UNICEF: Σώθηκαν 90 εκατ. παιδιά, θα μπορούσαν και άλλα 6,6 εκατ.

Ενενήντα εκατομμύρια σώθηκαν πέρσι λόγω της προόδου που σημειώθηκε στους εμβολιασμούς, στην υγεία και στις υπηρεσίες παροχής νερού και υγιεινής. Τα παιδιά αυτά θα είχαν πεθάνει αν τα ποσοστά θνησιμότητας είχαν παραμείνει στα επίπεδα του 1990.

Ενενήντα εκατομμύρια παιδιά σώθηκαν πέρσι λόγω της προόδου που σημειώθηκε στους εμβολιασμούς, στην υγεία και στις υπηρεσίες παροχής νερού και υγιεινής. Τα παιδιά αυτά θα είχαν πεθάνει αν τα ποσοστά θνησιμότητας είχαν παραμείνει στα επίπεδα του 1990. Ακόμη κι έτσι όμως, περίπου 6,6 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών πέθαναν το 2012, κυρίως από αιτίες που προλαμβάνονται. Αυτά αναφέρει η έκθεση της UNICEF με τίτλο «Η Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο 2014» που δόθηκε σήμερα Πέμπτη στη δημοσιότητα.
Σημαντική ήταν η πρόοδος της Ελλάδας στον τομέα της παιδικής θνησιμότητας (κάτω των 5 ετών) η οποία μειώθηκε από 38 θανάτους ανά 1.000 ζώντα νεογνά το 1970 σε 13 το 1990, σε 8 το 2000 και σε 5 το 2012, πράγμα που σημαίνει μείωση κατά 62% από το 1990 και κατά 38% από το 2000.
Ανάμεσα στις αρνητικές στατιστικές που αναφέρει η έκθεση είναι ότι το 15% των παιδιών του κόσμου απασχολούνται σε ακατάλληλες εργασίες καθώς και ότι το 11% των κοριτσιών παντρεύονται πριν από τα 15 τους χρόνια.
Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης τις ελλείψεις και τις ανισότητες, που δείχνουν ότι τα οφέλη της ανάπτυξης είναι άνισα κατανεμημένα: τα φτωχότερα παιδιά στον κόσμο έχουν σχεδόν 3 φορές λιγότερες πιθανότητες από τα πλουσιότερα, να έχουν ειδικευμένο προσωπικό κατά τη γέννηση τους, διατρέχοντας (αυτά και οι μητέρες τους) αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών κατά τον τοκετό.
Στα θετικά, η UNICEF καταγράφει ότι οι βελτιώσεις στη διατροφή έχουν οδηγήσει σε μείωση κατά 37% της καχεξίας από το 1990. Επιπλέον, η εγγραφή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχει αυξηθεί, ακόμη και στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες: ενώ το 1990 μόνο 53 στα 100 παιδιά σε αυτές τις χώρες πήγαιναν στο σχολείο, μέχρι το 2011 ο αριθμός τους ανήλθε στα 81 στα 100.
«Καθώς πλησιάσει η 25η επέτειος της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος, αλλά για να φθάσουμε σε όλα τα παιδιά θα απαιτηθεί να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις ανισότητες», διαπιστώνει η έκθεση.
Η UNICEF απευθύνει έκκληση για μεγαλύτερη προσπάθεια και καινοτομία, για τον προσδιορισμό και την αντιμετώπιση των ελλείψεων που εμποδίζουν την προσέγγιση εκείνων των παιδιών από τα συνολικά 2,2 δισ. παιδιά του κόσμου, που βρίσκονται σε περισσότερο μειονεκτική θέση, ώστε να απολαμβάνουν και αυτά τα δικαιώματά τους.
«Η συλλογή δεδομένων έχει καταστήσει δυνατή τη σωτηρία και τη βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων παιδιών, ιδιαίτερα των περισσότερο στερημένων», δήλωσε η Τέσα Ουόρντλο, επικεφαλής του τομέα ανάλυσης δεδομένων της UNICEF. «Περαιτέρω πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν ξέρουμε ποια παιδιά είναι τα πιο παραμελημένα, πού τα κορίτσια και τα αγόρια βρίσκονται εκτός σχολείου, πού οι ασθένειες είναι ανεξέλεγκτες ή πού είναι ανεπαρκείς οι υπηρεσίες υγιεινής».
Τριάντα χρόνια έχουν περάσει από τότε που «H Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο» άρχισε να δημοσιεύει πίνακες τυποποιημένων παγκόσμιων και εθνικών στατιστικών στοιχείων, που αποσκοπούν στην παροχή μια λεπτομερούς εικόνας των συνθηκών κάτω από τις οποίες ζουν τα παιδιά. «Τα στοιχεία από μόνα τους δεν αλλάζουν τον κόσμο. Επιτρέπουν όμως την αλλαγή μέσα από τον προσδιορισμό των αναγκών και τη μέτρηση της προόδου. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι οι φορείς λήψης αποφάσεων να χρησιμοποιούν τα δεδομένα για να επιφέρουν θετικές αλλαγές», αναφέρει η έκθεση.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.