Το «ελληνικό ζήτημα» βρίσκεται σχεδόν καθημερινά στις αναλύσεις των ξένων τραπεζών, ενώ, αν και η αγορά αναμένει μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής, το κλίμα στις Βρυξέλλες δείχνει, όπως λέγεται, πως έχει βαρύνει, με αποτέλεσμα οι πιθανότητες του «ατυχήματος» να έχουν αυξηθεί.
Ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, μεταφέρει π.χ. τακτικά με αναλύσεις του στους πελάτες της τράπεζας τις εκτιμήσεις του γύρω από την ελληνική υπόθεση. Για τον ίδιο οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ κυμαίνονται στο 30% έναντι 70% των πιθανοτήτων παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη, αν ακόμη και σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείει πολιτική αστάθεια και εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Ωστόσο θα πρέπει να αναφερθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα της αγοράς δίνει παρόμοια ποσοστά με βασική αιτιολογία την αίσθηση ότι η Ελλάδα δεν θέλει σε τελική ανάλυση να αυτοκτονήσει, ενώ παράλληλα και οι δανειστές δεν θα ήθελαν να υποστούν μεγαλύτερες απώλειες από την ελληνική κρίση. Ωστόσο, όπως παρατηρεί και το Bloomberg, η ελληνική αντιπαράθεση δεν μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο μέσα από το πρίσμα του οικονομικού ορθολογισμού. Οσοι επιχειρούν να το κάνουν κινδυνεύουν να πραγματοποιήσουν έναν δαπανηρό εσφαλμένο υπολογισμό.
Η Ευρώπη δεν μπλοφάρει
Στο τελευταίο του σημείωμα ο Σμίντινγκ αναρωτιόταν πάντως μεταξύ άλλων αν η σκληρή αντιπολίτευση που αντιμετωπίζει εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο λόγος που οδηγεί τον Αλέξη Τσίπρα να απορρίπτει αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις και να αποφεύγει να λάβει σκληρές αποφάσεις και να σταθεί απέναντι στους σκληροπυρηνικούς του κόμματός του. Αυτός ο δρόμος όμως οδηγεί, όπως αναφέρει, την Ελλάδα πιο κοντά στο χείλος της καταστροφής. «Αν κρίνουμε από την πρόσφατη συμπεριφορά του (έλληνα πρωθυπουργού), δεν δείχνει να είναι ακόμη έτοιμος να βάλει το συμφέρον της χώρας του πάνω από την ιδεολογία των οικονομικά αναλφάβητων συντρόφων του στον ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει ο Σμίντινγκ, σημειώνοντας πως είναι δύσκολο να πει κανείς αν η στάση του κ. Τσίπρα είναι απόρροια ανικανότητας ή ηθελημένης τακτικής. Σε κάθε περίπτωση εκτιμά πως η Ευρώπη δεν μπλοφάρει. Θα ήθελε βέβαια να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, όχι όμως και με το τίμημα μιας κατάφωρης παραβίασης της οικονομικής λογικής.
Ετσι μια συμφωνία πρέπει να κλειστεί ως τις 20 Ιουνίου το αργότερο ώστε να κυρωθεί πριν από την εκπνοή του τρέχοντος προγράμματος στις 30 Ιουνίου, οπότε και η πληρωμή 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Αν και δεν είναι απόλυτα εμφανές το τέλος της ελληνικής περιπέτειας, εν τούτοις, όπως αναφέρει ο οικονομολόγος της Berenberg Bank, «ο Τσίπρας εμφανίζεται έτοιμος να στείλει στο χείλος της κατάρρευσης τη φτωχή του χώρα».
Ο ίδιος σε προηγούμενο σημείωμά του αναφέρθηκε στα πέντε πιθανά σενάρια για την επόμενη ημέρα:
Τα πέντε σενάρια κατά τον Χόλγκερ Σμίντινγκ
1. Ο κ. Τσίπρας φθάνει σε μια συμφωνία με τους δανειστές η οποία «περνά» από τη Βουλή. Ωστόσο η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει σήμερα πρόθυμη να συναινέσει.
2. Εχουμε τελικά μια νέα κυβέρνηση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με κάποιο ή κάποια από τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Οι νέοι συνεργάτες του θα θελήσουν όμως να λάβουν κάποια ανταλλάγματα. Το να συμβεί κάτι τέτοιο χρειάζεται όμως μεγάλο κουράγιο από τον κ. Τσίπρα, κάτι που, όπως αναφέρει ο Σμίντινγκ, δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής.
3. Στο τρίτο η χώρα οδηγείται σε νέες εκλογές, οι οποίες όμως δεν πρόκειται να αλλάξουν τα πράγματα, ενώ πολλά εξαρτώνται από το ερώτημα που θα θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στους Ελληνες: Θα ζητήσει εντολή για να δεχθεί ή να απορρίψει τη συμφωνία, δηλαδή για παραμονή ή έξοδο από το ευρώ, ή η κυβέρνηση θα κάνει νέες εκλογές απλά για να ενισχύσει τη δύναμή της (χάνοντας πολύτιμο χρόνο); Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να αποφασίσει προηγουμένως αν θέλει το κόμμα του να τον ακολουθήσει εντός ή εκτός ευρωζώνης.
4. Η χώρα προχωρεί σε δημοψήφισμα για τη συμφωνία, με το εκλογικό σώμα να εμφανίζεται περισσότερο πρόθυμο να δεχθεί συμβιβασμούς απ’ ό,τι είναι η ίδια η ελληνική κυβέρνηση. Για να υπάρξει όμως δημοψήφισμα θα πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία.
5. Η Ελλάδα γίνεται Βενεζουέλα: Ο Τσίπρας αρνείται τη συμφωνία και τοποθετεί την Ελλάδα στον δρόμο της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ. Η χώρα προχωρεί στον δρόμο της Βενεζουέλας αλλά χωρίς πετρέλαιο.
HeliosPlus