Την προσέλκυση των από δεξιά της ψηφοφόρων επιχειρεί η Ν.Δ.

Επιχείρηση προσέγγισης των δεξιών ψηφοφόρων είναι σε πλήρη εξέλιξη από την ηγεσία της ΝΔ, καθώς όπως παραδέχονται κορυφαία «γαλάζια» στελέχη, οι όποιες κινήσεις σε επίπεδο κορυφής και ενδεχόμενες επιστροφές στο κόμμα δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα εάν δεν επιτευχθεί ταυτόχρονα και «ενότητα στη βάση» με επιστροφή στην πατρογονική πολιτική γη όσων την εγκατέλειψαν.

Επιχείρηση προσέγγισης των δεξιών ψηφοφόρων είναι σε πλήρη εξέλιξη από την ηγεσία της Ν.Δ., καθώς όπως παραδέχονται κορυφαία «γαλάζια» στελέχη, οι όποιες κινήσεις σε επίπεδο κορυφής και ενδεχόμενες επιστροφές στο κόμμα δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα εάν δεν επιτευχθεί ταυτόχρονα και «ενότητα στη βάση» με επιστροφή στην πατρογονική πολιτική γη όσων την εγκατέλειψαν.
Η επιλογή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για το επόμενο διάστημα αποτυπώθηκε πλήρως στην ομιλία του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη το απόγευμα της Τετάρτης, στην πρώτη ημέρα της συζήτησης στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Η απόφαση που ελήφθη στο Μέγαρο Μαξίμου να εκπροσωπήσει τη Ν.Δ. ο κ. Βορίδης είχε ένα βαθύ συμβολισμό και ανέδειξε τη στρατηγική στόχευση της ηγετικής ομάδας. Είναι σαφές, όπως φάνηκε και από την ομιλία του υπουργού Υγείας, ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιλέγει έναντι του ΣΥΡΙΖΑ την ακραία πόλωση.
Στο πλαίσιο αυτό υιοθετείται μια άκρως επιθετική ρητορική που παραπέμπει σε άλλες εποχές με εμφανή διάθεση να…αφυπνιστούν σε πρώτο στάδιο τα όποια αντικομμουνιστικά αντανακλαστικά των δεξιών ψηφοφόρων και σε δεύτερο να επιχειρηθεί η επιστροφή τους στη ΝΔ.
Η απόφαση όμως να επιστρέψουν οι δεξιοί ψηφοφόροι – στο 16,5% υπολογίζεται η μεγάλη δεξιά δεξαμενή που υπάρχει πέραν της Ν.Δ. – , συνδέεται άμεσα με την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής και της διόρθωσης πολλών αδικιών και δεν συνδέεται, όπως αναφέρουν και κορυφαίοι υπουργοί και στελέχη της ΝΔ, με την αποδοχή της ρητορικής κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΝΔ, όπως είναι εμφανές από όλες σχεδόν τις δημόσιες τοποθετήσεις των στελεχών της, υιοθετεί μια αρνητική και όχι θετική πολιτική στρατηγική, μια επιλογή που ενοχλεί πολλούς, καθώς δεν είναι στην πρώτη γραμμή η προβολή προτάσεων και θέσεων, αλλά μια «αντιΣΥΡΙΖΑ» επιχειρηματολογία, σε μια εποχή που οι πολίτες επιθυμούν να ακούσουν προγραμματικό λόγο.
Η παρουσία του κ. Βορίδη στη Βουλή αποτελεί τμήμα της στρατηγικής του Μεγάρου Μαξίμου να επικεντρωθεί κυρίως στους δεξιούς ψηφοφόρους. Εξάλλου και ο υπουργός Υγείας είναι οπαδός της θεωρίας των «δυο άκρων» που υιοθέτησε πρώτος ο στενός πρωθυπουργικός σύμβουλος, ο βουλευτής Επικρατείας, Χρύσανθος Λαζαρίδης.
Ο κ. Βορίδης με τον κ. Λαζαρίδη έχουν ταυτόσημες απόψεις για το πώς πρέπει να αντιμετωπισθεί πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ και συνήθως στις συσκέψεις που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου και στις οποίες συμμετέχει εδώ και καιρό ο υπουργός Υγείας, συμφωνούν απόλυτα.
Ως εκ τούτου ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία στα ενδότερα του πρωθυπουργικού επιτελείου, είναι η σύγκλιση απόψεων των δυο στελεχών που έχουν διαφορετική ιδεολογική αφετηρία: ο κ. Λαζαρίδης εκκίνησε την πορεία του από την άκρα Αριστερά και ο κ. Βορίδης από την άκρα δεξιά και συναντήθηκαν υπό τον κ. Σαμαρά.
Η στρατηγική της μετωπικής σύγκρουσης με το ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκει όλους σύμφωνους στη ΝΔ. Π.χ. η βουλευτήςΝτόρα Μπακογιάννη κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία συνεννόησης με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για όλα τα μείζονα θέματα, αν και ο κ. Σαμαράς δεν έχει συναντήσει θεσμικά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ούτε μια φορά.
«Οι μεν στήνουν εμπάργκο σε πρόσωπα στα ΜΜΕ, οι δε απαξιώνουν τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και δηλώνουν στο συνέδριό τους ότι δεν θα ψηφίσουν κανένα πρόσωπο» είπε ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος για το ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε: «Ευτυχώς που δεν υπάρχει μόνο αυτή η Αριστερά, γιατί δεν μπορώ να φανταστώ τι άλλο θα ζούσαμε. Με την “άλλη” πάντως, την Αριστερά της ευθύνης, μπορούμε και πρέπει να συναντηθούμε ξανά».
Η αναμενόμενη επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, δεν σημαίνει αυτόματα ότι αλλάζει και το κλίμα στην Κ.Ο. της Ν.Δ. και στις τάξεις του υπουργικού συμβουλίου, όπου και υπάρχει νευρικότητα.
Και αυτό, διότι και πάρα πολλοί τονίζουν ότι απαιτείται να γίνουν άμεσα κινήσεις και να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία, η οποία δεν ενδιαφέρεται και τόσο για το εάν η ηγεσία της ΝΔ επέτυχε μια τακτική νίκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Πάντως, η παρέμβαση του κ. Βορίδη στη Βουλή την Τετάρτη άνοιξε και ενδοκυβερνητικό μέτωπο, καθώς το ΠαΣοΚ είναι ενοχλημένο για τις αναφορές του υπουργού Υγείας ότι τα τελευταία δυόμισι περίπου χρόνια η κυβέρνηση σήκωσε το βαρύ φορτίο. Κεντρικά στελέχη του ΠαΣοΚ υπενθύμιζαν ότι το ΠαΣοΚ από πρώτη ημέρα σήκωσε μόνο του και για πολύ καιρό, την ίδια περίοδο που η ΝΔ είχε υψωμένη την αντιμνημονιακή σημαία, ένα πολύ βαρύ φορτίο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.