Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι –με εξαίρεση τη λεγόμενη εγκληματικότητα του δρόμου, που παρουσιάζει μικρή αύξηση –κινούνται οι δείκτες των βασικών αδικημάτων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014. Η ανάλυση των στοιχείων και η χαρτογράφηση περιοχών αυξημένης εγκληματικότητας οδήγησαν τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. στον επανασχεδιασμό των μέτρων δίνοντας έμφαση κυρίως στην εμφανή αστυνόμευση με διάφορες μορφές.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, τα ποσοτικά χαρακτηριστικά δεν παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις αλλά η διαφοροποίηση εμφανίζεται στα ποιοτικά. Ειδικότερα στις ληστείες σε τράπεζες, σουπερμάρκετ, πρατήρια υγρών καυσίμων κ.τ.λ. παρατηρείται σημαντική μείωση σε σχέση με πέρυσι καθώς θεωρούνται από τους κακοποιούς ληστείες υψηλού ρίσκου λόγω των μέτρων ασφαλείας.
Αντίθετα, εμφανίζεται μικρή αύξηση στις κλοπές και ληστείες στον δρόμο με λεία μικροποσά και κινητά τηλέφωνα με ιδιαίτερη προτίμηση στα νέα μοντέλα καθώς είναι μεγαλύτερο το κέρδος από τη μεταπώληση. Στις ληστείες στα σπίτια ο αριθμός των περιστατικών κινείται περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2014. Επίσης στο στόχαστρο των ληστών και εφέτος έχουν μπει οι οδηγοί ταξί. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πρώτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με πέρυσι για το ίδιο διάστημα καταγράφεται μικρή αύξηση.
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι οι κακοποιοί επιλέγουν πλέον τους λεγόμενους «εύκολους στόχους» και κάνουν ληστείες που έχουν μικρότερο ρίσκο για αυτούς. Δηλαδή, «χτυπούν» χρησιμοποιώντας κυρίως το στοιχείο του αιφνιδιασμού και στη συνέχεια εξαφανίζονται προτού ενημερωθεί η ΕΛ.ΑΣ.
Χρησιμοποιούν και βία
Τα ίδια στελέχη τονίζουν επιπλέον ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούν και βία –καμιά φορά και σκληρή –για να επιτύχουν τον στόχο τους. Ωστόσο επειδή γνωρίζουν πως σε περίπτωση τραυματισμού μπορεί να κατηγορηθούν και για πρόκληση σωματικών βλαβών, το σκέφτονται πλέον. Οπότε χρησιμοποιώντας κάποιο αιχμηρό αντικείμενο ή μικρό όπλο ακινητοποιούν τα θύματά τους και αφαιρούν χρήματα και κινητά τηλέφωνα».
Οσο για τις περιοχές και τις ώρες που προτιμούν, αυτές ποικίλλουν ανάλογα με την επίθεση. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι «τους ηλικιωμένους τους ληστεύουν συνήθως πρωινές ώρες, ειδικά τις ημέρες που παίρνουν τη σύνταξή τους. Εχουμε και περιπτώσεις που γίνονται ληστείες βραδινές ώρες με θύματα πολίτες που θεωρώντας ότι δεν έχει αυξημένη κίνηση τη στιγμή εκείνη επιλέγουν να κάνουν καταθέσεις ή αναλήψεις μεγάλων ποσών σε ΑΤΜ». Αναφορικά με τους ηλικιωμένους συχνές είναι και οι υποθέσεις εξαπάτησης, με τους κακοποιούς να προσποιούνται διάφορους ρόλους για να πείσουν τα θύματά τους να ανοίξουν την πόρτα και στη συνέχεια, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί ή χρησιμοποιώντας ενίοτε και βία αν συναντήσουν αντίσταση, να αφαιρούν χρήματα και πολύτιμα αντικείμενα.
«Υποψήφια» θύματα
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. συστήνουν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ακόμη και στις συζητήσεις τους (γιατί έχει παρατηρηθεί ηλικιωμένοι που συζητούν ακόμη και στο καφενείο για την ύπαρξη μεγάλων χρηματικών ποσών και κοσμημάτων σημαντικής αξίας να πέφτουν θύματα ληστείας ή διάρρηξης). Επίσης τους ζητούν όταν φεύγουν από τις οικίες τους να ασφαλίζουν πόρτες και παράθυρα καθώς έχει παρατηρηθεί ότι οι κακοποιοί –στις 3 στις 10 περιπτώσεις –εισέρχονται στα σπίτια από ανασφάλιστες πόρτες και παράθυρα.Επίσης στο στόχαστρο κακοποιών μπαίνουν και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που ενημερώνουν για το μεγάλο διάστημα που απουσιάζουν από το σπίτι, με αποτέλεσμα αυτό να αποτελεί πεδίο δράσης. Οπως λένε οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχουν συνεργοί των ληστών που παρακολουθούν το Facebook και ενίοτε κάνουν και αιτήματα φιλίας με «υποψήφια» θύματά τους έτσι ώστε να γνωρίζουν τις κινήσεις τους για να ξέρουν πότε να «χτυπήσουν».
Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. συμβουλεύουν τους πολίτες να ακολουθούν μέτρα αυτοπροστασίας και να είναι ευαισθητοποιημένοι σε ζητήματα ασφαλείας. Οταν πέφτουν θύματα ληστείας να προσπαθούν –εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν –να συγκρατούν κάποια χαρακτηριστικά των δραστών ή/και των μέσων διαφυγής για να τα χρησιμοποιήσουν οι αστυνομικοί στον εντοπισμό και στη σύλληψή τους.
HeliosPlus