Πανεπιστήμιο Αθηνών: «Είμαστε στο πλευρό των διοικητικών υπαλλήλων»

Mε το πανεπιστήμιο Αθηνών δύο μήνες κλειστό και το πανεπιστημιακό εξάμηνο να χάνεται, η Σύγκλητος του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας δεν αναζήτησε, όπως φαίνεται, σε σημερινή συνεδρίασή της τρόπους για να λειτουργήσει ξανά εντός των επομένων ημερών το Ίδρυμα. Αντιθέτως «τα μέλη της Συγκλήτου εξέφρασαν την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή τους στον δίκαιο αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων»…

«Η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στη σημερινή συνεδρία της εξέτασε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να θέσει σε διαθεσιμότητα 498 διοικητικούς υπαλλήλους (επί συνόλου 1.316)» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τα μέλη της Συγκλήτου του Ιδρύματος.
«Διαπίστωσε ότι η εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών οδηγεί αντικειμενικώς σε βέβαιη διακοπή των ακαδημαϊκών λειτουργιών, παρά τη βούληση της πανεπιστημιακής κοινότητας να συνεχίσει να προσφέρει το Πανεπιστήμιο ακαδημαϊκό έργο».
«Τα μέλη της Συγκλήτου εξέφρασαν την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή τους στον δίκαιο αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων. Παράλληλα, κατέγραψαν την έντονη δυσφορία τους και την αντίθεσή τους για τον τρόπο με τον οποίο ο υπουργός Παιδείας βασιζόμενος στην έκθεση της Ομάδας Διαχείρισης Έργου, εισηγήθηκε να υπολογισθούν οι ανάγκες των Πανεπιστημίων, και ιδιαιτέρως του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε διοικητικό προσωπικό» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συγκλήτου.
«Πιο συγκεκριμένα στην εισήγησή του, που έγινε δεκτή από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης και ενσωματώθηκε στην σχετική Κ.Υ.Α, προβλέπεται δείκτης που ορίζει 1 διοικητικό υπάλληλο ανά 100 μέλη Δ.Ε.Π.! Σύμφωνα με αυτόν τον δείκτη, το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα έπρεπε να έχει μόνο 20 διοικητικούς υπαλλήλους στο σύνολό του, ενώ ορισμένα Α.Ε.Ι. δεν θα έπρεπε να έχουν καθόλου διοικητικούς υπαλλήλους! Σημειώνεται ότι ο διεθνής μέσος όρος, σύμφωνα με έγκυρες μετρήσεις, κυμαίνεται από 70 έως 110 διοικητικούς υπαλλήλους ανά 100 μέλη Δ.Ε.Π.» προσθέτουν΄’ τα μέλη τη Συγκλήτου του Ιδρύματος.
«Κατά τον ίδιο τρόπο υπολογίζονται από τον αρμόδιο υπουργό 1,5 διοικητικοί υπάλληλοι ανά 100 φοιτητές, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες διεθνείς μετρήσεις ο μέσος όρος στα ξένα Πανεπιστήμια είναι 7-10 διοικητικοί ανά 100 φοιτητές.
Υπό τις παραπάνω συνθήκες έγινε πλέον σαφές ότι το υπουργείο Παιδείας φέρει αποκλειστικά την ευθύνη για τη διαμορφωθείσα αδιέξοδη κατάσταση στο Πανεπιστήμιο, μια κατάσταση, η οποία μπορεί να δημιουργήσει μη αναστρέψιμες βλάβες στην επιτέλεση του ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου του. Ειδική αναφορά έγινε στην πάγια και σταθερή θέση της Συγκλήτου για την ανάγκη διεξαγωγής των μαθημάτων και ολοκλήρωσης των εξετάσεων.
Η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καλεί το υπουργείο Παιδείας να αντιμετωπίσει τα Πανεπιστήμια με υπευθυνότητα, εγκυρότητα και με ορθώς τεκμηριωμένες προτάσεις, εφόσον μέλημα όλων μας παραμένει η Παιδεία. Προτείνει στον Υπουργό να αποδεχθεί, έστω και σήμερα, την έναρξη ουσιαστικού και χρονικά προσδιορισμένου διαλόγου, προκειμένου να εξευρεθούν οι αναγκαίες λύσεις» καταλήγει το ψήφισμα της Συγκλήτου.
Παράλληλα με την σημερινή απόφαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος ορίστηκε τριμελής Επιτροπή Συγκλητικών για να εξετάσουν από κοινού με το διοικητικό προσωπικό τις δυνατότητες αντιμετώπισης ιδιαιτέρως επιτακτικών λειτουργιών.

Διοικητικό προσωπικό: «Το έλλειμμα 600 διοικητικών υπαλλήλων έγινε περίσσευμα 498»

Από την πλευρά του, για ένα «μαγικό τρόπο», με τον οποίο «το έλλειμμα 600 διοικητικών υπαλλήλων έγινε περίσσευμα 498», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης τεκμηρίωσης του υπουργείου Παιδείας με βάση την οποία και επελέγησαν οι αριθμοί των διοικητικών υπαλλήλων που θα μπουν στην διαδικασία της διαθεσιμότητας, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος υποστηρίζουν ότι «με περίτεχνο τρόπο οι ειδικοί του υπουργείου Παιδείας, το έλλειμμα 600 διοικητικών υπαλλήλων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το μετέτρεψαν σε περίσσευμα 498 υπαλλήλων (ούτε καν 500) με τη χρήση διεθνών δεικτών με πρωτοποριακό τρόπο».

«Για τους φοιτητές καθορίζουν δείκτη 1,5 διοικητικούς ανά 100 φοιτητές και 4,5 διοικητικούς ανά 100 φοιτητές για Πολυτεχνεία, Γεωπονικά, Ανώτατα Σχολή Καλών Τεχνών και ΑΣΠΕΤΕ ως εργαστηριακά και πάντα με μαγικό τρόπο εξαφανίζουν 187 εργαστήρια από 25 τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Π. χ. όλα τα εργαστήρια της Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Νοσηλευτικής, Φαρμακευτικής, από τη Σχολή Θετικών Επιστημών εργαστήρια όπως Μετεωρολογίας – Πυρηνικής Φυσικής – Αστρονομίας – Βιοχημείας – Φαρμακευτικής Χημείας – Οργανικής και Ανόργανης Χημείας – Γενετικής Βιολογίας – Ζωολογίας – Βοτανικής – Σεισμολογίας – Ορυκτολογίας – Παλαιοντολογίας – Ηλεκτρονικών Υπολογιστών – Οπτικών Επικοινωνιών – Ραδιοηλεκτρονικής, κ. λπ. Από τα παιδαγωγικά: Λογοθεραπείας – Βιοφυσικό Περιβάλλον – Εργοφυσιολογίας – Εργομετρίας – Κλασσικού Αθλητισμού – Αρχαιολογίας, κ. λπ. κ. λπ. και έτσι μειώνουν το προσωπικό στο 1/3» αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

«Επίσης για τα τμήματα υπολογίζουν 15 διοικητικούς ανά τμήμα και για τα εργαστηριακά τμήματα 30. Και εδώ εξαφανίζονται τα 25 εργαστηριακά τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τέλος έρχεται και η αποθέωση με το δείκτη διοικητικοί ανά 100 μέλη διδακτικού προσωπικού. Διεθνώς οι διοικητικοί ανά 100 μέλη διδακτικού
προσωπικού, είναι από 70 έως 110, και στην Ελλάδα ο μέσος όρος είναι 68 διοικητικοί για 100 μέλη διδακτικού προσωπικού. Η ομάδα του Υπουργείου Παιδείας, μετά από διεθνή έρευνα και βαθυστόχαστη μελέτη όρισε δείκτη 1 διοικητικός ανά 100 μέλη διδακτικού προσωπικού, δηλαδή κατά την επιτροπή, για το Πανεπιστήμιο Αθηνών, δεν χρειάζονται οι 1.300 υπάλληλοι, αλλά ούτε οι 800 ή οι 500 υπάλληλοι για την λειτουργία του ΕΚΠΑ, έχοντας, 2.000 μέλη ΔΕΠ, αλλά είναι αρκετοί οι 20 υπάλληλοι» καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.