G7: Ιαπωνία και Καναδάς εναντίον «Καγκελαρίου του κλίματος»

Της αρέσει να την λένε «καγκελάριο του κλίματος». Αρκετό καιρό προτού γίνει η σύνοδος του G7, που ολοκληρώνεται σήμερα στην Βαυαρία, η Ανγκελα Μέρκελ δημοσίευε άρθρα σε εφημερίδες ανά τον κόσμο, για να προωθήσει περιβαλλοντικά ζητήματα, και στόχους για την μείωση των καυσαερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Της αρέσει να την λένε «καγκελάριο του κλίματος». Αρκετό καιρό προτού γίνει η σύνοδος του G7, που ολοκληρώνεται σήμερα στην Βαυαρία, η Ανγκελα Μέρκελ δημοσίευε άρθρα σε εφημερίδες ανά τον κόσμο, για να προωθήσει περιβαλλοντικά ζητήματα, και στόχους για την μείωση των καυσαερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Υποκρισία, λένε γερμανικές οικολογικές οργανώσεις, που τονίζουν την εξάρτηση της εγχώριας βιομηχανίας από την καύση του λιγνίτη. Αλλά ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια φαίνεται ότι ορθώνουν δύο ισχυρές βαριές βιομηχανικές οικονομίες, ο Καναδάς και η Ιαπωνία.
Εν όψει της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στο Παρίσι, τον Δεκέμβριο του 2015, εντείνονται οι πιέσεις στους ηγέτες των 7 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη να τεθούν αυστηροί όροι περιορισμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Με ποσοστά, αριθμούς και χρονικές διορίες.
Τα κύρια περιβαλλοντικά ζητούμενα για τη Μέρκελ στη σύνοδο ήταν να αποσπάσει ισχυρές και μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις για περιορισμό των εκπομπών από τις χώρες του G7. Και να διασφαλίσει περισσότερες και βελτιωμένες δεσμεύσεις στο πεδίο της χρηματοδότησης προγραμμάτων για το περιβάλλον, για την επίτευξη πράσινων στόχων.
«Ολοι ξέρουν στο G7 ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούμε 100% καθαρή ενέργεια εντός μιας γενιάς, και να μην περιμένουμε άλλον έναν αιώνα, για να αποφύγουμε την κλιματική καταστροφή με άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2-3 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100», λέει στο ΒΗΜΑ ο Μάρκ Ράφαλο της διεθνούς οργανωσης Avaaz, που με 41 εκατ. μέλη σε όλον τον κόσμο δίνει αγώνα για το περιβάλλον.
Επικοινώνησε μαζί μας με την ευκαιρία της συνόδου στο κάστρο Ελμαου: «Αλλά όλα δείχνουν ότι η Μέρκελ θα κάνει πίσω μπροστά στην πίεση του Καναδά και της Ιαπωνίας και θα συμβιβαστεί, ώστε να περιμένουμε άλλα 85 χρόνια, για ρητές και πραγματικές μειώσεις της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Αν και είναι γνωστό ότι αυτό θα μας δώσει 66% πιθανότητες να αποφύγουμε την κλιματική καταστροφή μέχρι το 2100».
Οργανώσεις για το κλίμα, όπως η Avaaz, λένε ότι για να δείξουν τον δρόμο, οι ηγέτες του G7 θα έπρεπε να δεσμευθούν να εξαλείψουν τα ορυκτά καύσιμα έως το 2050. Αυτό θα έστελνε το σημαντικό μήνυμα για την παγκόσμια διάσκεψη στο Παρίσι.
Αλλά είναι βέβαιο ότι δεν θα υπάρξουν δεσμεύσεις για πλήρη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Είναι ευκολότερο για τις πλούσιες χώρες να βάζουν χρήματα στο τραπέζι παρά να δεσμεύονται για τερματισμό της χρήσης άνθρακα, κάτι που συνεπάγεται τεράστιες αλλαγές στην οικονομία τους».
Την πιο μεγάλη αντίσταση την προβάλλει η Ιαπωνία, η οποία υπολείπεται κατά πολύ των στόχων για το κλίμα, και ο Καναδάς, που συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων στον κόσμο.
Μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων στη Γερμανία ζητούν από την κυβέρνηση να στραφεί αποκλειστικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αν και η χώρα είναι μπροστά καλύπτοντας ήδη το 25% των αναγκών της σε ηλεκτρικό ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές.
Τονίζουν όμως ότι αν δεν αλλάξει τώρα άρδην πολιτική η χώρα δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τους περιβαλλοντικούς της στόχους για το 2020, που προβλέπουν μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 40%.
Πηγές που έχουν δει το προσχέδιο του ανακοινωθέντος του G7 για την αλλαγή του κλίματος λένε ότι Ιαπωνία και Καναδάς είναι οι δύο χώρες που μπλοκάρουν τις απόπειρες για συγκεκριμένους και δεσμευτικούς στόχους μείωσης των εκπομπών καυσαερίων.
Το γραφείο του πρωθυπουργού του Καναδά Στίβεν Χάρπερ ανακοίνωσε ήδη σήμερα το απόγευμα ότι οι ηγέτες του G7 αποφάσισαν «να αφιερώσουν μέρος των διαπραγματεύσεων για το κλίμα σε συζητήσεις για τις απειλές που θέτουν για την παγκόσμια ασφάλεια οι ισλαμιστές της οργάνωσης Μπόκο Χάραμ στη Νιγηρία, και οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και την Συρία».
Και τονίζει ότι ο Καναδάς έχει ήδη κάνει πολλά για το κλίμα. Το 2013, οι εκπομπές διοξειδίου στη χώρα μειώθηκαν κατά 3,1% από τα επίπεδα του 2005.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.