Την επιτάχυνση του σχεδίου μετατροπής της Attica Bank σε «τράπεζα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» σηματοδοτεί η τοποθέτηση του Αλέξανδρου Αντωνόπουλου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της.
Ο πρόεδρος του ιδρύματος Γιάννης Γαμβρίλης αναζητεί εδώ και μήνες το κατάλληλο πρόσωπο που θα αναλάβει να «τρέξει» τον μετασχηματισμό της σε ένα ευέλικτο σχήμα, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τη χρηματοδότηση υγιών μικρού και μεσαίου μεγέθους βιώσιμων εγχειρημάτων.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός της διοίκησης της Attica Bank είναι απόλυτα συμβατός με τις γενικότερες τάσεις που θα επικρατήσουν τα επόμενα χρόνια στο τραπεζικό σύστημα, με τους περιορισμένους χρηματοδοτικούς πόρους σε σχέση με το παρελθόν να κατευθύνονται κατά κύριο λόγο σε εξωστρεφείς και καινοτόμες επιχειρήσεις.
Ο κ. Γαμβρίλης εκτιμά ότι η τράπεζα έχει προβάδισμα σε αυτό το πεδίο έναντι του ανταγωνισμού, δεδομένου ότι είναι το μοναδικό ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα που κατάφερε να αποκτήσει τους δείκτες κεφαλαιακής του επάρκειας χωρίς τη στήριξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Το γεγονός αυτό διασφαλίζει μία μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων σε σχέση με τον ανταγωνισμό, που βρίσκεται υπό τη στενή παρακολούθηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εξάλλου, το σαφώς μικρότερο μέγεθος σε σχέση με τους τέσσερις συστημικούς ομίλους της διασφαλίζει την απαιτούμενη ευελιξία.
Το πλάνο της διοίκησης της Attica Bank κινείται προς τρεις κατευθύνσεις:

Πρώτον
, στην οριστικοποίηση της πολιτικής πιστοδοτήσεων με στόχο την επικέντρωση σε εξωστρεφείς και καινοτόμους κλάδους με προοπτικές ανάπτυξης.

Δεύτερον
, στην εσωτερική αναδιοργάνωση της τράπεζας, με αλλαγή του οργανογράμματος και αξιοποίηση του στελεχικού δυναμικού, ώστε να λειτουργεί πιο αποδοτικά και συγκεντρωτικά, με στόχο να μειωθεί η «απόσταση» που χωρίζει την κεντρική της διοίκηση από τον πελάτη.

Τρίτον
, στην καλύτερη διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου, με την υιοθέτηση σύγχρονων τεχνικών μέτρησης και ελέγχου του ρίσκου και με διατήρηση επιθετικής πολιτικής προβλέψεων.
Παράλληλα, θα προωθηθεί η αναδιοργάνωση του πανελλαδικού δικτύου με τέτοιον τρόπο που θα αυξήσει τις δυνάμεις της σε εξωστρεφείς νομούς όπου παράγονται προϊόντα με διεθνώς αναγνωρισμένο brand name. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται κλείσιμο καταστημάτων σε αστικές περιοχές με χαμηλό κύκλο εργασιών και μετεγκατάστασή τους σε περιοχές της επαρχίας όπου υπάρχει ενδιαφέρον για τη χορήγηση δανείων σε νέες αναπτυξιακές δράσεις.
Ο στόχος που έχει τεθεί από τη διοίκηση της τράπεζας είναι ο διπλασιασμός μεσοπρόθεσμα του μεριδίου αγοράς της στα δάνεια, πάνω από το 3%. Εμφαση θα δοθεί στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε κλάδους με προοπτικές: γεωργία, τουρισμός, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και κατασκευές, λόγω της ιδιαίτερης σχέσης που υπάρχει με τις τεχνικές εταιρείες, δεδομένου ότι βασικός μέτοχος της Attica Bank είναι το ΤΣΜΕΔΕ.
Από την άλλη πλευρά, θα εξεταστούν δυνατότητες συνεργασιών ή ακόμη και συγχωνεύσεων τόσο με τις συνεταιριστικές τράπεζες όσο και με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, οι τραπεζικές εργασίες του οποίου θα αποσχιστούν στο πλαίσιο μνημονιακών υποχρεώσεων και δεν αποκλείεται να πουληθούν «πακέτο» σε κάποια τράπεζα.
Μετά και την απόφαση ανάληψης της θέσης του CEO από τον σημερινό πρόεδρο του ΤΠΔ Αλέξανδρο Αντωνόπουλο τα σενάρια περί απόκτησής τους από την Attica Bank είναι εύλογα. Μία ενδεχόμενη απορρόφηση των εργασιών του ΤΠΔ από την τράπεζα σχεδόν θα διπλασίαζε την καταθετική της βάση, η οποία θα προσέγγιζε τα 6 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, τα στεγαστικά δάνεια συνολικού ύψους 3,8 δισ. ευρώ του Ταμείου έχουν δοθεί αποκλειστικά σε δημοσίους υπαλλήλους, γεγονός που περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο των επισφαλειών.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 23 Ιανουαρίου 2014

HeliosPlus