Με τη ρωσική δέσμευση ότι το μερίδιο που θα καταβάλλει η Ελλάδα για ενδεχόμενη συμμετοχή της ως εταίρος στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS θα είναι εξαιρετικά χαμηλό αναχώρησε από τη ρωσική πρωτεύουσα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Ο κ. Λαφαζάνης είχε χθες Παρασκευή και σήμερα Σάββατο διαδοχικές συναντήσεις με τον Αλεξάντερ Νόβακ, υπουργό Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τον Σεργκέι Στόρτσακ, αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τον Αλεξέι Μίλερ, επικεφαλής της Gazprom.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι κ.κ. Λαφαζάνης και Νόβακ εκτίμησαν κατά τη συζήτησή τους πολύ θετικά τα βήματα που έχουν επιτευχθεί στην προετοιμασία για την κατασκευή του αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου στο ελληνικό έδαφος και καθόρισαν τις ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιήσουν σε κυβερνητικό επίπεδο το επόμενο διάστημα.
Μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας θα μπορούσε να υπογραφεί στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, που θα λάβει χώρα 18-20 Ιουνίου, ανέφερε σε δηλώσεις του σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης ο υπουργός. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην ανάλυση και τον σχεδιασμό. Η μεταβατική συμφωνία βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Ελπίζουμε να υπογραφεί σύντομα», δήλωσε ο κύριος Λαφαζάνης.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σημείωσε ότι «Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο, στο Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, 18-20 Ιουνίου, να υπογραφεί η συμφωνία».
Να σημειωθεί πως τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, έχουν ήδη κάνει γνωστό πως θα παραβρεθούν στο φόρουμ.
Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να προχωρήσουν άμεσα στις αναγκαίες τροποποιήσεις της συμφωνίας Ελλάδας – Ρωσίας του 2008, ώστε να αναπροσαρμοστεί το πλαίσιο στις σημερινές συνθήκες.
Στη συνάντηση εργασίας που είχε ο κ. Λαφαζάνης με τον κ. Μίλερ συζητήθηκε το εκδηλωμένο ενδιαφέρον εταιρειών για τον αγωγό και η διατυπωμένη πρόθεση συγκεκριμένων επενδυτών για συμμετοχή, μαζί με εταιρεία συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου, στο υπό συγκρότηση επενδυτικό σχήμα για την κατασκευή του αγωγού.
Ο κ. Μίλερ από την πλευρά του τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης των εργασιών για την ολοκλήρωση του αγωγού το αργότερο μέχρι το 2019 και επανέλαβε τη δέσμευση της Gazprom για διάθεση στον αγωγό επαρκών ποσοτήτων φυσικού αερίου για την ασφαλή κάλυψη των απαραίτητων αναγκών των χωρών της Ευρώπης.
Ο κ. Λαφαζάνης και ο κ. Μίλερ εξέτασαν την πρόοδο και τα επόμενα βήματα στο ζήτημα της χρηματοδότησης προς την ελληνική εταιρεία του δημοσίου που θα συμμετάσχει στον αγωγό.