Η έρευνα για τα αίτια αυτής της αεροπορικής τραγωδίας είναι γεμάτη δυσκολίες. Το σημείο όπου συνετρίβη η μοιραία πτήση MH17 παρασύροντας στο θάνατο 298 ανθρώπους βρίσκεται σε μία περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, που ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες. Οι δικαιοδοσίες συγκρούονται, και το πόρισμα για το τι συνέβη είναι βέβαιο ότι θα αμφισβητηθεί, καθώς Ουκρανοί και αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για την ευθύνη.
Ακόμη και πέρα από την ανθρώπινη τραγωδία, το διακύβευμα δύσκολα θα μπορούσε να είναι υψηλότερο, καθώς το δυστύχημα περιπλέκει και άλλο την κρίση στην Ουκρανία. Καθώς η παγκόσμια κατακραυγή διαδέχεται το σοκ για την προφανή κατάρριψη του επιβατικού αεροπλάνου, η έρευνα και οι ανακρίσεις για το δυστύχημα αναμένεται να είναι άκρως αμφιλεγόμενες.
ΗΠΑ, Γερμανία, ΕΕ και ΝΑΤΟ ζητούν διεθνή έρευνα, αλλά ποιος έχει την δικαιοδοσία; «Η ευθύνη για τη διεξαγωγή της έρευνας ανήκει στο κράτος στο οποίο συνέβη το δυστύχημα ή το περιστατικό», σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), μιας υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών. Αλλά σχεδόν πάντα, κάθε μεγάλη έρευνα για αεροπορικό δυστύχημα γίνεται διεθνής υπόθεση στην οποία συμμετέχουν και άλλες χώρες προσφέροντας τεχνική εμπειρογνωμοσύνη, και πόρους. Στην προκειμένη περίπτωση, μεγάλο ρόλο παίζουν και οι πολιτικές συνέπειες της καταστροφής.
Μια σειρά από δυτικές χώρες έχουν ήδη ζητήσει πλήρη, ανεξάρτητη, διεθνή έρευνα για το τι συνέβη. Εν τω μεταξύ, η Διακρατική Επιτροπή Αεροπορίας (IAC) – η επίσημη αεροπορική αρχή στην Ρωσία, στην οποία συμμετέχουν πρώην σοβιετικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, λέει ότι οποιαδήποτε έρευνα θα πρέπει να διεξαχθεί αποκλειστικά από τον ICAO.
Οι φιλορώσοι αυτονομιστές λένε ότι θα επιτρέψουν σε διεθνείς ερευνητές να έχουν πρόσβαση στο τόπο της συντριβής μέσω κάποιου είδους ανθρωπιστικού διαδρόμου, αλλά υπάρχουν διεθνείς εκκλήσεις για άμεση παύση των εχθροπραξιών ώστε να μπορέσει να διεξαχθεί μια ταχεία ανεξάρτητη έρευνα.
Ηδη υπάρχουν ανησυχίες για την τύχη των «μαύρων κουτιών» που καταγράφουν τα δεδομένα της πτήσης. Πληροφορίες λένε ότι οι αντάρτες έχουν ήδη στην κατοχή τους κάποια από τα δεδομένα του αεροσκάφους, και ότι έχουν υποσχεθεί να τα παραδώσουν στη Μόσχα.
Αν αποδειχθεί ότι το Boeing 777 καταρρίφθηκε πράγματι από τους αυτονομιστές – με όπλα που τους παρέχει η Ρωσία – θα αλλάξουν σημαντικά οι συνθήκες της πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία.