Κλιμακώνεται ο διπλωματικός «πόλεμος» Ρωσίας-Δύσης στη σκιά της κατάρριψης της πτήσης MH17 στο ουκρανικό έδαφος, με τους ηγέτες ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας να συμφωνούν στη διάρκεια τηλεφωνικής διάσκεψης ότι θα προχωρήσουν στη λήψη περαιτέρω μέτρων κατά της Μόσχας.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων αναφέρεται ότι οι πέντε ηγέτες εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Μόσχα δεν ασκεί πιέσεις στους αυτονομιστές ώστε να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ούτε λαμβάνει μέτρα για να γίνουν πιο αυστηροί οι έλεγχοι στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανία.
«Υπό αυτές τις συνθήκες οι πέντε αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να υιοθετήσουν νέα μέτρα εναντίον της Ρωσίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση μετά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των Μπαράκ Ομπάμα, Ντέιβιντ Κάμερον, Φρανσουά Ολάντ, Άνγκελα Μέρκελ και Ματέο Ρέντσι.
Επίσης, διεμήνυσαν πως θα συνεχίσουν να παρακολουθούν εάν και κατά πόσον η Ρωσία παρέχει άμεση στρατιωτική βοήθεια στους αυτονομιστές.
Στις Βρυξέλλες, οι πρεσβευτές των «28» κατέληξαν το βράδυ της Δευτέρας σε προκαταρκτική συμφωνία για το νέο γύρο ταξιδιωτικών κυρώσεων σε βάρος προσώπων και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων εταιρειών.
Στον κατάλογο των προσώπων που θα υποστούν τις νέες κυρώσεις περιλαμβάνονται συνεργάτες του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς και εταιρείες που θα δουν τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν σε ευρωπαϊκές χώρες να «παγώνουν», ανέφεραν διπλωματικές πηγές.
Ο κατάλογος αναμένεται ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα την Τρίτη ή την Τετάρτη και αποτελεί προσθήκη στην προϋπάρχουσα λίστα των 87 προσώπων και 20 οργανισμών που έχουν μπει στο στόχαστρο των Βρυξελλών.
Η Μόσχα επιμένει να αρνείται κάθε ανάμειξη μπροστά στις κατηγορίες της Δύσης ότι υποστηρίζει τους φιλορώσους στην ανατολική Ουκρανία οπλίζοντας τα χέρια τους με όπλα και με πυραυλικά συστήματα -όπως ο ρωσικός πύραυλος εδάφους-αέρος με τον οποίο η Δύση συγκλίνει πως καταρρίφθηκε κατά λάθος το Boeing της Malaysia Airlines.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε την Κυριακή στη δημοσιοποίηση δορυφορικών εικόνων που όπως ανέφερε υποστηρίζουν τις κατηγορίες ότι Ρώσοι βάλλουν πλέον με πυρά από το έδαφός τους κατά των κυβερνητικών στρατιωτών στην ανατολική Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να παραδώσει «ανά πάσα στιγμή» στους φιλορώσους περισσότερα εξελιγμένα πυραυλικά συστήματα, γεγονός το οποίο η Μόσχα αρνείται, χαρακτηρίζοντας την κρίση στην Ουκρανία «εσωτερική υπόθεση».
Ο αναπληρωτής σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τόνι Μπλίνκεν επανέλαβε τη Δευτέρα ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η Ρωσία ετοιμάζεται να παραδώσει πιο ισχυρούς εκτοξευτήρες πυραύλων στους αυτονομιστές της Ουκρανίας.
Είπε επίσης ότι ο ίδιος πιστεύει πως υπάρχουν και άλλα πυραυλικά συστήματα Buk (SA-11) στην Ουκρανία, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα βρίσκονται στα χέρια των φιλορώσων.
Αναφερόμενος στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ο Μπλίνκεν είπε ότι έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν για την επιβολή νέων κυρώσεων, κατά το παράδειγμα της Ευρώπης, εντός της εβδομάδας.
Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι δήλωσε τη Δευτέρα πως η κατάρριψη της πτήσης MH17 με 198 επιβαίνοντες μπορεί να συνιστά «έγκλημα πολέμου», τονίζοντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για τη διεξαγωγή ταχείας, διεξοδικής, αποτελεσματικής και ανεξάρτητης έρευνας.
Ωστόσο, οι συγκρούσεις που μαίνονται στην ανατολική Ουκρανία ανάγκασαν τους ξένους εμπειρογνώμονες να εγκαταλείψουν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τη Δευτέρα τα σχέδιά τους να μεταβούν στο σημείο όπου καταρρίφθηκε το αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών.