CNN: Ο Πούτιν διεκδικεί εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας

«Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν πληροφορίες ότι το ρωσικό πυροβολικό ρίχνει πυρά στην ανατολική Ουκρανία. Γιατί να το κάνουν αυτό οι Ρώσοι;» διερωτάται ο Ρικ Φρανκόνα, αξιωματικός της υπηρεσίας Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ε.α. και στρατιωτικός αναλυτής για το CNN.

«Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν πληροφορίες ότι το ρωσικό πυροβολικό ρίχνει πυρά στην ανατολική Ουκρανία. Γιατί να το κάνουν αυτό οι Ρώσοι;» διερωτάται ο Ρικ Φρανκόνα, αξιωματικός της υπηρεσίας Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ε.α. και στρατιωτικός αναλυτής για το CNN.
«Απλό – γιατί εντάσσεται στο σχέδιο τους για την υποστήριξη των φιλορώσων αυτονομιστών εκεί. Βλέπουμε το τέλος του παιχνιδιού; Πιστεύω ότι αυτό το τελικό σχέδιο είναι η ενδεχόμενη προσάρτηση της εν λόγω περιοχής στην Ρωσική Ομοσπονδία», γράφει ο Φρανκόνα.
«Στις 14 Ιουνίου, οι αντάρτες κατέρριψαν ένα ουκρανικό στρατιωτικό μεταγωγικό Antonov An-26 που πετούσε σε υψόμετρο 21.000 ποδιών. Επειδή αυτό το υψόμετρο είναι σημαντικά πάνω από το εύρος των MANPADS είτε της Ουκρανίας ή του οπλοστασίου των ανταρτών, το προφανές συμπέρασμα είναι ότι το κατέρριψαν με ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα: το SA-11 που τους έδωσαν οι Ρώσοι», τονίζει.
«Η επόμενη – και πιστεύω κατά λάθος – κατάρριψη της εμπορικής πτήσης MH17, με τους 300 νεκρούς, ανάγκασε τους αντάρτες και τους χορηγούς τους στην Ρωσία να απομακρύνουν το σύστημα SA-11 από την ανατολική Ουκρανία, αν και είναι προφανές για τους περισσότερους παρατηρητές τι είχε συμβεί.
Χωρίς την προηγμένη ομπρέλα αεράμυνας που παρέχεται από το SA-11, οι αυτονομιστές ήταν και πάλι ευάλωτοι στις ουκρανικές αεροπορικές επιδρομές. Υπάρχει τώρα μια σημαντική αλλαγή στην κατάσταση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Η παροχή υλικής υποστήριξης – τα χρήματα,τα όπλα και η εκπαίδευση που απαιτείται για μια αποτελεσματική εξέγερση – σε ομάδες σε χώρες του εξωτερικού είναι μια αναγνωρισμένη μέθοδος βοήθειας σε αντάρτες που είτε μεταφέρουν τις επιθυμίες ή την προώθηση ενός στόχου εξωτερικής πολιτικής. Το κάνουν συχνά οι ΗΠΑ. Το Αφγανιστάν είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα», προσθέτει ο Φρανκόνα.
«Το να χτυπάς με πυροβολικό ένα άλλο κυρίαρχο έθνος, με το οποίο δεν είσαι σε πόλεμο είναι ένα άλλο θέμα εξ ολοκλήρου. Αυτό θα ήταν μια πράξη πολέμου, ναι, αλλά δείχνει πόσο σοβαρά οι Ρώσοι (διάβαζε: ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν) βλέπουν την επιβίωση των φιλορώσων ανταρτών στην Ουκρανία και τις ελπίδες τους ότι ο συνεχιζόμενος αγώνας τους θα επιτύχει έναν βασικό στόχο της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας», εκτιμά ο αναλυτής.
«Ο Πούτιν πιστεύει ότι οι αντάρτες είναι το εισιτήριό του για τη σταδιακή προσάρτηση της ανατολικής Ουκρανίας χωρίς να χρειαστεί μια ρωσική στρατιωτική εισβολή. Αυτή η χρήση του πυροβολικού εν μέσω του διεθνούς σάλου για την συντριβή της πτήσης MH17 δείχνει πόσο σοβαρά βλέπει αυτό το θέμα», προσθέτει.
«Και οι δύο πλευρές υπολογίζουν προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις τους. Από τη ρωσική πλευρά, με περίπου 15.000 στρατιώτες να έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων, αυτά τα πυρά πυροβολικού είναι λογική και σχεδόν υποχρεωτική στήριξη για τους φιλορώσους», καταλήγει ο Φρανκόνα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.