Είχα μυρίσει μπαχαρικά, είχα δοκιμάσει πικάντικα αλλαντικά, είχα αγοράσει εκλεκτή γραβιέρα και χορτασμένη από τις γεύσεις και τα χρώματα του πολύβουου ιστορικού κέντρου περπατούσα ανέμελα στην οδό Ευριπίδου, όταν τα γεράνια, οι πανσέδες και οι τριανταφυλλιές του Γεωπονικού Κέντρου Αθηνών τράβηξαν την προσοχή μου. Η αλήθεια είναι ότι το μπαλκόνι μου χρειάζεται μια ανανέωση και σχεδόν αυθόρμητα αποφάσισα να ακολουθήσω τη νέα τάση που επιβάλλει την καλλιέργεια λαχανικών και αρωματικών φυτών σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, ώστε να γευόμαστε τη δική μας παραγωγή από φρέσκα μαρούλια, κρεμμύδια, πιπεριές και κολοκυθάκια, να κόβουμε τον άνηθο με το χέρι μας και να περηφανευόμαστε για τον μαϊντανό μας που δίνει άλλη γεύση στη σαλάτα.
Αποφασισμένη να μεταμορφωθώ σε μια επίμονη κηπουρό, δεν μπόρεσα να μείνω ασυγκίνητη στην πρόκληση των λεγόμενων superfoods – υπερτροφές στα ελληνικά –, καθώς στο σταντ του Γεωπονικού Κέντρου Αθηνών ανακάλυψα μικροσκοπικά φυτώρια μπλούμπερι, κράνμπερι, χάνεϊμπερι, μπλάκμπερι, τάιμπερι, γκότζι μπέρι, φραγκοστάφυλου, λαγοκέρασου, βατόμουρου και σμέουρου, καθώς και ένα δείγμα από το περίφημο ιπποφαές. Τα εξωτικά μέχρι και πριν από λίγα χρόνια ονόματά τους έχουν τρυπώσει στο καθημερινό μας λεξιλόγιο «δραπετεύοντας» από τα κιτάπια των λίγων και μυημένων και έχουν μπει στο πρωινό μας, αποτελώντας το απαραίτητο υγιεινό σνακ της ημέρας, χάρη στις πολλές θρεπτικές τους ουσίες. Τι καλύτερο από το να φτιάχνεις σπιτική μαρμελάδα από τα δικά σου βατόμουρα ή να προσφέρεις δροσιστικά smoothies με κράνμπερι, το οποίο μεγαλώνεις στη γλάστρα του μπαλκονιού σου; Το προσωπικό του Γεωπονικού Κέντρου Αθηνών, το οποίο απαρτίζεται αποκλειστικά από γεωπόνους, μας διαβεβαιώνει μάλιστα ότι το μόνο που χρειάζονται τα «superfoods της γλάστρας» είναι λίγες ώρες ήλιου και πότισμα μόλις μία φορά την εβδομάδα. Κρίμα που τόσο καιρό νόμιζα ότι στο μπαλκόνι μου μόνο κάκτος θα μπορούσε να ευδοκιμήσει.
*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 10 Μαΐου 2015.