Τη σύνδεση της χώρας του και άλλων τουλάχιστον τριών ευρωπαϊκών χωρών στο ρωσοτουρκικό αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream, που θα μεταφέρει το ρωσικό αέριο έως τα ελληνοτουρκικά σύνορα, προτείνει η κυβέρνηση της Σλοβακίας στη Ρωσία, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας Ρόμπερτ Φίτσο, με το πέρας της συνάντησής του με το Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβιέντεφ.
«Προτείνουμε στη Ρωσία ένα σχέδιο, το οποίο πρέπει να είναι κοινό έργο της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, με τη συμμετοχή της ΕΕ. Αυτό σχετίζεται με τη ρωσοτουρκική διαδρομή, ένα σχέδιο, που θα αρχίσει να υλοποιείται το 2016», είπε ο κ. Φίτσο.
«Κάθε κυβέρνηση της Σλοβακίας πρέπει να διασφαλίζει ώστε ο αγωγός φυσικού αερίου, που περνά από το έδαφος της Δημοκρατίας να μην είναι ποτέ κενός», παρατήρησε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι το προτεινόμενο σχέδιο πρέπει να υλοποιηθεί με τη συμμετοχή και συνεργασία της ΕΕ.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Σλοβακία δεν μπορεί να επέμβει στις ρωσο-ουκρανικές σχέσεις, ούτε στην ενεργειακή τους διάσταση.
Η Μόσχα έχει διακηρύξει ότι προτίθεται οριστικά να τερματίσει να προμηθεύει με φυσικό αέριο την ΕΕ μέσω του δικτύου των αγωγών της Ουκρανίας από τα αμέσως επόμενα χρόνια.
«Όμως, δεν μπορούμε να κάτσουμε ήσυχα και να περιμένουμε πότε η Ουκρανία θα τεθεί εκτός δικτύου διανομής φυσικού αερίου. Γι’ αυτό και η επικαιρότητα του σχεδίου μας θα αυξάνεται στο βαθμό, που θα υλοποιείται ο Turkish Stream. Παρόμοια σχέδια μπορούν να υλοποιηθούν μόνο στη βάση της επίτευξης συμφωνιών μεταξύ των τεσσάρων χωρών (σ.σ. Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ουγγαρία) καθώς και με τη συμμετοχή της Ρωσίας. Η ευθύνη μάς αναγκάζει να αναζητήσουμε παρόμοιες εναλλακτικές οδούς επίλυσης του ζητήματος αυτού», επεσήμανε ο Ρ.Φίτσο, προσθέτοντας ότι «η Σλοβακία κατανοεί καλά ότι από τον Ιανουάριο του 2020 δεν θα ισχύει το συμφωνητικό για τη διέλευση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας. Εάν δεν είμαστε διαμετακομιστής αερίου, τότε ο προϋπολογισμός της χώρας μας θα υποστεί μεγάλο πλήγμα».
Αναφερόμενος στις προτάσεις της Μπρατισλάβας, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβιέντεφ παρατήρησε με νόημα: «Σήμερα συζητήσαμε τη δυνατότητα εφαρμογής εκείνων των εκδοχών, που δημιουργεί ο Turkish Stream για τα κράτη της Ευρώπης και την πιθανή σύνδεσή τους σε όλες αυτές τις διαδικασίες, αφότου το αέριο φθάσει στα σύνορα με την Ελλάδα».
Ο Ρώσος πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα ρίσκα, που συνοδεύουν το νέο σχέδιο ενός Νότιου Αγωγού για το ρωσικό φυσικό αέριο, μετά την ακύρωση του South Stream.
«Κίνδυνοι σε κάθε εμπορικό σχέδιο υπάρχουν, αλλά από την άλλη πλευρά η υλοποίηση του σχεδίου αυτού βασίζεται στις συμφωνίες, που έχουμε πετύχει, γι’ αυτό θεωρούμε ότι υπ’ αυτήν την έννοια όλα είναι ευνοϊκά, σε αντίθεση με το πώς εξελίσσονταν τα γεγονότα γύρω από τον South Stream, όπου, δυστυχώς, χρειάστηκε μια ορισμένη περίοδο να λάβουμε αυστηρές αποφάσεις», είπε ο κ. Μεντβιέντεφ.