Επτά σημεία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος παρουσίασε ο πρωθυπουργός στους ευρωπαίους ομολόγους του στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Ο κ. Σαμαράς εκτίμησε ότι το κλίμα για το μείζον αυτό θέμα αλλάζει και ως απόδειξη ανέφερε τη δημιουργία της Mediterranean Task Force, η οποία ήδη συνεδρίασε και αποφάσισε να ζητήσει την εφαρμογή του ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επαναπροώθησης παράνομων μεταναστών.
Στην συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός ανέπτυξε στα επτά σημεία. Όπως είπε, ανέφερε στους ομολόγους του ότι το θέμα δεν αφορά μόνο τις χώρες του Νότου, αλλά όλες τις χώρες της ΕΕ, αφού η πλειονότητα των μεταναστών προσπαθούν να περάσουν σε χώρες της βόρειας και της κεντρικής Ευρώπης. «Συνεπώς εμείς φυλάμε τα σύνορα της Ευρώπης. Η ευθύνη πρέπει να είναι κοινή και να υπάρξει επιμερισμός τους κόστους» σημείωσε.
Δεύτερο σημείο ήταν ότι τα κύματα μεταναστών αποσταθεροποιούν τη Νότια Ευρώπη, αλλά αποτελούν και απειλή για ολόκληρη την Ευρώπη. Η περιφέρεια εξάγει αποσταθεροποίηση σε όλη την Ευρώπη, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ακολούθως, ανέφερε ότι ανθρωπιστική καταστροφή δεν συμβαίνει μόνο όταν χάνουν τη ζωή τους μετανάστες, όπως συνέβη πρόσφατα στην Λαμπεντούζα, αλλά και όταν οι μετανάστες φτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές χωρίς να έχουν πού να πάνε. «Είναι παγιδευμένοι, δεν έχουν παρελθούν, δεν έχουν παρόν, δεν έχουν μέλλον και προοπτική, κι αυτό το θεωρώ μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή».
Το τέταρτο σημείο είναι η ανάγκη να διαχωριστούν εκείνοι που δικαιούνται άσυλο από τους υπόλοιπους, όσοι δηλαδή προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές. Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι το 90% των μεταναστών που φτάνει στην Ελλάδα δεν προέρχεται από εμπόλεμες χώρες και δεν δικαιούται άσυλο.
Ακόμη σημείωσε ότι πρέπει να γίνεται ταυτοποίηση των χωρών καταγωγής, να μοιράζονται οι δικαιούντες άσυλο δίκαια σε όλα τα κράτη, να προωθήσει η ΕΕ με το πολιτικό βάρος της την πολιτική της επαναπροώθησης (σ.σ. εδώ ο πρωθυπουργός άφησε σαφείς αιχμές κατά της Τουρκίας χωρίς να την κατονομάσει), καθώς και να υπογραμμιστεί ο εγκληματικός χαρακτήρας δουλέμπορων που διακινούν καραβάνια μεταναστών.
Τελευταίο σημείο της τοποθέτησης του πρωθυπουργού ήταν ότι πρέπει να αλλάξει ο χαρακτήρας επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων και να υπάρξει αποθάρρυνση για τη διακίνησή του.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η πρωτοβουλία των τεσσάρων χωρών του Νότου που θίγονται άμεσα (Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος και Μάλτα) βρήκε συμπαραστάτες σε άλλες χώρες (Ισπανία, Γαλλία, Βουλγαρία, Σλοβενία).
Για την Mediterranean Task Force είπε ότι ήδη συνεδρίασε και αποφάσισε να ζητήσει την εφαρμογή του ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επαναπροώθησης μεταναστών, ενώ πρόσθεσε ότι ώς την επόμενη σύνοδο κορυφής στις 5 Δεκεμβρίου θα υπάρξει συνέχεια στην προσπάθεια και καλύτερη οργάνωση.