Θετικές, αλλά όχι ολοκληρωμένες, είναι οι αλλαγές στη διαδικασία υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και απόδοσης φόρου, δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης.
Στη δήλωσή του επισήμανε ότι η κατάργηση της υποβολής εκκαθαριστικών δηλώσεων πράγματι μειώνει το διαχειριστικό κόστος των επιχειρήσεων και το αντίστοιχο διοικητικό για τη φορολογική διοίκηση.
«Όμως, η ΕΣΕΕ έχει ζητήσει πολλάκις τη θεσμοθέτηση μίας σειράς πρακτικών διατάξεων για τον ΦΠΑ όπως: α) η απαλλαγή από την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ για μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με σχετικά μικρό τζίρο της τάξεως των 20.000 – 25.000 ευρώ σε ετήσια βάση, β) η αυτόματη επιστροφή ΦΠΑ χωρίς τη διενέργεια ελέγχων για τις συνεπείς επιχειρήσεις, γ) ο συμψηφισμός του χρεωστικού και του πιστωτικού ΦΠΑ των επιχειρήσεων, τόσο με ιδιώτες όσο και με το σύνολο των φορέων του Δημοσίου, χωρίς περιορισμούς.
» Η εφαρμογή της αναστολής του ΑΦΜ είναι σωστή σε περιπτώσεις που έχει αποκτηθεί με ψευδή και ανακριβή στοιχεία, απάτης, βαριάς και συστηματικής φοροδιαφυγής, καθώς και σε περιπτώσεις παύσης της οικονομικής δραστηριότητας.
» Αντιθέτως, όμως, σε περιπτώσεις ‘ανόητης’ φοροδιαφυγής, η αναστολή ΑΦΜ ισοδυναμεί με ‘ξαφνικό θάνατο’ της επιχείρησης, ενώ στερεί από το Δημόσιο φόρους και πρόστιμα που δικαιούται από τους παραβάτες. Προτείνουμε, λοιπόν, αντί για την εξόντωση τη συμμόρφωση της επιχείρησης με την ‘επιτήρηση’ αντί για την αφαίρεση του ΑΦΜ» κατέληξε ο κ. Κορκίδης.