Από 48 ως 100 οι δόσεις για τα χρέη στην εφορία και τα ταμεία

Ενιαία ρύθμιση με περισσότερες δόσεις, κατ' ελάχιστο όριο 48 και ανώτατο τις 100, προωθεί η κυβέρνηση για τα χρέη των πολιτών, των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ενιαία ρύθμιση με περισσότερες δόσεις, κατ’ ελάχιστο όριο 48 και ανώτατο τις 100, προωθεί η κυβέρνηση για τα χρέη των πολιτών, των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Το αίτημα θα θέσουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας στην τρόικα που έρχεται στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα με το επιχείρημα ότι είναι η μοναδική λύση για να αντιμετωπιστεί η «νάρκη» των χρεών των ιδιωτών και να μην υπάρξει κοινωνική έκρηξη αν εφαρμοστούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και γίνουν κατασχέσεις επιχειρήσεων και περιουσιών που θα λάβουν μαζικό χαρακτήρα.
Τα συνολικά χρέη στην Εφορία ανέρχονται σε 66,4 δισ. ευρώ, ενώ μόνο την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2014 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία και στα τελωνεία ξεπέρασαν τα 5,2 δισ. ευρώ.
Αυτό όμως που είναι αρκετά ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων αυξάνονται κάθε μήνα με ρυθμό μεταξύ 800 εκατ. ευρώ και 1,2 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις υποχρεώσεις.
Η προηγούμενη ρύθμιση έχει αποτύχει παταγωδώς γιατί από τα εκατομμύρια των οφειλετών εντάχθηκαν λιγότεροι από 300.000 μικροοφειλέτες, με αποτέλεσμα και το κράτος να χάνει έσοδα και οι πολίτες να εγκλωβίζονται ολοένα και περισσότερο στα χρέη.
Το ζήτημα για τη ρύθμιση των οφειλών στα Ταμεία σε 100 μηνιαίες δόσεις (1% του χρέους κάθε μήνα) ετέθη επίσημα από το ΠαΣοΚ και εξετάζεται από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τον γενικό γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Παναγιώτη Κοκκόρη, ο οποίος συντονίζει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ρύθμισης χρεών προς την Εφορία και τα τελωνεία κινείται και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης, ενώ από τη στιγμή που ανέλαβε η νέα γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου «βομβαρδίζεται» καθημερινά με αιτήματα πολιτών για άμεση λήψη μέτρων ώστε να ανασάνουν τα νοικοκυριά από τις ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές τους. Το μήνυμα που μεταφέρουν οι πολίτες προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι:
«Δώστε μας τη δυνατότητα να πληρώσουμε τα χρέη μας σε περισσότερες δόσεις. Δεν είναι δυνατόν να μπορέσουμε να πληρώσουμε τα χρέη μας σε 12 δόσεις όταν τρέχουν μια σειρά φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις».
Ο υφυπουργός Οικονομικών είναι της άποψης ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός στον αριθμό των δόσεων μεταξύ οφειλετών ασφαλιστικών ταμείων και Εφορίας. Ο κ. Μαυραγάνης έχει καταγράψει όλα τα «αγκάθια» της προηγούμενης ρύθμισης και την επόμενη εβδομάδα που θα έρθει η τρόικα στην Ελλάδα θα τους εκθέσει τους προβληματισμούς, τις προτάσεις αλλά και τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, με κυριότερο ότι κάθε μήνα τα χρέη αντί να μειώνονται αυξάνονται.
Δεν πατούν το κουμπί
Αυτό όμως που τρομάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι η απροθυμία ή κατά πολλούς η άρνηση των πολιτών να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση. Τα στοιχεία είναι άκρως απογοητευτικά. Δεν έχει ξαναγίνει 10 ημέρες προτού λήξει και η παράταση να απομένουν να υποβληθούν 1.300.000 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 5.800.000.
Από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων επισημαίνεται ότι άλλη παράταση δεν θα δοθεί διότι η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου θα πρέπει να γίνει ως τις 31 Ιουλίου. Επίσης επισημαίνουν ότι, ενώ είναι ήδη συμπληρωμένες ηλεκτρονικά περίπου 500.000 φορολογικές δηλώσεις, οι φορολογούμενοι δεν πατούν το κουμπί για την οριστική υποβολή τους.
Το γεγονός αυτό αποδίδεται, σύμφωνα με φοροτεχνικούς, στο ότι οι συγκεκριμένοι πολίτες καλούνται να πληρώσουν υπέρογκους φόρους και «φοβούνται» να πατήσουν το κουμπί αποστολής για ψυχολογικούς λόγους αλλά και για ουσιαστικούς καθώς θεωρούν ότι όσο καθυστερούν την υποβολή θα πληρώσουν αργότερα τη λυπητερή. Κάτι τέτοιο όμως δεν πρόκειται να συμβεί καθώς οι δόσεις και οι ημερομηνίες είναι καθορισμένες. Συγκεκριμένα η πρώτη δόση είναι στα τέλη Ιουλίου, η δεύτερη δόση στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τρίτη δόση στα τέλη Νοεμβρίου.
Ενα ακόμη στατιστικό στοιχείο που δείχνει ότι οι πολίτες δεν «βιάζονται» να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση είναι ότι κάθε ημέρα που περνά αντί να αυξάνεται ο αριθμός των εντύπων που υποβάλλονται μειώνεται.
Ολα τα παραπάνω συνηγορούν στο ότι, αν δεν δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να πληρώσουν τα χρέη τους στην Εφορία και στα Ταμεία σε περισσότερες δόσεις, οι απώλειες εσόδων για το κράτος θα είναι τεράστιες. Δηλαδή, ακόμη και αν επιβληθούν σκληρά μέτρα για την είσπραξη των φόρων, αν δεν έχουν να τα πληρώσουν, τότε και το κράτος χάνει και φυσικά και οι πολίτες, που θα παραμείνουν για πολλά χρόνια «εγκλωβισμένοι» στα χρέη τους.
Κοινή υπουργική απόφαση
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», η ρύθμιση που θα προκριθεί θα αφορά τόσο τα ασφαλιστικά ταμεία όσο και τις εφορίες. Μάλιστα στο γεγονός αυτό συνηγορεί και η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας να υπάρχει κοινό ταμείο είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων μέσω των ΑΠΔ (Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων εισφορών) και του ΦΜΥ (Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών).
Επίσης δεν θα υπάρχει διαχωρισμός σε παλιές και νέες οφειλές. Ως σήμερα αυτό που ισχύει είναι τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2012 μπορούν να εξοφληθούν σε 48 δόσεις κατ’ ανώτατο όριο, ενώ τα χρέη μετά την 1η Ιανουαρίου 2013 μπορούν να ρυθμιστούν σε 12 δόσεις ή ακόμη και σε 24 δόσεις, αν οι οφειλές προέρχονται από έκτακτη αιτία.
Με την πρόταση που έχει σχεδιαστεί οι οφειλές, παλιές και νέες, θα ρυθμιστούν με τον ίδιο αριθμό δόσεων, τις ίδιες διαδικασίες και ελαφρύτερα πρόστιμα για την καθυστέρηση.
Στα χρέη περιλαμβάνονται οφειλές από φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, δάνεια εγγυημένα από το Δημόσιο, πρόστιμα για παραβάσεις της τελωνειακής νομοθεσίας, του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθώς επίσης και όλα τα χρέη προς δημόσιες επιχειρήσεις, εφόσον έχουν βεβαιωθεί στις ΔΟΥ.

Σκάλωσε ο Ενιαίος Φόρος
Αλλο ένα αγκάθι για την αύξηση των εσόδων έχει προκύψει με την εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων καθώς ο νόμος ορίζει ότι η πρώτη δόση πρέπει να πληρωθεί ως τις 31Ιουλίου. Ακόμη δεν έχει γίνει η εκκαθάριση του εντύπου Ε9 ώστε να προκύψει το ποσό που πρέπει να πληρώσουν 5.700.000 ιδιοκτήτες. Από τον νέο φόρο στα ακίνητα το υπουργείο προσδοκά να εισπράξει 2,65 δισ. ευρώ.
Επίσης εκκρεμεί η νομοθετική ρύθμιση μέσω της οποίας θα λυθούν μια σειρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία εκκαθάρισης καθώς ορισμένα σημαντικά στοιχεία για τον υπολογισμό του φόρου δεν παρέχονται ως πληροφορίες από το Ε9, π.χ.ο χρόνος ανέγερσης οικοδομής. Ο κ. Μαυραγάνης έχει ετοιμάσει την τροπολογία που θα επιτρέψει να ξεκινήσει άμεσα η εκκαθάριση αλλά ακόμη δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή. Η όλη διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά και οι φορολογούμενοι θα ειδοποιηθούν με e-mail για τον φόρο που θα πληρώσουν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.