Τελευταίος γύρος με την τρόικα: Ο Τόμσεν το μεγάλο ερωτηματικό για Αθήνα και Βρυξέλλες

Τέσσερις μέρες έχουν στη διάθεση τους ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας και η τρόικα (ΕΕ -ΔΝΤ- ΕΚΤ) για την επίτευξη συμφωνίας (ως το βράδυ της Κυριακής) σύμφωνα με τον αυστηρό χρονικό περιορισμό που έθεσε κυρίως προς την ελληνική πλευρά και δευτερευόντως προς το ΔΝΤ ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Τέσσερις μέρες έχουν στη διάθεση τους ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας και η τρόικα (ΕΕ -ΔΝΤ- ΕΚΤ) για την επίτευξη συμφωνίας (ως το βράδυ της Κυριακής) σύμφωνα με τον αυστηρό χρονικό περιορισμό που έθεσε κυρίως προς την ελληνική πλευρά και δευτερευόντως προς το ΔΝΤ ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μετά από ένα διάλειμμα πέντε ημερών οι δύο πλευρές έδωσαν ραντεβού για τις 17:00 το απόγευμα της Πέμπτης στο υπουργείο Οικονομικών.

Μεγάλο ερωτηματικό ο Τόμσεν
Στέλεχος της Κομισιόν που συνομίλησε με «Το Βήμα» χαρακτήρισε «ρεαλιστική» την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας ως την Κυριακή με το σκεπτικό ότι «πολιτικά κανείς δεν έχει συμφέρον να ματαιωθεί».
Ωστόσο κοινοτικές πηγές εκφράζουν ανησυχία και επιφυλάξεις για τη στάση που τηρήσει ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν, με αφορμή όχι μόνο τη στάση του για τις τράπεζες, αλλά και την εμπειρία της περασμένης Παρασκευής.
Στη συγκεκριμένη σύσκεψη ο Δανός έφερε «από το πουθενά» στο τραπέζι νέα θέματα στο πεδίο των εργασιακών, όπως η κατάργηση των τριετιών από το 2017 και το δικαίωμα ανταπεργίας των εργοδοτών (lockout), αιφνιδιάζοντας τους πάντες.
Για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών το ΔΝΤ δέχθηκε την αρμοδιότητα της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) να καθορίζει τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με τη λογική ότι θα αναμένει επιβεβαίωση των εκτιμήσεων από τα ευρωπαϊκά τεστ αντοχής που θα ανακοινωθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το Νοέμβριο.
Ωστόσο ορισμένα πρόσωπα που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση υποστηρίζουν ότι «ο κ. Τόμσεν έχει ακόμη το ρόλο του κακού στις διαβουλεύσεις» με στόχο να οδηγήσει την Ελλάδα σε νέο μνημόνιο αλλά και τους ευρωπαίους σε αποφάσεις για νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας και μείωση του χρέους.

«Παίζονται» 15,5 δισ. ευρώ

Στόχος του κ. Στουρνάρα είναι να ολοκληρώσει έως την Κυριακή μια διαπραγμάτευση που άρχισε πριν από 172 ημέρες (!) στις 22 Σεπτεμβρίου του 2013. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια διαδικασία (της λεγόμενης τριμηνιαίας αξιολόγησης) διαρκεί μόλις 10 ημέρες στην Πορτογαλία και 15 στην Κύπρο.
Σε περίπτωση πλήρους συμφωνίας η Ελλάδα περιμένει δόσεις συνολικού ύψους 15,5 δισ. ευρώ. Τα 10,1 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την ευρωπαϊκή πλευρά, όπως ξεκαθάρισε τη νύχτα της Δευτέρας ο επικεφαλής Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το Eurogroup. Η πολιτική απόφαση για την εκταμίευση αναμένεται στο Eurogroup της 1η Απριλίου στην Αθήνα.
Αν υπάρξει απόφαση για τη δόση από το Eurogroup της 1ης Απριλίου και συνοδευτεί από δέσμευση των ευρωπαίων για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ως τα μέσα του 2015, τότε η Ελλάδα θα μπορεί να διεκδικήσει τρεις δόσεις των 1,8 δισ. ευρώ (σύνολο 5,4 δισ. ευρώ) από το ΔΝΤ. Ως γνωστόν η εκταμίευση κάθε δόσης από το ΔΝΤ προϋποθέτει ότι το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο για τους επόμενους 12 μήνες.
Αν όλα πάνε καλά, τα 5,4 δισ. ευρώ αναμένεται να εγκριθούν από συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου στα μέσα Απριλίου, μετά την καθιερωμένη Εαρινή Σύνοδο που διοργανώνεται στην Ουάσιγκτον (11-13 Απριλίου).
Τα ίδια «αγκάθια»
Πριν από όλα αυτά, οι βασικές διαφορές που πρέπει να επιλυθούν ως την Κυριακή είναι:
Εργασιακά-απολύσεις. Διαφορές παραμένουν για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων κατά 3,9% και κυρίως για το θέμα της απελευθέρωσης των απολύσεων. Η πλευρά του υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση ζητεί να λειτουργήσει δοκιμαστικά ως το τέλος του 2014 το νέο σχήμα με κυρίαρχο ρόλο του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), έτσι ώστε να λυθεί η εμπλοκή που υπάρχει. Η τρόικα επιμένει στην απελευθέρωση των απολύσεων με νόμο.
Παράλληλα η τριμερής βάζει στο τραπέζι την απαίτηση να υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των εργαζομένων για την κήρυξη απεργιών, το πάγωμα των τριετιών από το 2017 (που σημαίνει κατώτατος μισθός… για πάντα) αλλά και το lock out, το δικαίωμα ανταπεργίας από την πλευρά των εργοδοτών ως απάντηση στις απεργίες εργαζομένων.
Toolkit ΟΟΣΑ. Παραμένει η απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές για δύο σημαντικά (για την τρόικα) θέματα της εργαλειοθήκης μεταρρυθμίσεων (toolkit) του ΟΟΣΑ. Η ελληνική πλευρά διαφωνεί με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις για τον ορισμό του φρέσκου γάλατος και την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ.
Απολύσεις στο Δημόσιο. Η τρόικα πιέζει να συμπληρωθεί ο αριθμός των 12.500 υπαλλήλων που θα μπουν σε διαθεσιμότητα ως το τέλος Μαρτίου και ζητεί νέο κύμα διαθεσιμότητας το 2014 που θα οδηγεί σε επιπλέον απολύσεις τη διετία 2014-2015. Η ελληνική πλευρά απορρίπτει το αίτημα για απολύσεις και το 2015. Παράλληλα η τρόικα ζητεί περικοπή πρόσθετων αποδοχών στο Δημόσιο μέσω περικοπών στα οδοιπορικά και στα εκτός έδρας των δημοσίων υπαλλήλων.
Δημοσιονομικό κενό. Η τρόικα ζητεί να μη δοθεί ούτε ένα ευρώ ως κοινωνικό μέρισμα από το (επιπλέον του στόχου) πλεόνασμα του 2013 για να δεχθεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2014. Παράλληλα εξακολουθεί να πιέζει για μέτρα άνω των 2 δισ. ευρώ το 2015 για να εγκρίνει το νέο Μεσοπρόθεσμο (2015-2018).

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.