ΥΛΙΚΑ (για 4 άτοµα)

Για το κατσικάκι

1 κιλό κρέας (σπάλα ή µπούτι), σε κοµµάτια

1/4φλ. έ.π. ελαιόλαδο

1 µεγάλο κρεµµύδι, σε µέτρια καρέ

ξύσµα και χυµός από 1 λεµόνι, ακέρωτο

½ κ.γ. αλάτι

½ κ.γ. πιπέρι

½ κ.γ. αποξηραµένη ρίγανη

µερικά κλαδάκια φρέσκιας ρίγανης

Για τις πατάτες

800 γρ. πατάτες, καθαρισµένες και κοµµένες σε µπαστουνάκια

χυµός από ½ λεµόνι

½ κ.γ. χονδρό αλάτι

έ.π. ελαιόλαδο, για το τηγάνισµα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουµε το κρέας και το στεγνώνουµε µε χαρτί κουζίνας. Σε µια κατσαρόλα, σε µέτρια φωτιά, σοτάρουµε στο ελαιόλαδο το κρέας, από όλες τις πλευρές, να πάρει χρώµα. Προσθέτουµε το κρεµµύδι, σοτάρουµε και σβήνουµε µε τον χυµό λεµονιού. Προσθέτουµε το ξύσµα, αλάτι, πιπέρι, χαµηλώνουµε τη φωτιά, σκεπάζουµε και αφήνουµε να σιγοψηθεί 1½-2 ώρες, χωρίς να προσθέσουµε νερό. Στο τέλος προσθέτουµε τη ρίγανη (αποξηραµένη και φρέσκια). Αν θέλουµε περισσότερη σάλτσα, προσθέτουµε λίγο νερό.

Ξεπλένουµε τις πατάτες µέχρι να βγαίνει το νερό καθαρό. Τις βάζουµε σε µια κατσαρόλα, σε µέτρια φωτιά, µε τόσο νερό όσο να τις σκεπάζει, και προσθέτουµε τον χυµό λεµονιού και το αλάτι. Δύο λεπτά αφότου έρθουν σε βρασµό, τις βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα σε πετσέτα κουζίνας να στεγνώσουν.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουµε το λάδι και τηγανίζουµε τις πατάτες, µέχρι να ροδίσουν. Τις αφαιρούµε από το τηγάνι µε τρυπητή κουτάλα και τις ακουµπάµε σε χαρτί κουζίνας. Περιχύνουµε το κρέας µε τη σάλτσα και το σερβίρουµε µε τις πατάτες.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013.