Μάχη με τον καρκίνο με καινούργιο εξοπλισμό

Η αντικατάσταση των παλαιάς τεχνολογίας γραμμικών επιταχυντών σε επτά δημόσια νοσοκομεία της χώρας με νέους υπερσύγχρονους και μεγαλύτερης ακρίβειας αποτελεί μία από τις πιο πρόσφατες πρωτοβουλίες του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»

Η αντικατάσταση των παλαιάς τεχνολογίας γραμμικών επιταχυντών σε επτά δημόσια νοσοκομεία της χώρας με νέους υπερσύγχρονους και μεγαλύτερης ακρίβειας αποτελεί μία από τις πιο πρόσφατες πρωτοβουλίες του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» (ΙΣΝ). Η δωρεά για την υλοποίηση αυτής της φιλόδοξης πρωτοβουλίας, η οποία ανέρχεται σε 16 εκατ. ευρώ, ολοκληρώνει ουσιαστικά την τριετή πρωτοβουλία των 100 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κοινωνικοοικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.
«Η παροχή σύγχρονων, ολοκληρωμένων και ασφαλών υπηρεσιών υγείας σε όλους τους συμπολίτες μας αποτελεί βασικό κοινωνικό αγαθό και αισθανόμαστε ότι είναι χρέος μας να συμβάλουμε, στο μέτρο πάντα των δυνατοτήτων μας, προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΝ κ. Ανδρέας Δρακόπουλος. Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη για την ανακοίνωση των 30 νέων δωρεών του Ιδρύματος, ο κ. Χρήστος Καθάριος, εκ του τμήματος δωρεών, παρουσίασε τους λόγους που αυτή είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και την αποτελεσματικότερη θεραπεία τους.
Λιγότερα μηχανήματα, αύξηση ασθενών


Σήμερα, η ανάγκη για ακτινοθεραπεία στη χώρα μας υπολογίζεται σε 25.500 ασθενείς, συνυπολογίζοντας την εκτίμηση του προγράμματος Globocan (2012) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι ο αριθμός των καρκινοπαθών στην Ελλάδα για το 2015 θα είναι 42.000. Οσον αφορά τον εξοπλισμό, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος εξοπλισμού είναι 5,9 μηχανήματα ανά 1 εκατ. πληθυσμού, ενώ στη χώρα μας η αναλογία αυτή διαμορφώνεται αρκετά χαμηλότερα, δηλαδή στα 3,3 μηχανήματα ανά 1 εκατ. πληθυσμού –στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Αν και στη χώρα μας υπάρχουν 15 δημόσια κέντρα ακτινοθεραπείας, τα οποία καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας, 3.000 ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση σε θεραπεία λόγω κόστους, χρόνου αναμονής και χρόνου ταξιδιού. Ο μέσος όρος χρόνου αναμονής για θεραπεία ανέρχεται σε δύο μήνες. Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός γραμμικών επιταχυντών, οι οποίοι εκπέμπουν ελεγχόμενες δόσεις ακτινοβολίας στα καρκινικά κύτταρα, είναι 38 μηχανήματα σε όλη την Ελλάδα. Από αυτά τα 24 βρίσκονται σε δημόσια νοσοκομεία, δηλαδή ποσοστό 63%, ενώ τα υπόλοιπα σε ιδιωτικά.
Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ο εξοπλισμός των γραμμικών επιταχυντών θα πρέπει να αντικαθίσταται ανά 10-15 έτη. Η έρευνα του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» έδειξε πως ποσοστό 67% (16 μηχανήματα) του υπάρχοντος εξοπλισμού στον δημόσιο τομέα στη χώρα μας είναι τεχνολογίας άνω των 10 ετών. Σε τρία χρόνια, το 80% του εξοπλισμού (19 μηχανήματα) θα βρίσκεται στο τέλος του κύκλου ζωής του, ενώ η διαδικασία προμήθειας εξοπλισμού του δημοσίου τομέα διαρκεί 3-5 έτη ανά μηχάνημα. Η ανάγκη λοιπόν για άμεση αντικατάσταση μηχανημάτων είναι επιτακτική, σε μια εποχή όμως που το δημόσιο σύστημα Υγείας έχει ήδη υποστεί μεγάλες περικοπές.
Ταξίδι για τη θεραπεία


Τέλος, σύμφωνα με τα διεθνή και πάλι πρότυπα, ο προτεινόμενος χρόνος ταξιδιού για τα κέντρα θεραπείας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 45 λεπτά. Η έρευνα του ΙΣΝ που έγινε για χρόνο ταξιδιού 60 λεπτών έδειξε ότι τα 15 υπάρχοντα κέντρα ακτινοθεραπείας καλύπτουν σχετικά ικανοποιητικά τις εγχώριες ανάγκες, όμως εάν ένας επιταχυντής στη Λάρισα ή στην Αλεξανδρούπολη τεθεί εκτός λειτουργίας, ο ασθενής θα πρέπει να ταξιδέψει 2,5-3 ώρες για το κοντινότερο κέντρο. Συγκεκριμένα, παρωχημένης τεχνολογίας είναι 8 από τους 9 γραμμικούς επιταχυντές στην Αθήνα (σε δημόσια κέντρα), 3 από τους 5 στη Θεσσαλονίκη, και οι 2 υπάρχοντες σε Λάρισα και Ηράκλειο αντίστοιχα, 2 εκ των 3 στην Πάτρα και ο ένας στην Αλεξανδρούπολη. Οι δύο επιταχυντές στα Ιωάννινα είναι νεότερης τεχνολογίας.
Με τη δωρεά των 16 εκατ. που εγκρίθηκε από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» θα αντικατασταθούν οι παλαιάς τεχνολογίας επιταχυντές σε επτά δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, ανάλογα με τις ανάγκες. Επίσης, θα γίνει εκπαίδευση του προσωπικού κάθε νοσοκομείου για τη χρήση του νέου επιταχυντή, ενώ θα προωθηθεί η συνεργασία με διεθνώς αναγνωρισμένα πανεπιστημιακά νοσοκομεία στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και με την Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.