Γ. Μπαλάφας: «Δεσμευτική για την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις η ελληνική πρόταση»

Την Δευτέρα 08 Ιουνίου ο αντιπρόεδρος της Βουλής, μίλησε στον Βήμα fm για τις διαπραγματεύσεις και τη συμφωνία

Την Δευτέρα 08 Ιουνίου o Γιάννης Μπαλάφας μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για τις διαπραγματεύσεις και τη συμφωνία{{{ audio1 }}}

Για τις διαπραγματεύσεις και τη συμφωνία

«Είναι ένα κείμενο το δικό μας που περιλαμβάνει σοβαρές υποχωρήσεις από τις δικές μας θέσεις, πράγμα το οποίο κάναμε συνειδητά, στο όνομα μιας αμοιβαίας και επωφελούς λύσης. Αυτή η πρόταση στην ουσία και το πλαίσιό της, στις βασικές της αρχές, είναι φυσικά δεσμευτική. Αν τώρα μπορεί να γίνει κάτι με τα ΜΗΣΥΦΑ ή με τον ένα ΦΠΑ, να είναι 1-1,5%, μπορεί να υπάρξει και το εκτιμώ από το πνεύμα της λογικής μας. Αλλά να υπάρξει ουσιαστική σύγκλιση με το πεντασέλιδο αυτό των δανειστών, δεν μπορεί να υπάρξει.»

Για το αν θα περάσει από τη Βουλή η τελική συμφωνία

«Αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Με απόλυτο τρόπο, το κείμενο που θα υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση – ή θα συνυπογράψει – είναι ένα κείμενο που θα περάσει από όλα τα κομματικά και κοινοβουλευτικά όργανα και θα περάσει και από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης. Είναι καθαρό αυτό και είμαι απόλυτος.

Είναι λογικό ότι κάποια ζητήματα και υποχωρήσεις που περιλαμβάνονται ή θα περιλαμβάνονται στο κείμενο θα θίξουν κάποια επιμέρους συμφέροντα. Εμείς, προσπαθούμε μέχρι τέλους και θα μείνουμε σταθεροί σε κάποια πράγματα που έχουμε πει, όπως τα χαμηλά πλεονάσματα, το να μη θιγούν μισθοί και συντάξεις, τα εργασιακά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων, τα μέτρα που δεν θα είναι οριζόντια και δεν θα δημιουργούν προβλήματα σε όλες τις κατηγορίες και φυσικά το χρέος και ένα αναπτυξιακό πακέτο.»

Για τις αλλαγές στη φορολογία

«Σήμερα, τα ρεπορτάζ των εφημερίδων έχουν εισηγμένες εταιρείες που καλούνται να πληρώσουν έκτακτη εισφορά και είναι καμιά εικοσαριά, ξεκινώντας από την Τράπεζα της Ελλάδος και φτάνοντας εκεί όπου δεν έχουν σημασία τα ονόματα, αλλά έχουν τεράστια υπερκέρδη το 2014. Η τεράστια πλειοψηφία υπέστη φτωχοποίηση, αλλά υπήρξε μια μερίδα εταιρειών – δεν τις κατηγορώ γι’ αυτό – που είχαν υπερκέρδη. Τα πρόσωπα αυτά, τα φυσικά πρόσωπα, μη λέμε εταιρείες αόριστα. Θα πληρώσουν αυτά, ενώ τώρα δεν πλήρωναν, και θα πληρώσουν και κάτι παραπάνω, ενώ μέχρι τώρα έβρισκαν τρόπο να φοροδιαφεύγουν και να μην πληρώνουν.»

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.