Η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της παραγωγής και η μείωση των νέων παραγγελιών οδήγησαν σε υποχώρηση την ελληνική μεταποίηση τον Ιούνιο μετά από δύο μήνες συνεχούς ανάπτυξης. Ο Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) υποχώρησε τον Ιούνιο στις 49,4 μονάδες, από 51,0 μονάδες τον Μάιο, στα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2013. Σημειώνεται πως το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει την ανάπτυξη από την συρρίκνωση.
Όπως αναφέρει η έρευνα της εταιρείας Markit, κύριος λόγος της επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης της παραγωγής ήταν η ελαφριά μείωση των εισερχόμενων νέων εργασιών, το επίπεδο των οποίων είχε προηγουμένως καταγράψει αύξηση για έξι συνεχείς μήνες. Πάντως τα επίπεδα νέων παραγγελιών για εξαγωγές αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Αύγουστο του 2011. Οι νέες εργασίες εξαγωγών αυξήθηκαν για δεύτερο συνεχή μήνα, ένδειξη ότι οι περικοπές των τιμών εκροών έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα να βοηθήσουν, δηλαδή, τα προϊόντα ελληνικής κατασκευής να γίνουν πιο ανταγωνιστικά στο εξωτερικό.
Τα στοιχεία της έρευνας του Ιουνίου υπέδειξαν μια εκ νέου μείωση της απασχόλησης στη μεταποίηση μετά την οριακή αύξηση που καταγράφηκε κατά τους δύο προηγούμενους μήνες.Επιπλέον, κατά την τελευταία περίοδο της έρευνας, ο ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας ήταν σταθερός και ικανός ώστε να υποδείξει γενική υποχώρηση των επιπέδων απασχόλησης κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου συνολικά.
Σε ότι αφορά τις τιμές το κόστος αυξήθηκε καταγράφοντας υψηλό 10 μηνών, ενώ οι τιμές εργοστασίου εξακολούθησαν να υποχωρούν, καθώς ο ανταγωνισμός περιόρισε τις δυνατότητες των κατασκευαστών να μεταβιβάσουν το υψηλότερο κόστος στους πελάτες τους.