Με πολλές πρώτες θέσεις στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου Δρόμου και συμμετοχή στην παγκόσμια ελίτ της Salomon για το City Trail, o Δημήτρης Θεοδωρακάκος είναι ο ιδανικός αθλητής για να μας δώσει συμβουλές ώστε να κάνουμε το τρέξιμο λιγότερο κουραστικό και περισσότερο αποδοτικό.
1. Ξεχάστε τις μακρές, αργές διαδρομές.
Κάποτε πιστευόταν ότι η χαμηλής έντασης αερόβια άσκηση ήταν καλύτερη για τον μεταβολισμό του λίπους. Οχι πια. Τώρα οι επιστήμονες της φυσικής αγωγής εξηγούν ότι χρειάζεται εναλλαγή των ρυθμών για να πετύχουμε αυξημένες καύσεις ακόμα και μετά το τέλος της άσκησης. Για τον Δημήτρη Θεοδωρακάκο αυτό σημαίνει «ανηφόρες, κατηφόρες, σκαλιά, άσφαλτο, χώμα και ό,τι άλλο έχει να προσφέρει μια πόλη ώστε να γίνει το τρέξιμο μια διασκεδαστική αλλά και πολύπλευρη άσκηση που γυμνάζει όλο το σώμα». Αυτή άλλωστε είναι και η λογική του city trail. «Το τρέξιμο συνδυάζει την πρακτικότητα με τα άμεσα αποτελέσματα στη φυσική μας κατάσταση. Σε αυτό το είδος χρησιμοποιείς όλα τα διαθέσιμα τερέν που μπορείς να συναντήσεις σε μια πόλη, όπως πάρκα με χόρτο και χώμα, υπόγειες διαβάσεις, κ.λπ. Ο υβριδικός χαρακτήρας αυτού του είδους αγώνων και προπόνησης είναι ουσιαστικά ο συνδετικός κρίκος μεταξύ αγώνων τρεξίματος βουνού και δρόμου».
2. Οχι στη μόδα των αθλητικών παπουτσιών.
Δεν έχουν νόημα τα χρώματα, τα σχέδια και οι αμέτρητες στρώσεις από κάτι που μοιάζει με μαξιλάρι. Ο πρωταθλητής μάς συμβουλεύει πως αρχικά πρέπει να ξεκινήσουμε από τα ράφια που έχουν μόνο παπούτσια για τρέξιμο. «Το πιο σημαντικό κριτήριο είναι να μας βολεύει και στη συνέχεια πρέπει να καθορίσουμε το είδος της υποστήριξης που θα έχουν. Γι’ αυτό διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με το πώς πατάει το πόδι στο έδαφος ο δρομέας: α) Cushioning (ο δρομέας με ουδέτερο πάτημα, οπότε δεν χρειάζεται παπούτσι με υποστήριξη) β) Stability (ο δρομέας πρηνίζει έντονα – δηλαδή περπατάει σαν πάπια – οπότε χρειάζεται παπούτσι με υποστήριξη στην καμάρα) γ) Motion Control (ο δρομέας πρηνίζει λόγω κούρασης, οπότε χρειάζεται παπούτσι με ελαφριά υποστήριξη)».
3. Προσοχή στον σίδηρο.
«Το τρέξιμο είναι μια άσκηση που βάζει το σώμα σε ιδιαίτερη δοκιμασία καθώς προκαλεί αλλεπάλληλους κραδασμούς και έντονη εφίδρωση. Κατά συνέπεια, έχει μεγάλη απώλεια μετάλλων, με πιο σημαντική αυτή του σιδήρου. Για να αποκαταστήσουμε την ισορροπία πρέπει να ακολουθούμε μια διατροφή πλούσια σε σίδηρο (με κόκκινο κρέας και πράσινα φυλλώδη λαχανικά) και να ελέγχουμε τις τιμές του στο αίμα».
4. Τρέξιμο δεν είναι μόνο τα πόδια.
Τα χέρια είναι εξίσου σημαντικά. «Κουνώντας τα χέρια σας μπορείτε να αυξήσετε την ταχύτητα. Συγχρονίζοντας τον έναν βραχίονα με το αντίθετο πόδι και κρατώντας χαλαρούς τους ώμους γινόμαστε πιο οικονομικοί ενεργειακά».
5. Θέστε στόχους.
Αν υποθέσουμε ότι ξεκινάτε τώρα και σκοπός σας είναι να διατηρείστε σε φόρμα. Ποιο είναι το πρόγραμμα;
«Αρχικά κανείς τρέχει (με εναλλαγές στο περπάτημα ώστε να ξεκουράζεται) μισή ώρα τρεις φορές την εβδομάδα. Κάθε εβδομάδα μπορεί να αυξάνει τον συνολικό όγκο χιλιομέτρων κατά 100%, με στόχο έπειτα από μερικούς μήνες ή έναν χρόνο να τρέχει τα 10 χλμ. σε κάτω από μία ώρα. Βέβαια, πρόγραμμα και στόχος εξαρτώνται από την ηλικία και την φυσική κατάσταση».
* Δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑmen Ιουνίου 2014