Βραχυκύκλωμα προκαλεί στην κυβέρνηση η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συλλογή 120 υπογραφών προκειμένου να συζητηθεί το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ».
Αν και από το προεδρείο της Βουλής εκφράστηκαν σκέψεις περί άθροισης των υπογραφών στις διαφορετικές προτάσεις των κομμάτων και εισήγηση περί σύγκλησης της Ολομέλειας, το Μαξίμου έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «η Ολομέλεια θα ανοίξει, όπως προβλέπεται τον Οκτώβριο».
Κορυφαίος υπουργός και συνεργάτης του πρωθυπουργού δήλωσε κατηγορηματικά στην εφημερίδαΤα Νέαότι δεν τίθεται θέμα σύγκλησης της Ολομέλειας, καθώς «δεν έχουμε δει ακόμα μαζεμένες τις 120 υπογραφές, οι οποίες πρέπει να είναι πανομοιότυπες» και «σε κάθε περίπτωση η Ολομέλεια θα ανοίξει, όπως προβλέπεται τον Οκτώβριο».
Αλλο πρόσωπο κοντά στον πρωθυπουργό δήλωσε στα Νέα ότι η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής «λαμβάνεται υπόψη αλλά δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση», κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα πως ακόμη κι αν το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής κρίνει ότι οι προτάσεις της αντιπολίτευσης έχουν ομοειδές περιεχόμενο και άρα οι υπογραφές των βουλευτών μπορούν να αθροιστούν, αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως και απόφαση για σύγκληση της Ολομέλειας.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής Ευ.Μεϊμαράκης σε ανεπίσημη συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στη Βουλή είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι οι διαφορετικές προτάσεις των κομμάτων για το δημοψήφισμα είναι ομοειδής και άρα οι υπογραφές των βουλευτών μπορούν να αθροιστούν. Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής ώστε να συζητήσει σε ειδική ημερήσια διάταξη την πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την «μικρή ΔΕΗ».
Το σκεπτικό ήταν ότι ακόμη κι αν συζητηθεί η πρόταση για δημοψήφισμα, δεν θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ενώ παράλληλα θα τελείωναν τα «παιχνίδια» με τη ΔΕΗ, που ενδεχομένως αποθαρρύνουν τους επενδυτές.
Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν εκλαμβάνει την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για τις 120 υπογραφές μόνο ως προσπάθεια εμπλοκής της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, αλλά και ως πρώτη πολιτική κίνηση για το «χτίσιμο» της συμμαχίας των 121 που θα επιχειρήσουν να μπλοκάρουν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το φθινόπωρο.
Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να αξιοποιήσει επικοινωνιακά και πολιτικά την πρωτοβουλία του. Και προκειμένου να το επιτύχει αυτό, η κυβέρνηση θα στηριχθεί στο επιχείρημα των διαφορετικών προτάσεων που αναμένεται να καταθέσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι οι υπογραφές δεν μπορούν να αθροιστούν.
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, την τελική απόφαση θα λάβει η διάσκεψη των προέδρων, η οποία θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό και εφόσον εκείνος συμφωνήσει, τότε θα ζητήσει προεδρικό διάταγμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια.
Η κυβέρνηση «αθροίζει» και τη Χρυσή Αυγή
Περνώντας στην αντεπίθεση, η κυβέρνηση επιχειρεί να πλήξει πολιτικά την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, προσμετρώντας στις υπογραφές και εκείνες των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, που έχουν ταχθεί υπέρ του δημοψηφίσματος, αλλά βάσει δικής τους πρότασης που προτίθενται να καταθέσουν.
Δεν μπορούν να αθροίζονται οι υπογραφές αλά καρτ, τόνισε το πρωί της Τρίτης ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Στελέχος του ευρύτερου κυβερνητικού επιτελείου που δραστηριοποιείται στη Βουλή έλεγε ήδη από χθες ότι «αποκαλύπτεται ένα ασυνάρτητο μέτωπο της αντιπολίτευσης», σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κάτι κοινό στην πρόταση του ΚΚΕ, που ζητά την κατάργηση του κοινοτικού πλαισίου για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, την οποία, αντίθετα, υποστηρίζει η ΔΗΜΑΡ.
Η ίδια πηγή έκανε λόγο για «αποϊδεολογικοποιημένη συμμαχία χωρίς στόχο, μόνο με τακτικισμούς, που «εκτείνεται από την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή που έχει διακηρυγμένο στόχο την επιστροφή στη δραχμή, απλώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει αποφασίσει αν θα σκίσει τα μνημόνια ή αν θα τα αφήσει στους Ανεξάρτητους Έλληνες που θα σταματήσουν να πληρώνουν τη Μέρκελ και καταλήγει στο ΚΚΕ που έχει διακηρυγμένο στόχο την έξοδο από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και σε ανεξάρτητους βουλευτές που στο παρελθόν έχουν ψηφίσει τα μνημόνια και σήμερα φλερτάρουν με τον ΣΥΡΙΖΑ».