Εκτός ελέγχου φαίνεται η κατάσταση στην Υεμένη, με τους αντάρτες Χούτι να παίρνουν τον έλεγχο και της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας: Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως η χώρα απειλείται με κρίση όμοια εκείνων στη Συρία και τη Λιβύη.
Ούτε οι σιίτες αντάρτες αλλά ούτε και η κυβέρνηση δεν μπορούν να επιβληθούν στρατιωτικά, προειδοποιεί, την ώρα που το Συμβούλιο Ασφαλείας εμφανίζεται δεν αποκλείει να προχωρήσει σε κυρώσεις. Την ίδια ώρα, υπάρχουν ανησυχίες πως η (σουνιτική) Αλ Κάιντα της περιοχής μπορεί να εκμεταλλευτεί την ακόμη βαθύτερη διολίσθηση της χώρας στο χάος.
Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για την Υεμένη, Τζαμάλ Μπενομάρ, είπε πως περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης μπορεί να οδηγήσει μόνο σε αιματηρό αδιέξοδο καθώς καμία πλευρά δεν μπορεί να επικρατήσει.
«Ο ειρηνικός διάλογος είναι η μοναδική επιλογή» είπε, λέγοντας πως η Υεμένη βρίσκεται στο χείλος του εμφυλίου.
Οι αντάρτες Χούτι ελέγχουν τη Σαναά, ορισμένα τμήματα στον βορρά και πλέον και την πόλη Ταΐζ ενώ ο πρόεδρος Αμπέντ-Ραμπό Μανσούρ Χάντι, που έχει την στήριξη του ΟΗΕ, έχει καταφύγει στο Άντεν.
Το Άντεν πρόσφατα είχε χτυπηθεί μέχρι και από βομβαρδιστικά που ήρθαν από τη Σαναά, ενώ την περασμένη Παρασκευή η Σαναά συγκλονίστηκε από επιθέσεις αυτοκτονίας σε σιιτικά τζαμιά (με προφανή στόχο τους Χούτι) που κατέληξαν σε εκατόμβη.
«Είναι αυταπάτη να πιστεύει κανείς πως οι αντάρτες μπορούν να πάρουν τον έλεγχο ολόκληρης της χώρας» είπε ο Μπενομάρ, τονίζοντας πως «είναι εξίσου εσφαλμένο να πιστεύει κανείς ότι ο πρόεδρος Χάντι μπορεί να συγκεντρώσει αρκετές δυνάμεις ώστε να εκδιώξει τους Χούτι».
Ανακοινώθεν του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προσυπέγραψε ουσιαστικά τις ανησυχίες του Μπελομάρ, επαναλαμβάνοντας ότι αντιμετωπίζει ως νόμιμο πρόεδρος της Υεμένης τον πρόσφατα εκλεγέντα Χάντι.
Το Συμβούλιο δήλωσε έτοιμο να προχωρήσει σε «περαιτέρω βήματα» σε βάρος κάθε πλευρά υπονομεύσει την ειρηνική επίλυση, δείχνοντας στο ενδεχόμενο κυρώσεων στο μέλλον.