαν αυτή στον Ασπρόπυργο».
Ανέφερε ως παράδειγμα του μοντέλου στρεβλής ανάπτυξης την ιδιωτική εταιρεία η οποία λειτουργούσε το εργοστάσιο ανακύκλωσης για το οποίο πήρε άδεια και «διέπραττε σωρηδόν παραβάσεις της νομοθεσίας». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «το ίδιο το ιστορικό της επιχείρησης, τα πρόστιμα που έχει δεχθεί για παραβάσεις της νομοθεσίας, μιλάει από μόνο του».
Διαδηλώσεις στο Θριάσιο
Σε κινητοποιήσεις προχωρούν φορείς και κάτοικοι της περιοχής του Ασπρόπυργου. Παρατάξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως η Λαϊκή Συσπείρωση (στηρίζεται από το ΚΚΕ), θέτουν το γενικότερο ζήτημα του κινδύνου πρόκλησης ενός ατυχήματος μεγάλης έκτασης λόγω της γειτνίασης βιομηχανικών εγκαταστάσεων με κατοικημένες περιοχές, και της έλλειψης ελέγχου και μέτρων προστασίας.
Σε αυτό το πλαίσιο η Λαϊκή Συσπείρωση από τους δήμους Ασπροπύργου, Μεγάρων, Μάνδρας και Ελευσίνας καλεί τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής στην Ελευσίνα αύριο, Παρασκευή, στις 10.00 το πρωί. Καταγγέλλει ως «έγκλημα» που έχει ενόχους «το κυνήγι του κέρδους και της ανταγωνιστικότητας», ως συνέχεια της πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων που τη στηρίζουν. Θυμίζει επίσης την τραγωδία στα ΕΛΠΕ με τους νεκρούς εργάτες.
Απαιτεί από την κυβέρνηση και την περιφερειακή Αρχή να λάβουν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων της πυρκαγιάς στον Ασπρόπυργο, τον αυστηρό και συστηματικό έλεγχο για τους όρους λειτουργίας και τα μέτρα προστασίας στις επιχειρήσεις και την εκπόνηση σχεδίου αντιμετώπισης ατυχήματος μεγάλης έκτασης στην περιοχή του Θριασίου για την προστασία των εργαζομένων, των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
Επίσης, διεκδικεί την άμεση παύση και απομάκρυνση επιχειρήσεων δραστηριότητας διαχείρισης αποβλήτων στο Θριάσιο.
Ι. Σγουρός: «Βαβέλ» η συνεννόηση υπουργείου με Περιφέρεια

Για έλλειψη συνεννόησης και συντονισμού μεταξύ υπουργείου Περιβάλλοντος και Περιφέρειας, που θυμίζει, όπως είπε, «Πύργο της Βαβέλ», μίλησε ο κ. Γιάννης Σγουρός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.
Σημείωσε ότι το ίδιο σκηνικό έχει επαναληφθεί και στο παρελθόν αλλά, όπως είπε, παρά τις πολύ σοβαρές καταγγελίες που είχε κάνει πριν από δύο χρόνια, όταν είχε καεί ολοσχερώς άλλο ΚΔΑΥ στην περιοχή της Φυλής, η πολιτεία δεν αντέδρασε με αποφασιστικότητα.
Παράλληλα, o επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι η Περιφέρεια Αττικής δαπάνησε 40.000 ευρώ για υδροφόρες «για μια φωτιά που είναι γνωστό ότι δεν σβήνει με νερό». Επίσης ο κ. Σγουρός τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο θα υποστούν διαχείριση τα καμένα απορρίμματα, διότι ενδεχομένως να έχουν αποκτήσει τοξικές ιδιότητες και να χρήζουν ειδικής διαχείρισης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.