Κυκλοφορεί το πρώτο έντυπο τεύχος του περιοδικού «Ο Αναγνώστης»

Ενάμιση χρόνο παρουσίας στο διαδίκτυο συμπλήρωσε το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο και τις τέχνες «Ο Αναγνώστης». Ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2013, από τους παλιούς συνεργάτες του μεταπολιτευτικού περιοδικού «Διαβάζω», το οποίο εν μέσω κρίσης και άλλων δεινών κατέβασε ρολά.

Ενάμιση χρόνο παρουσίας στο διαδίκτυο συμπλήρωσε το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο και τις τέχνες «Ο Αναγνώστης». Ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2013, από τους παλιούς συνεργάτες του μεταπολιτευτικού περιοδικού «Διαβάζω», το οποίο εν μέσω κρίσης και άλλων δεινών κατέβασε ρολά. Αφορμή για τη σύστασή του ήταν η επιθυμία των συντελεστών του περιοδικού να δημιουργηθεί ένας φορέας που θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη συνέχεια της παράδοσης των ετήσιων λογοτεχνικών βραβείων του «Διαβάζω». Οι καιροί όμως ήταν χαλεποί και η έκδοση ενός νέου έντυπου περιοδικού έμοιαζε αδύνατη. Τη λύση έδωσε το διαδίκτυο – στο οποίο μετακόμισαν τα προηγούμενα χρόνια αρκετά έντυπα.

Στο διάστημα που μεσολάβησε, «Ο Αναγνώστης» έκανε δύο απονομές λογοτεχνικών βραβείων και έχει σταθερή παρουσία στο διαδίκτυο ενημερώνοντας για όσα συμβαίνουν στον χώρο του βιβλίου μέσα από βιβλιοκρισίες, συνεντεύξεις και μόνιμες στήλες. Φίλοι του περιοδικού, σπουδαστές ή εργαζόμενοι στο εξωτερικό, στέλνουν ανταποκρίσεις για την καλλιτεχνική ζωή στις χώρες όπου ζουν ενώ τις ειδήσεις για το βιβλίο συντροφεύουν αναρτήσεις για τη σχέση του γραπτού λόγου με τον κινηματογράφο, το θέατρο και τη μουσική.
Τώρα κυκλοφορεί το πρώτο έντυπο τεύχος του «Αναγνώστη», μια ετήσια έκδοση με επιλογή από τα καλύτερα δημοσιεύματα της χρονιάς που πέρασε. Το τεύχος περιλαμβάνει κείμενα για την ανάγνωση και το βιβλίο, πορτρέτα συγγραφέων, ταξιδιωτικά κείμενα, επιλογές άρθρων για ποικίλα ζητήματα (αστυνομική λογοτεχνία, γαλλική λογοτεχνία του φανταστικού, κινηματογράφος και μυθιστόρημα κ.ά.) καθώς και απόψεις για ζητήματα που απασχόλησαν τον κόσμο της τέχνης. Περιλαμβάνει επίσης μια αδημοσίευτη συνέντευξη του 1979 του Νίκου Εγγονόπουλου και αναμνήσεις του Δημήτρη Ραυτόπουλου από τη θητεία του ως ιδρυτικού μέλους στη συντακτική ομάδα της Επιθεώρησης Τέχνης.
Η συντακτική επιτροπή του έντυπου «Αναγνώστη» αποτελείται από τους Λίλα Κονομάρα, Γιάννη Ν. Μπασκόζο, Μαρίζα Ντεκάστρο, Κατερίνα Σχινά, Στρατή Χαβιαρά, Βαγγέλη Χατζηβασιλείου και Έλενα Χουζούρη. Συνεργάζονται επίσης: Βενετία Αποστολίδου, Θανάσης Καραβάτος, Αναστάσης Βιστωνίτης, Νίκη Τρουλλινού, Φίλιππος Φιλίππου, Αριστοτέλης Σαΐνης, Σάκης Παπαδημητρίου, Όλγα Σελλά, Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, Βασίλης Δανέλλης κ.ά.
Αν ο «νέος» (ηλεκτρονικός εαυτός) είναι ωραίος, ο «παλιός» (έντυπος εαυτός) είναι αλλιώς. Αυτή ήταν η πρώτη σκέψη μας μόλις πήραμε στα χέρια μας τον έντυπο «Αναγνώστη». Διότι, ναι μεν το νέο μέσο του διαδικτύου προσφέρει ταχύτητα στην ενημέρωση ανέξοδα για τον αναγνώστη και με σημαντικά μειωμένο κόστος για τον εκδότη ενός περιοδικού, αλλά η έντυπη έκδοση δίνει στα κείμενα άλλη υπόσταση. Στην τυπωμένη σελίδα του περιοδικού τα άρθρα των συνεργατών του τόμου, δημοσιευμένα αρχικά στον ιστότοπο του «Αναγνώστη», αποκτούν μια τελεσίδικη βαρύτητα, την οποία υπογραμμίζει η κομψότητα του τόμου, που κυκλοφορεί με την τυπογραφική φροντίδα των εκδόσεων Gutenberg.
Το τεύχος παρουσιάζεται την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου στις 9.00 μ.μ., στο Polis art café (Πεσμαζόγλου 5, πάνω από τη Στοά του Βιβλίου) σε εορταστικό χριστουγεννιάτικο πάρτι.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.