Σεισμική δόνηση 5,4 βαθμών στην Ηπειρο

Σεισμός μεγέθους 5,4 βαθμών σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στην Ήπειρο. Το επίκεντρο εντοπίστηκε στον Αμβρακικό κόλπο, 79 χλμ. νότια των Ιωαννίνων. Το εστιακό βάθος ήταν 5 χιλιόμετρα. Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών σημειώθηκε στις 02:43 τα ξημερώματα του Σαββάτου στην Άρτα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα και επίκεντρο 25 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Άρτας στην ευρύτερη περιοχή του Αμβρακικού Κόλπου ή 249 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας.

Η σεισμική δόνηση αναστάτωσε τους Αρτινούς, καθώς ήταν ιδιαίτερα αισθητή στην περιοχή, ωστόσο δεν έχουν αναφερθεί ζημιές, τραυματισμοί ή άλλα προβλήματα, όπως αναφέρει η Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στη Πρέβεζα και στα νότια των Ιωαννίνων.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο σεισμολόγος του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ Δομίνικος Βαμβακάρης, μετά τον σεισμό των 5,2 βαθμών οι σεισμογράφοι κατέγραψαν άλλους έξι σεισμούς, από 2,5 έως 3 βαθμούς, ενώ η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά.

«Φαίνεται πως ο σεισμός των 5,2 βαθμών ήταν ο κύριος σεισμός, όμως είναι νωρίς ακόμη για μια οριστική εκτίμηση γιατί έχουν περάσει μόλις οκτώ ώρες από τον σεισμό. Η περιοχή πάντως δίνει συχνά σεισμούς» ανέφερε ο κ Βαμβακάρης.

Ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ Μανόλης Σκορδίλης από την πλευρά του ανέφερε ότι στην περιοχή εκδηλώνονται συχνά σεισμοί λόγω της γειτνίασης με την περιοχή των Ιονίων νήσων η οποία έχει δώσει καταστροφικούς σεισμούς. «Ο μεγαλύτερος σεισμός που σημειώθηκε στην περιοχή όπου έγινε σήμερα ο σεισμός των 5,2 βαθμών, ήταν το 1990 και ήταν μεγέθους 6 βαθμών. Στην περιοχή αυτή οι σεισμοί δεν αφήνουν ιδιαίτερα σημάδια, δηλαδή δεν είναι καταστροφικοί» πρόσθεσε ο κ. Σκορδίλης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.