Πόλεμος συντεχνιών

Όπως είναι γνωστό, τα φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά...

Όπως είναι γνωστό, τα φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά την 10-06-15. Η προειδοποιητική απεργία προκηρύχτηκε, καθώς προέκυψε ξαφνικά ζήτημα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) και η απελευθέρωση της πώλησής τους και από σούπερ μάρκετ.

Η προκήρυξη της απεργίας μέχρι αυτή τη στιγμή παραμένει εν ισχύ, παρόλο που το Υπουργείο Υγείας δια στόματος του Γενικού Γραμματέα, κ. Μπασκόζου, έσπευσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό και να υποσχεθεί στους φαρμακοποιούς και τον κ Λουράντο περίπου τα πάντα: την αναθεώρηση του διευρυμένου ωραρίου και του καθεστώτος αδειοδότησης των φαρμακείων δηλαδή. Γιατί όχι και την αναθεώρηση του περιθωρίου κέρδους προς τα πάνω; Αλλά ας μην βάζουμε ιδέες…
Το ζήτημα των ΜΥΣΥΦΑ, αλλά και των φαρμάκων γενικά προκύπτει στο δημόσιο διάλογο για ακόμη μια φορά με εντελώς λανθασμένο τρόπο. Συγκρουσιακά, σαν μια διένεξη που αφορά την περιφρούρηση των κερδών μιας συντεχνίας απέναντι στην νεοφιλελεύθερη επέλαση της τρόικας -των θεσμών- με την πολιτική ηγεσία αμήχανη στο μέσον να υπόσχεται στους μεν και να υπογράφει τα αντίθετα με τους δε.

Το ζήτημα των φαρμάκων και της διακίνησης τους, το ζήτημα της απελευθέρωσης ή όχι της αγοράς και του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, όμως, δεν μπορεί και δεν πρέπει να καθοριστεί ούτε από τα όποια συντεχνιακά συμφέροντα του χώρου ούτε από ιδεοληπτικές νεοφιλελεύθερες ή κλασικιστικές θεωρίες. Πρέπει να αντιμετωπιστεί με γνώμονα το συμφέρον του ασθενούς, την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Υπάρχουν ΜΥΣΥΦΑ που μπορεί και πρέπει να πωλούνται εκτός φαρμακείων, όπως γίνεται σε πολλές χώρες του κόσμου με σαφείς περιορισμούς στην ποσότητα και στη δοσολογία. Υπάρχουν άλλα, μεταξύ αυτών και συμπληρώματα διατροφής, που πρέπει να παραμείνουν στα φαρμακεία, καθώς η λίστα των φαρμάκων αυτών πρέπει να συζητηθεί από την αρχή. Από την άλλη, είναι ανάγκη να μπουν σοβαροί περιορισμοί στην διάθεση Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων φαρμάκων ΧΩΡΙΣ συνταγή. Δεν μπορεί να είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών και να εθελοτυφλούμε στην ανεξέλεγκτη πώλησή τους για παράδειγμα. Είναι ανάγκη να συζητηθεί το μείζον θέμα της διάθεσης φαρμάκων στο σύνολο του. Πρωτίστως με όρους καταπολέμησης της πολυφαρμακίας και των κινδύνων της και μέσα από αυτό το πρίσμα να διασφαλιστεί η ομαλότητα στη λειτουργιά της αγοράς και, φυσικά, η επιβίωση φαρμακείων.

* Ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας είναι βουλευτής Λάρισας και πολιτικός υπεύθυνος Υγείας του Ποταμιού.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.