Οικονομικά οφέλη από την περιβαλλοντική πολιτική

Ούτε σημαία ευκαιρίας για ανάπτυξη που να υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής ούτε «άβατο» για επενδύσεις. Ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ «προσγείωσε» την προεκλογική ρητορική του και επιχείρησε να βάλει στην ατζέντα της συγκυβέρνησης την προστασία του περιβάλλοντος σε κοινή ρότα με την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Ούτε σημαία ευκαιρίας για ανάπτυξη που να υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής ούτε «άβατο» για επενδύσεις. Ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ «προσγείωσε» την προεκλογική ρητορική του και επιχείρησε να βάλει στην ατζέντα της συγκυβέρνησης την προστασία του περιβάλλοντος σε κοινή ρότα με την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Η νέα κυβέρνηση άρχισε να χτίζει την περιβαλλοντική πολιτική της στη λογική ότι ο δασικός πλούτος, το αστικό πράσινο, οι ορεινοί όγκοι, το θαλάσσιο οικοσύστημα δεν αποτελούν «βαρίδια» για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Οι αιτιάσεις της προς τους μνημονιακούς προκατόχους της συμπυκνώνονταν στη λέξη «ξεπούλημα». Ομως και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ χαράσσει πολιτική μέσα από τις μυλόπετρες της δημοσιονομικής στενότητας και αυτή πια προσαρμόζει τις πολιτικές της με κριτήρια το οικονομικό κόστος και όφελος από την εκμετάλλευση του πρασίνου.
Με τον υπερυπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη να ασχολείται κυρίως με τα ανοιχτά μέτωπα της ενέργειας, το βάρος για το περιβάλλον έπεσε στον αναπληρωτή υπουργό κ. Γιάννη Τσιρώνη.
Τέσσερις και πλέον μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Τσιρώνης παρουσίασε αυτή την εβδομάδα το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, το οποίο «παγώνει» όλους τους διαγωνισμούς για την ανάθεση της διαχείρισης απορριμμάτων σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα).
Προτείνει ως ενδιάμεση λύση την προδιαλογή των σύμμεικτων απορριμμάτων στις περιοχές όπου η κατάσταση είναι οριακή, όπως στην Πελοπόννησο, και αντιμετωπίζει τα απόβλητα ως εν δυνάμει πόρο, ο οποίος μπορεί να μετατραπεί σε… χρυσάφι για τους δήμους, οι οποίοι αποκτούν κυρίαρχο ρόλο. Αποτελεί ωστόσο ζητούμενο το πώς η τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία διαχρονικά δεν έχει δώσει δείγματα καλής πρακτικής στη διαχείριση των σκουπιδιών –απόδειξη τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κοινοτικών προστίμων που έχουν επιβληθεί στη χώρα μας -, είναι ικανή να ρυθμίσει το πρόβλημα.
Από τις πρώτες ημέρες της νέας διακυβέρνησης, το υπουργείο βρέθηκε αντιμέτωπο με κινήματα πολιτών και εργαζομένους για την υπόθεση της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική. Οι δυσκολίες στη διαχείριση της υπόθεσης παραμένουν και η πολιτική ηγεσία αναζητεί λύσεις που να ισορροπούν ανάμεσα στη διατήρηση των θέσεων εργασίας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Το ζήτημα είναι ακόμη ανοιχτό.
Οσον αφορά την αυθαίρετη δόμηση και την προστασία δασών και δασικών εκτάσεων, ο κ. Τσιρώνης είχε δηλώσει στο «Βήμα» με την ανάληψη του υπουργικού θώκου ότι προτίθεται να… σπάσει αβγά για το περιβάλλον. Μέχρι στιγμής πάντως η κύρωση των δασικών χαρτών της χώρας, οι οποίοι αποτελούν βασικό εργαλείο για την επενδυτική δραστηριότητα, και κατ’ επέκταση η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, δεν έχουν προχωρήσει, με συνέπεια να μην έχει κτηματογραφηθεί ούτε η δημόσια περιουσία. Είναι απορίας άξιον πώς, χωρίς δασολόγιο, θα γίνει και η κατανομή των βοσκοτόπων (προσφάτως υπεγράφη η σχετική ΚΥΑ) που θα αποτελέσουν τις επιλέξιμες εκτάσεις για την επιδότηση των ελλήνων κτηνοτρόφων, οι οποίοι ένας-ένας εγκαταλείπουν λόγω έλλειψης ρευστότητας.
Η νομοθετική ρύθμιση ώστε να τρέξουν οι διαδικασίες για τους δασικούς χάρτες, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, είναι έτοιμη από τα τέλη Μαΐου, αλλά ακόμη δεν έχει φτάσει στη Βουλή.
Σχετικά με τη δέσμευση που αφορά την κατάργηση δασοκτόνων διατάξεων, οι οποίες είχαν περιληφθεί σε διάφορους μνημονιακούς νόμους την τελευταία πενταετία, ο κ. Τσιρώνης έχει δεσμευθεί ότι θα τις αναστείλει, ώστε μέσα στο επόμενο εξάμηνο να προχωρήσει η σύνταξη ενός νέου δασικού νόμου.
Την ίδια στιγμή, δεν έχει βρεθεί λύση για την επιβίωση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Αλλά ούτε καμία κίνηση έχει γίνει για την επιστροφή των αποθεματικών του Πράσινου Ταμείου, τα οποία είχαν «απαχθεί» λόγω Μνημονίου από το τότε υπουργείο Περιβάλλοντος για να εμπλουτίσουν τη… μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού.
Η δέσμευση για αποκατάσταση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού δεν έχει προχωρήσει ώστε πολίτες και επενδυτές να μπορούν να χτίζουν ή να εκμεταλλεύονται τη γη όπου επιτρέπεται «χωρίς εξαιρέσεις για ορισμένους και χωρίς πλαστά δικαιώματα δόμησης ή εκμετάλλευσης», όπως είχε υπογραμμίσει ο κ. Τσιρώνης κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Για την καθαρή ενέργεια από ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), ο αναπληρωτής υπουργός από το άτυπο συμβούλιο υπουργών Περιβάλλοντος στη Ρίγα της Λετονίας είχε επισημάνει ότι το κλειδί για την ανάπτυξή τους αποτελούν η αποδοχή τους από τις τοπικές κοινωνίες και η φέρουσα ικανότητα της κάθε περιοχής ώστε να αποφεύγονται τα έργα μεγάλου μεγέθους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.