Eπαναπρόσληψη των σχολικών φυλάκων ζητούν οι δήμαρχοι

Παρά τις εκτιμήσεις της ότι λόγω της κρίσης θα είναι πολύ περισσότερες από πέρυσι οι αιτήσεις για φιλοξενία παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας επιλέγει ως «κόκκινη γραμμή» απέναντι στην κυβέρνηση το αίτημα η χρηματοδότηση για την περίοδο 2014-2015 από το ΕΣΠΑ να είναι τουλάχιστον στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, δηλαδή στα 180 εκατομμύρια εύρο. Αυτό αποφάσισε, και μάλιστα, ομόφωνα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, σημειώνοντας ότι έτσι θα καλυφθεί τουλάχιστον ο ίδιος με φέτος αριθμός παιδιών (περίπου 70.000 παιδιά) σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και σε Κέντρα για παιδιά με ειδικές ανάγκες (ΚΔΑΠ ΜΕΑ).
Οι αιρετοί στην αυτοδιοίκηση ζητούν επίσης να μην αλλάξουν επί τα χείρω οι όροι και τα κριτήρια συμμετοχής των ωφελουμένων στο πρόγραμμα. Όπως εξηγούν, με τη νέα προκήρυξη προβλέπεται μείωση του ποσού χρηματοδότησης ανά παιδί τουλάχιστον κατά 11,5% για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και κατά 4,5% για τις ιδιωτικές δομές, ενώ μειώνεται το όριο εισοδήματος από τα 30 χιλιάδες ευρώ στις 27 χιλιάδες ευρώ, και περιορίζεται στο 70% η χρηματοδότηση της δυναμικότητας κάθε δομής, από το 100%, που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Μέχρι τώρα για τη φιλοξενία 68.502 παιδιών , το υπουργείο Εργασίας έχει εξασφαλίσει περίπου 160 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ των παραπάνω δομών και αναζητούνται τα υπόλοιπα με συντονισμένες προσπάθειες κι άλλων υπουργείων -Εσωτερικών και Ανάπτυξης. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί, ότι , όπως προκύπτει από επιστολή της Υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κυρίας Εύης Χριστοφιλοπούλου, στο Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, θα διατεθούν πόροι 10.000.000 ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007 –2013» για τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» το οποίο αφορά σε βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ).
Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΚΕΔΕ, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, ο αριθμός των αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο». Γι αυτό και σημειώνει ότι είναι αδήριτη ανάγκη να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα ώστε να μην αποκλειστεί κανένα παιδί και να ενισχυθούν οι κοινωνικές δομές των δήμων με στόχο τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης των τοπικών κοινωνιών.
Είναι ενδεικτικό ότι έχουν γίνει υπολογισμοί που προβλέπουν ότι τη νέα χρονιά οι αιτήσεις μπορεί να ξεπεράσουν τις 100.000 και σε αυτή την περίπτωση θα μείνουν εκτός πολλά παιδιά, με δεδομένο ότι θα απαιτούνταν συνολικά 250 εκατομμύρια ευρώ για την εξυπηρέτησή τους.
Στήριξη στους σχολικούς φύλακες
Σε δράσεις ενημέρωσης για την αναγκαιότητα του θεσμού του σχολικού φύλακα αλλά και παρεμβάσεις στην πολιτική ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων ώστε να επανενεργοποιηθεί η άσκηση της αρμοδιότητας της σχολικής φύλαξης από τους δήμους της χώρας προχωρά η ΚΕΔΕ.
Το Διοικητικό Συμβούλιό της αποφάσισε ομόφωνα να πραγματοποιήσει παρέμβαση στα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την οποία θα ζητά την επαναπρόσληψη των σχολικών φυλάκων και παράλληλα θα θέτει ως αναγκαιότητα την επαναφορά άσκησης της αρμοδιότητας φύλαξης των σχολείων από τους δήμους.
Παράλληλα, το ΔΣ της ΚΕΔΕ κάλεσε τους δημάρχους της χώρας, να συνεχίσουν να στηρίζουν τον αγώνα των σχολικών φυλάκων και να μην προχωρούν σε άσκηση ένδικων μέσων –εφέσεων μετά από πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους σχολικούς φύλακες. Παράλληλα υπογράμμισε ότι στηρίζει πολιτικά τους δημάρχους που στέκονται δίπλα στους σχολικούς φύλακες κατά τον δικαστικό τους αγώνα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.