Την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά αναμένουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ώστε να υπάρξουν αλλαγές στο σχέδιο νόμου για τη φορολόγηση των ακινήτων και να καταλαγιάσει η οργή των βουλευτών.
Η εξάωρη σύναξη των 70 βουλευτών της ΝΔ με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, που διήρκεσε περίπου ως τις 2.15 τα ξημερώματα της Πέμπτης, σήμανε συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου και θορύβησε αρκετά την ηγετική ομάδα του κόμματος.
Η έκρηξη των βουλευτών, ακόμη και όσων είναι πιο κοντά στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά του κεντρικού συστήματος εξουσίας που αναθεώρησε την κεντρική άποψη για μια σειρά ρυθμίσεις.
Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει εκνευρισμός του Πρωθυπουργού, όπως προκύπτει από πληροφορίες, αλλά ούτε βέβαια και ευφορία. Ο ίδιος φρόντισε πριν από τη «σύναξη των 70» και μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλο, να πει στους δημοσιογράφους που ήταν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ότι μπορεί να γίνουν αλλαγές σε λογική βάση και πως κυβερνητικός στόχος είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται ήσυχος και όπως έχει πει σε συνομιλητές του, «πόσες φορές στο παρελθόν δεν υπήρξαν ανάλογα προβλήματα, αλλά τελικά βρέθηκε λύση».
Παρά την προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι από το Μέγαρο Μαξίμου, ο προβληματισμός είναι έντονος, διότι η ΝΔ για μια ακόμη φορά εμφάνισε πολύ κακή εικόνα. Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς φέρεται να κατανοεί το πρόβλημα που έχουν επισημάνει οι βουλευτές και μεταδίδεται από το επιτελείο του ότι είναι έτοιμος να δώσει το πράσινο φως για να προχωρήσουν οι αναγκαίες αλλαγές.
Πέρα όμως από τις τροποποιήσεις που πιθανότατα θα γίνουν στο σχέδιο νόμου, το πρόβλημα για την ηγεσία της ΝΔ είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που θυμίζει «τοπίο στην ομίχλη».
Οι περισσότεροι βουλευτές εμφανίζονται διατεθειμένοι να βάλουν την υπογραφή τους σε οποιοδήποτε κείμενο. Αρκετοί είναι νευρικοί και η νευρικότητά τους ανοίγει πιο εύκολα και τα στόματα, με αποτέλεσμα, όπως σημειώνουν και κορυφαίοι υπουργοί, να δημιουργούνται προβλήματα.
Εξίσου ανησυχητικό φαινόμενο είναι η «έλλειψη αυτοπειθαρχίας»της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Και αυτό, διότι αρκετοί βουλευτές εμφανίζονται να μην αναλογίζονται τις αντιδράσεις, ούτε να φοβούνται τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν από τις διάφορες πρωτοβουλίες τους.
Η ηγετική ομάδα της ΝΔ βρίσκεται ενώπιον έντονης κινητικότητας στο εσωτερικό της ΚΟ, όπου αρκετοί βουλευτές σηκώνουν «μπαϊράκι» και για ψηφοθηρικούς λόγους και προφανώς δεν έχουν στόχο να ανατρέψουν, όσο υπερβολικό και αν ακούγεται, την κυβέρνηση.
Απλά, προκύπτει θέμα συνοχής, έλλειψης συνοχής και ελέγχου της ΚΟ από τους αρμόδιους παράγοντες, ενώ είναι εμφανές ότι αρκετοί κυβερνητικοί βουλευτές, όπως γίνεται κατά κόρον σε όλες τις περιόδους, νιώθουν «παραγκωνισμένοι», αίσθημα που καταλύει και τις όποιες διαχωριστικές γραμμές υπάρχουν μεταξύ τους.
Πολλοί κινούνται από ένα είδος «συντεχνιακής αντίληψης» που τους οδηγεί σε αντιδράσεις που γίνονται απλά για να γίνει αισθητή η παρουσία τους. Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα εκδηλώθηκε «επιδημία» συνυπογραφής ερωτήσεων, χωρίς να ενημερώνονται νωρίτερα είτε οι αρμόδιοι υπουργοί είτε τα όργανα της ΚΟ της ΝΔ.
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 31 Οκτωβρίου 2013

HeliosPlus