Με άδεια χέρια επέστρεψε την Πέμπτη το βράδυ από τις Βρυξέλλες ο Αλ. Τσίπρας και καλείται πλέον να λάβει οριστικές αποφάσεις, καθώς ο χρόνος τελειώνει και οι πιέσεις των δανειστών εντείνονται.
Η διαδικασία της συζήτησης είναι πλέον προφανές ότι μπαίνει στο τελικό της στάδιο και ο επόμενος κρίσιμος σταθμός είναι το eurogroup που αναμένεται να συνεδριάσει την προσεχή Τετάρτη και ενώ θεωρείται βέβαιον ότι η ΕΚΤ μελετά πλέον σοβαρά την στάση της ως προς τα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών collaterals).
Παρά τις διαβεβαιώσεις μετά τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με την Ανγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι οι συζητήσεις έγιναν σε «εποικοδομητικό κλίμα», η ουσία ήταν πως διαπιστώθηκε η απουσία κάποιας αξιόλογης προόδου.
Ακολούθησε η αποχώρηση του ΔΝΤ από τις συζητήσεις και οι αυστηρές προειδοποιήσεις από την Ουάσιγκτον δια του εκπροσώπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις: «Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ μας σε πολλούς τομείς. Δεν έχει υπάρξει πρόοδος στο να περιορισθούν οι διαφορές αυτές», αναφέρθηκε και εξηγήθηκε μεταξύ των άλλων ότι το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδος είναι «μη βιώσιμο» και ότι «η μέση σύνταξη στην Ελλάδα είναι ίδια με την Γερμανία, ενώ κατά μέσο όρο η συνταξιοδότηση στην Ελλάδα γίνεται έξι χρόνια πριν από ότι στην Γερμανία».
Υπό αυτές τις συνθήκες, στις αμέσως επόμενες ημέρες ο Πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε μία σειρά κινήσεις, προκειμένου να δείξει με ποιον τρόπο θα επιτύχει να καταλήξει σε μία συμφωνία με τους δανειστές, η οποία σε κάθε περίπτωση θα είναι επώδυνη (πολιτικά για την κυβέρνηση και οικονομικά για τους πολίτες).
Η διαδικασία αυτή από κάποιους στον ΣΥΡΙΖΑ περιγράφεται ως απόπειρα τετραγωνισμού του κύκλου, καθώς εκτιμούν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες είναι αδύνατον να περάσει η κυβέρνηση αβρόχοις ποσί την κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφισης μίας ενδεχόμενης συμφωνίας.
Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, οι αμέσως επόμενες ημέρες θα είναι οι κρισιμότερες της περιόδου όχι τόσο σε ό,τι αφορά την κατάληξη της συζήτησης με τους δανειστές, όσο ως προς τις πολιτικές εξελίξεις που θα δρομολογηθούν και θα επηρεάσουν, όπως θεωρούν κάποιοι βέβαιο, ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό.