Το μεγάλο «στοίχημα» των ευρωπαϊκών τραπεζών

Για τις αγορές, ο έλεγχος των ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ θα αυξήσει τη διαφάνεια στον κλάδο αλλά ίσως ανοίξει και ένα μαύρο κουτί που μπορεί να κρύβει αρκετούς σκελετούς, κάτι που προκαλεί τον φόβο των επενδυτών.

Για τις αγορές, ο έλεγχος των ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ θα αυξήσει τη διαφάνεια στον κλάδο αλλά ίσως ανοίξει και ένα μαύρο κουτί που μπορεί να κρύβει αρκετούς σκελετούς, κάτι που προκαλεί τον φόβο των επενδυτών. Αν οι έλεγχοι δείξουν πως οι τράπεζες είναι αρκετά εκτεθειμένες στην οικονομική κρίση, οι φόβοι των αγορών ίσως αυξηθούν.
Μπορεί οι διαδικασίες διαφάνειας να ενισχύουν το επενδυτικό κλίμα, όμως κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα υπάρξουν άλλα bail-in.
Ηδη οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίων ως 50 δισ. ευρώ, θεωρώντας παράλληλα πως αν τα stress tests πετύχουν ο αντίκτυπος θα είναι θετικός για την προσέλκυση κεφαλαίων, αν όμως θεωρηθούν μια παρωδία που κανένας δεν πιστεύει, η εμπιστοσύνη στον κλάδο θα εξαφανιστεί και θα χρειαστούν νέες ποιοτικές επιθεωρήσεις και κεφαλαιακές απαιτήσεις.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεσμεύθηκε πάντως να υποβάλει τις τράπεζες της ευρωζώνης σε ολοκληρωμένους ελέγχους τον επόμενο χρόνο, με στόχο να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στον κλάδο και να υπάρξει διαφάνεια στην ποιότητα του ενεργητικού τους. Οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (common equity Tier 1 capital) τουλάχιστον 8%, βάσει του ορισμού της Βασιλείας ΙΙΙ και να προβούν σε διάφορες μεταβατικές ρυθμίσεις. Αυτές περιλαμβάνουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας ιδίων κεφαλαίων Tier 1 στο 4,5%, απόθεμα κεφαλαίων (capital conservation buffer) στο 2,5% και προσαύξηση 1% για τις τράπεζες με συστημική βαρύτητα.
Οι έλεγχοι θα γίνουν σε 130 τράπεζες περίπου από τα 18 κράτη-μέλη, που αντιστοιχούν στο 85% του τραπεζικού συστήματος στην ευρωζώνη. Μια πρώτη λίστα περιλαμβάνει 24 γερμανικές τράπεζες, 16 στην Ισπανία, 15 στην Ιταλία, 13 στη Γαλλία, 7 στην Ολλανδία, 5 στην Ιρλανδία, 4 στην Πορτογαλία, 4 στην Ελλάδα (Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς) και 4 στην Κύπρο (Τράπεζα Κύπρου, Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, Ελληνική Τράπεζα και Ρωσική Εμπορική Τράπεζα). Η αξιολόγηση θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2013 και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2014, προτού η ΕΚΤ αναλάβει την τραπεζική εποπτεία στην ευρωζώνη. Η ΕΚΤ θα έχει τον σχεδιασμό και την εποπτεία των ελέγχων που θα διεξαχθούν από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές κάθε χώρας.
Βασικός σύμβουλος θα είναι η εταιρεία Oliver Wyman, ενώ κάθε χώρα θα χρησιμοποιήσει και άλλους συμβούλους από τον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με την ΕΚΤ υπάρχουν δύο βασικοί στόχοι: διαφάνεια, ώστε να ενισχυθεί η ποιότητα των διαθέσιμων πληροφοριών για την κατάσταση των τραπεζών, εξυγίανση, προκειμένου να καθοριστούν και να εφαρμοστούν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν την αύξηση των προβλέψεων για πιθανές ζημιές και πιθανόν ανακεφαλαιοποίησή τους, την παρακράτηση κερδών, την έκδοση μετοχών, την αλλαγή του μείγματος χρηματοδότησής τους ή την πώληση ή τον διαχωρισμό των περιουσιακών τους στοιχείων. Τα όποια κεφαλαιακά κενά θα πρέπει να καλυφθούν από ιδιωτικά κεφάλαια, αλλά αν αυτό δεν επαρκεί ίσως χρειαστεί κρατική ενίσχυση.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι τα τραπεζικά δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών θα χαρακτηρίζονται μη εξυπηρετούμενα, ενώ θα εφαρμόσει αυστηρότερους κανόνες –σε σχέση με αυτούς των τελευταίων δύο γύρων των πανευρωπαϊκών τεστ –προκειμένου να διαπιστώσει αν οι 128 μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης έχουν κεφαλαιακή επάρκεια.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 24 Οκτωβρίου 2013

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.