Το κλίμα στην οικονομία φαίνεται ότι αλλάζει, έστω και με βραδείς ρυθμούς. Εξαγορές, προσλήψεις, μεταφορά παραγωγικής δραστηριότητας και νέες συνεργασίες καταγράφονται στην Ελλάδα έπειτα από πέντε χρόνια κρίσης που κυριάρχησαν τα λουκέτα και οι απολύσεις.
Από το επόμενο έτος φορείς, έρευνες και επιχειρηματίες αναμένουν ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.
Σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο της PwC κ. Κώστα Μητρόπουλο, αρκετά deals αναμένεται να γίνουν το 2014 και περισσότερα το 2015, καθώς από το επόμενο έτος υπολογίζεται ότι θα έλθει η πραγματική αλλαγή για την ελληνική οικονομία. Εναν χρόνο πριν, συνεχίζει ο ίδιος, δεν χτυπούσε το τηλέφωνο, αλλά τώρα παρουσιάζονται κινέζοι, αζέροι και άλλοι επιχειρηματίες που δείχνουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Ο αριθμός των εξαγορών και συγχωνεύσεων και η αξία τους μειώνονται συνεχώς από το 2008 ως το 2012, αλλά από το 2013 ανακάμπτουν. Η μέση αξία των συναλλαγών το 2013 είναι υψηλότερη από τα χαμηλά επίπεδα του 2012 και προσεγγίζει τα επίπεδα του 2010. Το προηγούμενο έτος οι ελληνικές επιχειρήσεις κατόρθωσαν να προσελκύσουν συνολικά σχεδόν 6,2 δισ. ευρώ.
Οσον αφορά τη δυναμική των εξαγορών και συγχωνεύσεων (Ε&Σ), από το 2014 και μετά, σύμφωνα με την PwC, ο αριθμός και η αξία τους θα αυξηθούν με τη σταδιακή αποχώρηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, τις αναδιαρθρώσεις εταιρικών δανείων, την εισροή ιδίων κεφαλαίων στις εταιρείες, τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών εταιρειών, την ανάπτυξη της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και τις πωλήσεις μη βασικών περιουσιακών στοιχείων και μη εξυπηρετουμένων δανείων (NPL) από τις συστημικές τράπεζες.
Στην αγορά μεσαίας κεφαλαιοποίησης οι ευκαιρίες αφορούν εταιρείες με υγιείς ταμειακές ροές και θετικές προοπτικές αλλά και εταιρείες που χρήζουν αναδιάρθρωσης χρέους. Στον κλάδο του τουρισμού περίπου 500 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις χρειάζονται αναχρηματοδότηση, ενώ υπάρχουν ευκαιρίες ανάπτυξης νέων ξενοδοχειακών ακινήτων. Στις υποδομές συναλλαγές μπορούν να πραγματοποιηθούν στον χώρο της παραγωγής ενέργειας, των ενεργειακών διασυνδέσεων και των μεταφορών (αεροδρόμια, λιμάνια, αυτοκινητόδρομοι). Τέλος, στον τραπεζικό χώρο οι ευκαιρίες για Ε&Σ βρίσκονται στην πώληση μη τραπεζικών δραστηριοτήτων και μη εξυπηρετουμένων δανείων (NPL).
Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων εντός του έτους αναμένεται να ολοκληρωθούν η παραχώρηση τοπικών αεροδρομίων, μαρίνων και μικρών λιμανιών σε επενδυτικά σχήματα και η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ και του ΟΛΠ.
Η Unilever
Μια πολυεθνική εταιρεία που δείχνει να υποστηρίζει και να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία είναι η Unilever, η θυγατρική της οποίας στην Ελλάδα εμφάνισε μικρή αύξηση προσήμων έπειτα από πέντε χρόνια μείωσης μεγεθών λόγω της κρίσης στην Ελλάδα. Η ελληνική θυγατρική του ολλανδικού πολυεθνικού ομίλου τροφίμων, καλλυντικών κ.τ.λ. θα συνεχίσει τις επενδύσεις στη χώρα μας για τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού. Ηδη έχει μεταφέρει την παραγωγή άνω του 70% των τροφίμων στην Ελλάδα και, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, σκοπεύει να μεταφέρει κι άλλους κωδικούς στη χώρα μας, αρκεί να παραμείνει ο όμιλος ανταγωνιστικός.
Μία ακόμη συνεργασία που ανακοινώθηκε πρόσφατα και αποτελεί ένδειξη ότι οι επιχειρηματίες επενδύουν ξανά στην Ελλάδα και πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει αφορά την εταιρεία Westnet Distribution, συμφερόντων του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού. Ειδικότερα η εταιρεία ανακοίνωσε την είσοδό της στην αγορά συσκευών κινητής τηλεφωνίας μέσα από μια αποκλειστική συνεργασία που προβλέπει τη διανομή των κινητών συσκευών Lenovo από τη Westnet.
Μέσα από τη συνεργασία η Westnet Distribution επεκτείνεται στον τομέα των mobility προϊόντων με στόχο να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη των μεριδίων της Lenovo στον χώρο των συσκευών κινητής τηλεφωνίας όπου πρόκειται να εισέλθει τον Σεπτέμβριο.
HeliosPlus