Eurobank: Μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

Έντονο ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για τις εξελίξεις στην Ελλάδα καταγράφηκε από τη Eurobank στο πλαίσιο του 3ου Eurobank Investor Forum Athens που διοργανώθηκε στις 7 και 8 Ιουλίου 2014 στην Αθήνα.

Έντονο ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για τις εξελίξεις στην Ελλάδα καταγράφηκε από τη Eurobank στο πλαίσιο του 3ου Eurobank Investor Forum Athens που διοργανώθηκε στις 7 και 8 Ιουλίου 2014 στην Αθήνα.
Πρόκειται για πρωτοβουλία ενημέρωσης κορυφαίων διεθνών θεσμικών επενδυτών για τις προοπτικές της Ελλάδας και τις επενδυτικές ευκαιρίες στη φάση της επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Όπως αναφέρει η Eurobank σε ανακοίνωσή της, στο Forum συμμετείχαν 20 από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους παγκοσμίως με εκπροσώπηση από ανώτατα στελέχη, γεγονός που κατέδειξε το έντονο ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Εκπροσωπήθηκαν όλες οι κατηγορίες επενδυτικών κεφαλαίων, όπως μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι διαχείρισης από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, και την Ασία, private equity funds και hedge funds.
Στο πλαίσιο των εργασιών του Eurobank Investor Forum Athens, ανώτατοι κυβερνητικοί και θεσμικοί παράγοντες της χώρας, εκπρόσωποι κομμάτων καθώς και κορυφαία στελέχη της τραπεζικής και επιχειρηματικής αγοράς, παρουσίασαν το πλαίσιο και τις πρωτοβουλίες για την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας, την αναδιάρθρωση κλάδων και επιχειρήσεων και τη δημιουργία θετικής έκπληξης στην αγορά.
Στις εργασίες του Forum κύριοι ομιλητές (keynote speakers) ήταν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκος Δένδιας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας, και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Wes McGrew.
Επίσης, μίλησαν ο καθηγητής Γιάννης Μηλιός, υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης και ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας.
Παρουσιάσεις έγιναν από τον κ. Γιάννη Εμίρη, Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, τον κ. Δημήτρη Τσάκωνα, Επικεφαλής Τμήματος Α’ Διεύθυνσης Δημοσίου Χρέους του ΟΔΔΗΧ και τον κ. Στέφανο Ησαΐα, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Enterprise Greece.
Για τις προοπτικές και τις προκλήσεις του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα τοποθετήθηκε με ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Χρήστος Μεγάλου, ενώ η παρουσίαση του κ. Πλάτωνα Μονοκρούσου, Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή και Επικεφαλής της Διεύθυνσης Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης της Eurobank, εστίασε στο οικονομικό περιβάλλον και τις μακροοικονομικές προοπτικές.
Τη δεύτερη ημέρα διοργανώθηκε ανοιχτή συζήτηση με θέμα την αναδιάρθρωση των ελληνικών επιχειρήσεων και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς επιχειρήσεις, στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Κώστας Μητρόπουλος, Executive Director της PwC, Άγγελος Πλακόπητας, Iδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Global Finance, Μάριος Κολιόπουλος, Managing Director της Alvarez & Marsal, Γιώργος Μπερσής, Εταίρος της δικηγορικής εταιρείας PotamitisVekris και . Κωνσταντίνος Βουσβούνης, Γενικός Διευθυντής Corporate & Investment Banking της Eurobank. Το συντονισμό των εργασιών του Forum είχε ο κ. Φωκίων Καραβίας, Γενικός Διευθυντής Wealth Management & Capital Markets της Eurobank.
Οι παρουσιάσεις
Στους εκπροσώπους των επενδυτικών οίκων παρουσιάσθηκαν αναλυτικά οι ευκαιρίες που προσφέρει η ελληνική οικονομία καθώς σταδιακά επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ παράλληλα εξελίσσεται η εξυγίανση και ανασυγκρότηση επιχειρηματικών κλάδων με τη συμβολή του τραπεζικού συστήματος.
Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών επικεντρώθηκε στις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται σε αυτό το νέο περιβάλλον, καθώς και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συζήτησης με θέμα την αναδιάρθρωση των ελληνικών επιχειρήσεων αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την αναδιάρθρωση χρέους, την ικανότητα του τραπεζικού συστήματος να προχωρήσει σε αποτελεσματική και βιώσιμη αναδιάρθρωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα, την ανάγκη για είσοδο νέου μετοχικού κεφαλαίου στους επιχειρηματικούς κλάδους και το ρόλο εξειδικευμένων συμβούλων στην λειτουργική αναδιάρθρωση και διοίκηση των επιχειρήσεων.
Το Eurobank Investor Forum Athens εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της στρατηγικής του ομίλου Eurobank, του πιο διεθνοποιημένου τραπεζικού ομίλου της χώρας, για την σε βάθος ενημέρωση της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που προσφέρει η ελληνική οικονομία, με στόχο την προσέλκυση ποιοτικών και μακροπρόθεσμων επενδυτικών κεφαλαίων.
Προτάσεις για τα «κόκκινα» δάνεια
Μιλώντας στην εκδήλωση ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας τόνισε πως πρέπει να αποτελέσουν άμεση προτεραιότητα ο σχεδιασμός εξωδικαστικών διαδικασιών ειδικά για ΜμΕ καθώς και μηχανισμών συντονισμού περιπτώσεων στις οποίες υπάρχουν πολλοί πιστωτές.
Όπως είπε σχετικά, δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση όπου:
1. οι τράπεζες σωρεύουν προβλέψεις οι οποίες όμως δεν αξιοποιούνται άμεσα για την αναδιάρθρωση μη κανονικά εξυπηρετούμενων οφειλών και επιχειρήσεων,
2. δεν υπάρχουν ξεκάθαρα κριτήρια που να καθορίζουν ποιες επιχειρήσεις και ποια νοικοκυριά είναι βιώσιμα,
3. απουσιάζουν κρίσιμα εργαλεία για την υλοποίηση των αναδιαρθρώσεων,
4. ορισμένες εμφανώς προβληματικές εταιρείες παραμένουν εν ζωή για χρόνια με τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος και χωρίς να εφαρμόζεται μια ξεκάθαρη και ταχεία διαδικασία αναδιάρθρωσης με βάση ευρέως αποδεκτά κριτήρια,
5. ορισμένες προβληματικές εταιρείες παραμένουν σε λειτουργία χωρίς να εξυπηρετούν δάνεια, να καταβάλλουν φόρους και εισφορές ή ακόμα και εργαζόμενους ανταγωνιζόμενες άλλες εταιρείες που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και συνεπώς βρίσκονται σε δυσμενή θέση.
Σύμφωνα με τον Φέσσα, πρέπει να προχωρήσει άμεσα μια πλήρης εξέταση του φορολογικού και νομικού πλαισίου ώστε:
1.αυτό να γίνει πιο φιλικό ως προς τις αναδιαρθρώσεις (για παράδειγμα στην περίπτωση που οι τράπεζες διαγράψουν μέρος μια απαίτησης τους, η διαφορά ως προς την ονομαστική αξία της απαίτησης θεωρείται ότι αποτελεί κεφαλαιακό κέρδος),
2.η ενθάρρυνση εξαγορών και συγχωνεύσεων μπορεί να είναι ένα κρίσιμο συστατικό μιας επιτυχούς αναδιάρθρωσης.
Η στρατηγική της Eurobank
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Χρ. Μεγάλου σημείωσε ότι η τράπεζα δίνει «προτεραιότητα στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που αποτελούν και τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Eurobank έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών, στη βάση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών, εστιάζοντας σε όλες τις πτυχές των προβληματικών δανείων. Στο πλαίσιο αυτό, ήμασταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που δημιούργησε μια ξεχωριστή εσωτερική μονάδα, με αποκλειστική ευθύνη τη διαχείριση των NPLs.
Ο κ. Μεγάλου υποστήριξε πως σε συνεργασία με άλλες τράπεζες, «αναλαμβάνουμε κοινές πρωτοβουλίες για την αποτελεσματικότερη διαχείριση προβληματικού δανεισμού και την αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων».
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ο κ. Μεγάλου, «βάσει της αναδιάρθρωσης της πελατειακής μας βάσης, δημιουργήσαμε μια εξειδικευμένη μονάδα (remedial), σχεδιασμένη για να παρέχει υποστήριξη σε πελάτες που συνεργάζονται μαζί μας και παρουσιάζουν δυνατότητες ανάκαμψης».
Με τον τρόπο αυτό, «από τη μία πλευρά συγκεντρώνουμε και αξιοποιούμε την τεχνογνωσία στη διαχείριση προβληματικών δανείων και από την άλλη απελευθερώνουμε τις επιχειρηματικές μας μονάδες από το φόρτο εργασίας που συνεπάγεται η διαχείριση τέτοιων δανείων» τόνισε ο κ. Μεγάλου.
Και πρόσθεσε πως «εφεξής σκοπεύουμε να εστιάσουμε όλες μας τις προσπάθειες στο βασικό μας επιχειρηματικό στόχο, δηλαδή στην ανάπτυξη των εργασιών μας. Χρηματοδοτώντας την υγιή επιχειρηματικότητα, προσβλέπουμε στην σταθερή ανάκαμψη των εσόδων προ προβλέψεων, ήδη από αυτό το έτος και στο εξής».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.