Ταϊβάν – Ελλάδα.Δύο χώρες με αντίστροφες πορείες, οι οποίες δεν τέμνονται σε κανένα σημείο. Η Ελλάδα, με τέσσερα χρόνια κρίσης στην πλάτη της και ένα φυσικό περιβάλλον το οποίο ακόμη διατηρείται σε καλή κατάσταση, επιχειρεί, ανεπιτυχώς, στροφή στην ανάπτυξη, θυσιάζοντας τον φυσικό της πλούτο: τα δάση της, τις προστατευόμενες περιοχές, τον αιγιαλό και τις παραλίες της. Η περιβαλλοντική νομοθεσία αλλάζει διαρκώς επί τα χείρω, καθώς θεωρείται τροχοπέδη για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.
Στον αντίποδα, η Ταϊβάν,έχοντας διανύσει έξι δεκαετίες ξέφρενης ανάπτυξης, πέτυχε μια πρωτοφανή οικονομική άνθηση (11η στον δείκτη παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας το 2013, με ΑΕΠ στα 470 δισ. δολάρια το 2012), σταθερές τιμές και μια σχετικά δίκαιη κατανομή εισοδημάτων. Καθυστέρησε ωστόσο να διακρίνει ότι όσο πάλευε να αυξήσει το ΑΕΠ το φυσικό και αστικό περιβάλλον φτώχαινε, με συνέπεια σήμερα η κυβέρνηση να επιδίδεται σε έναν πραγματικό αγώνα δρόμου. Τα τελευταία χρόνια οι περιβαλλοντικές επιδόσεις της είναι θεαματικές και χρησιμοποιούνται από τους επιχειρηματικούς κύκλους ως πλεονέκτημα της οικονομίας.
Πρόσφατα το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν προσκάλεσε δημοσιογράφους από όλον τον κόσμο να επισκεφθούν τη χώρα, προκειμένου να επιδείξει τις προσπάθειές της για την εκπλήρωση υψηλών περιβαλλοντικών στόχων.
Πρώτος σταθμός, ένα δημόσιο δημοτικό σχολείο στη Νέα Ταϊπέι. Εκεί τα παιδιά, μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, γίνονται ένα μετη φύση. Σε έναν τεχνητό βιότοπο –ο οποίος λειτουργεί και ως δεξαμενή καθαρισμού των λυμάτων της κουζίνας του σχολείου –εκπαιδεύονται για τη σημασία των υγροβιότοπων, μαθαίνοντας να διακρίνουν τα απλά βατράχια από τα δηλητηριώδη και παίζοντας με τις πυγολαμπίδες, οι οποίες άλλωστε αποτελούν δείγμα ενός υγιούς περιβάλλοντος. Μάλιστα από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο το σχολείο διοργανώνει φεστιβάλ πυγολαμπίδας, προσελκύοντας πλήθος τουριστών.
Στην αίθουσα μηδενικών εκπομπών άνθρακα, η οποία φωτίζεται και κλιματίζεται με ηλιακούς συλλέκτες και ανεμογεννήτρια, οι λιλιπούτειοι μαθητές ευαισθητοποιούνται για το παγκόσμιο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.
Το σχολείο διαθέτει ακόμη βιολογικό καθαρισμό, ώστε τα παιδιά να παρακολουθούν όλη τη διαδικασία απορρύπανσης των υγρών αποβλήτων, συλλέκτες βρόχινου νερού, ενυδρείο, θερμοκήπιο με πεταλούδες, ενδημικά είδη φυτών και ζώων κ.ά. Δίπλα στις εγκαταστάσεις του σχολείου ένα ποταμάκι λειτουργεί ως υπαίθρια τάξη. Κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου (Παγκόσμια Ημέρα της Γης) μαθητές και κάτοικοι της περιοχής συμμετέχουν στον καθαρισμό του.
Οικοπροϊόντα υψηλής ποιότητας
Σε μια μεγάλη έκταση έξω από την πόλη Ταϊτσούνγκ, στην Κεντρική Ταϊβάν, στις εγκαταστάσεις της Next Power –της τέταρτης εταιρείας στον κόσμο σε παραγωγή εύκαμπτων φωτοβολταϊκών (thin-film) -, παράγουν πρωτοποριακά μοντέλα, τα οποία ελάχιστα διαφέρουν από πίνακες ζωγραφικής.
Κατασκευάζουν φωτοβολταϊκά συστήματα ιδιαιτέρως λεπτά, σε πολλά χρώματα και ποικίλα σχέδια. Τα διπλής όψεως τοποθετούνται σε μπαλκόνια αντί για κάγκελα ή στους αυτοκινητόδρομους ως ηχοπετάσματα. Τα απλά μπορούν να αντικαταστήσουν το τζάμι στα παράθυρα ή τη στέγη ενός θερμοκηπίου, να τοποθετηθούν στις στέγες των κτιρίων ή στους εξωτερικούς τοίχους.
Στην Ταϊβάν 400 εταιρείες παρήγαγαν το 2013 περί τα 300 υψηλής ποιότητας οικοπροϊόντα με περιβαλλοντική πιστοποίηση από τους μεγάλους οργανισμούς του πλανήτη.
Με τα μάτια στραμμένα στην επιβράδυνση της οικονομικής ατμομηχανής της Κίνας, όπου εξάγει περίπου το 40% της παραγωγής της, η Ταϊβάν αναζητούσε τρόπους για να ξεφύγει από τα δίχτυα της διεθνούς ύφεσης. Ετσι ξεκίνησε το 2011 ένα «πράσινο» πρόγραμμα εμπορίου στοχεύοντας στην παραγωγή περιβαλλοντικά φιλικών προϊόντων, με υψηλότερη ποιότητα από τα αντίστοιχα συμβατικά. Τρία χρόνια μετά, στην ετήσια λίστα των «πράσινων» ταϊβανέζικων προϊόντων περιλαμβάνονται σαμπουάν, καθαριστικά, μπογιές, λιπάσματα, ξύλινες επενδύσεις, υλικά κατασκευών, βιοαποικοδομήσιμο πλαστικό για διάφορες χρήσεις, σωληνώσεις, ηλεκτρικά καλώδια, χαρτικά, υφάσματα, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά μηχανήματα χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας κ.ά.
Ανάμεσά τους και τα βιοδιασπώμενα πλαστικά μπουκάλια νερού, χυμού ή αναψυκτικού, τα οποία όταν τα πετάς στον κήπο «εξαφανίζονται» και από τον σπόρο που έχει τοποθετηθεί στον πάτο τους φυτρώνει ένα φυτό.
Σήμερα η Ταϊβάν είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο σε αριθμό «πράσινων» κτιρίων (περισσότερα από 3.000), σε παραγωγή Led και στην κατασκευή ποδηλάτων και η δεύτερη χώρα σε παραγωγή ηλιακών κυψελών.
Τεχνητό δάσος με 7000 πτηνά
Η Φορμόζα, όπως ήταν γνωστό το νησί παλαιότερα [σημαίνει όμορφο (νησί) και καθιερώθηκε από τους πορτογάλους θαλασσοπόρους], δεν φημίζεται μόνο για την παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Είναι διάσημη για τα ψηλά βουνά της (φθάνουν τα 4.000 μέτρα) και τα δάση της. Οι δασικές εκτάσεις καταλαμβάνουν το 60% της έκτασής της.
Πριν από κάποια χρόνια η κυβέρνηση απαγόρευσε την υλοτομία και ξεκίνησε προγράμματα επαναδημιουργίας ορισμένων οικοσυστημάτων. Αυτό συνέβη και με το Σίτο: ένα πάρκο στην Κεντρική Ταϊβάν, το οποίο δύσκολα ο επισκέπτης θα ξεχωρίσει από ένα φυσικό δάσος. Το Σίτο είναι τεχνητό σε ποσοστό 60% και υπεύθυνο για τη διαχείρισή του είναι το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν, που το έχει μετατρέψει σε δημοφιλή προορισμό για το καλοκαίρι.
Στην «προίκα» του περιλαμβάνονται 7.000 πτηνά και πολλά είδη δέντρων –κέδροι, κόκκινα έλατα, γιαπωνέζικα κυπαρίσσια, μπαμπού, τζίνγκο κ.ά. -, μεταξύ των οποίων και ένα κόκκινο κυπαρίσσι, ηλικίας περίπου 2.300 ετών.
Επιτεύγματα
- 60,38% έχει φτάσει σήμερα το ποσοστό ανακύκλωσης (από 21,4% το 2002), ενώ τα υπόλοιπα απορρίμματα μετατρέπονται σε ενέργεια για θέρμανση μέσω της καύσης.
- Οι ημέρες κατ’ έτος με κακή ποιότητα ατμοσφαιρικού αέρα μειώθηκαν από 7% το 1994 σε μόλις 0,96% το 2013.
- 4,3% ήταν το ποσοστό των ρυπασμένων ποταμών το 2013 από 12,1% το 2000.
- Ο ημερήσιος όγκος συλλογής απορριμμάτων ανά κάτοικο μειώθηκε από 1,1 κιλά το 1988 σε λιγότερο από 0,4 κιλά το 2013.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ