«Η συγκατοίκηση έχει προβλήματα και τα προβλήματα οξύνονται όταν παρατηρούμε συμπεριφορές δογματικές» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο γραμματέας της ΚΟ του ΠαΣοΚ Παναγιώτης Ρήγας, τονίζοντας πως «τη διαδικασία της αξιολόγησης δεν μας την επιβάλλει η τρόικα και μπορούμε να τη συζητήσουμε μεταξύ μας».{{{ audio1 }}}
Έκανε, δε, λόγο για «απαράδεκτη επίθεση» του κ. Μητσοτάκη προς το ΠαΣοΚ, υποστηρίζοντας πως «σ’ αυτές τις συγκρούσεις εμπλέκονται και προσωπικές στοχεύσεις και αγωνίες».
«Το θέμα της αξιολόγησης έχει δημιουργήσει πολλές τριβές, όχι ως διαδικασία, αλλά το 15% που έχει να κάνει με την αρνητική βαθμολόγηση. Από ένα σύστημα που ήταν κοροϊδία, πάμε σε ένα σύστημα με κάποια χαρακτηριστικά, ορισμένα εκ των οποίων είναι αυτά τα ποσοστά των αρίστων, καλών και ‘κακών’ που ενέχουν το στοιχείο της αυθαιρεσίας. Αυτό πρέπει να το παραδεχθούμε» είπε, σημειώνοντας: «Όταν δεν έχεις προσδιορίσει με μεγάλη σοβαρότητα και ακρίβεια τα κριτήρια της αξιολόγησης και τις διαδικασίες, πράγματι αυτό το 15% μπορεί να μην είναι μικρό, αλλά είναι κάπως αυθαίρετο».
Ο κ. Ρήγας επισήμανε ότι πρέπει να επανεξεταστεί το σε ποιες διοικητικές μονάδες εφαρμόζεται ο νόμος. «Γιατί να εφαρμοστεί π.χ. σε επίπεδο τμήματος μιας υπηρεσίας και να μην εφαρμοστεί σε επίπεδο γενικής διεύθυνσης; Δηλαδή, να διευρύνουμε λίγο τον αριθμό των ατόμων πάνω στα οποία εφαρμόζονται αυτά τα ποσοστά. Για τέτοιες αλλαγές μιλάμε και όχι για μη εφαρμογή του νόμου ή της αξιολόγησης στην ουσία της» πρόσθεσε.
«Για ό,τι έχουμε δεσμευτεί εμείς, δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω. Από τη στιγμή που ήταν προαπαιτούμενα, τα δεχθήκαμε. Σε ό,τι, όμως, δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση και προαπαιτούμενο, αλλά ιδεολογική επιλογή του ενός ή του άλλου, υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω συζήτηση. Η αξιολόγηση είναι υποχρέωση, είτε μνημονιακή είτε όχι, που έπρεπε να έχει εφαρμοστεί. Αλλά το σύστημα της αξιολόγησης δεν μας το επιβάλλει καμία τρόικα. Είναι δική μας επιλογή» υπογράμμισε, σημειώνοντας ωστόσο πως «δεν κινδυνεύει η συνοχή της κυβέρνησης» και ότι «η κατάσταση επιβάλλει να λύνονται όλα σε επίπεδο συζητήσεων, έστω και αν είναι σκληρές ή δύσκολες».
«Όμως, θα πρέπει να μαζευτούμε από κάθε πλευρά και δεν χρειάζονται κάθε είδους απόλυτες και σκληρές συγκρούσεις» κατέληξε.
Συγκεκριμένα ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ, Παναγιώτης Ρήγας μίλησε στον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου για την αξιολόγηση στο Δημόσιο και τις θέσεις του ΠαΣοΚ.
Για την αξιολόγηση στο Δημόσιο και τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ
«Η συγκατοίκηση έχει προβλήματα και τα προβλήματα οξύνονται όταν παρατηρούμε συμπεριφορές δογματικές. Το θέμα της αξιολόγησης έχει δημιουργήσει πολλές τριβές, όχι ως διαδικασία, αλλά το 15% που έχει να κάνει με την αρνητική βαθμολόγηση. Από ένα σύστημα που ήταν κοροϊδία, πάμε σε ένα σύστημα με κάποια χαρακτηριστικά, ορισμένα εκ των οποίων είναι αυτά τα ποσοστά των αρίστων, καλών και «κακών» που ενέχουν το στοιχείο της αυθαιρεσίας. Αυτό πρέπει να το παραδεχθούμε. Δίνεις το δικαίωμα σε καθέναν που αμφισβητεί την αξιολόγηση να λέει κάτι αληθές. Όταν δεν έχεις προσδιορίσει με μεγάλη σοβαρότητα και ακρίβεια τα κριτήρια της αξιολόγησης και τις διαδικασίες, πράγματι αυτό το 15% μπορεί να μην είναι μικρό, αλλά είναι κάπως αυθαίρετο.
Το νόμο τον ψηφίσαμε και θα ήταν κάπως αυθαίρετο από την πλευρά μας να πούμε τώρα ότι δεν τον θέλουμε. Τι λέμε απλώς; Ότι θα πρέπει να δούμε τις διοικητικές μονάδες στις οποίες εφαρμόζεται. Γιατί να εφαρμοστεί π.χ. σε επίπεδο τμήματος μιας υπηρεσίας και να μην εφαρμοστεί σε επίπεδο γενικής διεύθυνσης; Δηλαδή, να διευρύνουμε λίγο τον αριθμό των ατόμων πάνω στα οποία εφαρμόζονται αυτά τα ποσοστά. Για τέτοιες αλλαγές μιλάμε και όχι για μη εφαρμογή του νόμου ή της αξιολόγησης στην ουσία της. Θεωρούμε ότι αυτά πρέπει να κουβεντιάσουμε και αντί γι’ αυτό, με απορία και έκπληξη είδα τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να απαντά με έναν τρόπο επιθετικό και προσβλητικό για εμάς, έναν κυβερνητικό εταίρο που μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει ότι δεν είναι συνεπής σ’ αυτά για τα οποία δεσμεύεται. Αυτή η επίθεση λοιπόν του κ. Μητσοτάκη ήταν απαράδεκτη.
Σ’ αυτές τις συγκρούσεις εμπλέκονται και προσωπικές στοχεύσεις και αγωνίες. Κατά την άποψή μου, η απάντηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία σχέση με την αξιολόγηση, όπως, όμως, δεν είχε καμία σχέση με την αξιολόγηση και η «απάντηση» του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, ενώ του ζητήσαμε να δούμε κάποια πράγματα ως προς τη δυσκολία εφαρμογής συγκεκριμένων πραγμάτων, βρήκε σαν αφορμή να μιλήσει για το φόρο ακινήτων, παίζοντας ιδεολογικά σ’ αυτό το ζήτημα – διότι ξέρουμε τις απόψεις του σ’ αυτό το ζήτημα – και διάφορα άλλα θέματα που δεν είχαν καμία σχέση με την αξιολόγηση. Για ό,τι έχουμε δεσμευτεί εμείς, δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω. Από τη στιγμή που ήταν προαπαιτούμενα, τα δεχθήκαμε. Σε ό,τι, όμως, δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση και προαπαιτούμενο, αλλά ιδεολογική επιλογή του ενός ή του άλλου, υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω συζήτηση. Η αξιολόγηση είναι υποχρέωση, είτε μνημονιακή είτε όχι, που έπρεπε να έχει εφαρμοστεί. Αλλά το σύστημα της αξιολόγησης δεν μας το επιβάλλει καμία τρόικα. Είναι δική μας επιλογή.
Δεν πιστεύω ότι κινδυνεύει η συνοχή της κυβέρνησης. Η κατάσταση επιβάλλει να λύνονται όλα σε επίπεδο συζητήσεων, έστω και αν είναι σκληρές ή δύσκολες. Όμως, θα πρέπει να μαζευτούμε από κάθε πλευρά και δεν χρειάζονται κάθε είδους απόλυτες και σκληρές συγκρούσεις.»