Ζουν στα όρια της πόλης και της νομιμότητας και διαμένουν για πάνω από 10 χρόνια στον οικισμό των Ρομά στα Φάρσαλα τον οποίο ορισμένοι στην περιοχή τον χαρακτηρίζουν «γκέτο». Ορισμένοι βγάζουν τα προς το ζην με το εμπόριο και άλλοι με παρανομία.
Στην πλειοψηφία τους νέοι (οι γονείς τους ή «παλιοί» στην περιοχή μένουν πλέον στην πόλη), αλλά κανείς δεν ξέρει τον ακριβή αριθμό τους. Όσοι διαμένουν στα Φάρσαλα δεν έχουν εκφράσει παράπονα για την παρουσία των αθιγγάνων, ο καταυλισμός των οποίων είναι στον περιφερειακό.
Αντιθέτως, παράπονα έχουν εκφράσει οι διαμένοντες σε εργατικές κατοικίες που συνορεύουν με τον οικισμό στη δυτική πλευρά του. Γίνονται για τον θόρυβο που κάνουν οι Ρομά και για λόγους υγιεινής και αισθητικής. Πριν από μία εβδομάδα μάλιστα, όπως πληροφορείται «Το Βήμα», φορτηγά του δήμου έφυγαν από τον χώρο φορτωμένα με απορρίμματα.
«Διερχόμενοι» και «παλιοί»
Ο δήμαρχος της πόλης κ. Άρης Καραχάλιος σημειώνει ότι οι τσιγγάνοι στα Φάρσαλα έχουν σχέσεις με αρκετούς που διαμένουν στον μεγάλο οικισμό στους κοντινούς Σοφάδες στην Καρδίτσα. Για τον οικισμό όπου βρέθηκε η ξανθομάλλα «Μαρία» αναφέρει ότι διαμένουν και αρκετοί που χαρακτηρίζονται «διερχόμενοι».
Κανείς δεν ξέρει πόσοι διαμένουν στον συγκεκριμένο καταυλισμό. Μια πρόχειρη καταμέτρηση αναφέρει 500, οι αστυνομικοί όμως κάνουν λόγο ακόμη και για 2.000.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό το συγκεκριμένο σημείο στα Φάρσαλα όπου διαμένουν τσιγγάνοι. Σε ένα άκρο της πόλης έχουν εγκατασταθεί οι «παλιοί» της περιοχής και πλέον τα σπίτια τους έχουν ενσωματωθεί στον πολεοδομικό ιστό, ενώ μακρύτερα υπάρχει και ένα σημείο με πρόχειρο καταυλισμό αθιγγάνων.
Παραβατικότητα
Ο κ. Καραχάλιος, αναφερόμενος στις μορφές παραβατικότητας των Ρομά της πειοχής, επισημαίνει ότι πέρυσι το καλοκαίρι εκδηλώθηκαν αρκετά κρούσματα με κλοπές μετασχηματιστών από γεωτρήσεις ενώ έχουν καταγραφεί περιστατικά με κλοπές μπαταριών από φορτηγά, αφαίρεση καυσίμων, κλοπές σχαρών υπονόμων κ.ά.
Όσο για την ανεύρεση της μικρούλας, τονίζει πως έμενε με τους «γονείς» της σε σπίτι σε μια άκρη του οικισμού και το παιδί το είχαν προστατευμένο. Σημειώνει επίσης ότι το ζευγάρι έλειπε ανά διαστήματα για αρκετές ημέρες από τα σπίτι τους.
Ο δήμαρχος προσθέτει ότι ο καταυλισμός θα πρέπει να μεταφερθεί σε άλλη περιοχή, ενώ ανάλογο αίτημα, όπως λέει, έχουν και τσιγγάνοι οι οποίοι ζητούν να υπάρξει μέριμνα και να τους παραχωρηθούν οικόπεδα και οικήματα. Στον οικοσμό όπου διαμένουν τώρα βρίσκονται περίπου 60 λυόμενα τα οποία τους είχαν παραχωρηθεί προσωρινά για δύο χρόνια μέχρι να δημιουργήσουν μια μόνιμη κατοικία.
Έρευνες σε όλους τους καταυλισμούς
Στο στόχαστρο των διωκτικών Αρχών μπαίνουν τουλάχιστον μία φορά τον μήνα οι οικισμοί των αθιγγάνων στη Λάρισα. Όπως λένε αστυνομικοί, «προσπαθούμε να μην υπάρχουν άβατα». Οι συλλήψεις που κάνουν συνήθως ύστερα από ελέγχους σε οικισμούς Ρομά αφορούν κατηγορίες για κλοπή καλωδίων και μεταλλικών αντικειμένων, εμπόριο ναρκωτικών, κλοπές-διαρρήξεις και άλλα αδικήματα.
Όπως λένε συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών, ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι αρμόδιες υπηρεσίες προβαίνουν σε έρευνες στους τρεις βασικούς οικισμούς τσιγγάνων στη Λάρισα και συνήθως «κάτι βγάζουν κάθε φορά οι συνάδελφοι».
Στον Τύρναβο διαμένουν περίπου τρεις χιλιάδες, στην περιοχή Νέα Σμύρνη που βρίσκεται εντός της Λάρισας βρίσκονται περίπου 12.000 και στα Φάρσαλα περίπου 2.000. Ωστόσο, όπως σημειώνουν, οι αριθμοί αυτοί είναι σχετικοί καθώς πολλοί είναι μετακινούμενοι ενώ υπάρχουν και αρκετοί που είναι διερχόμενοι από τη Λάρισα.
Επισημαίνουν χαρακτηριστικά: «Δεν ανακαλύψαμε τον τροχό με τα αποτελέσματα της έρευνας στον οικισμό των Φαρσάλων. Όλοι ξέρουμε τα αδικήματα στα οποία εμπλέκονται αθίγγανοι όπως κλοπές, εμπόριο ναρκωτικών ακόμα και αγοραπωλησίες παιδιών».
Τονίζουν επιπλέον ότι υπάρχουν πολλοί από τους αθίγγανους που δηλώνουν μονογονεϊκές οικογένειες ή ψευδώς παντρεμένοι με παιδιά για να παίρνουν τα επιδόματα. Γι’ αυτό, όπως επισημαίνουν, η αποκάλυψη με τα πολλά παιδιά που δήλωνε σε οικογενειακές μερίδες η 40χρονη θα πρέπει να αποτελέσει αφορμή για να ερευνηθούν πολλοί ανάλογοι φάκελοι όχι μόνο στη Λάρισα αλλά και σε άλλες περιοχές. «Στους οικισμούς αυτούς φαίνεται πως στα χαρτιά χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα» έλεγαν χαριτολογώντας.
Σχετικά με την αστυνόμευση στην περιοχή των Φαρσάλων συνδικαλιστές εξηγούν ότι στο Αστυνομικό Τμήμα της πόλης υπηρετούν περίπου 25 άτομα ενώ υπάρχει ένα περιπολικό με διμελές πλήρωμα και έχουν καταφέρει κυρίως με βάση το φιλότιμό τους να διατηρήσουν την εγκληματικότητα σε «ανεκτό επίπεδο». Θεωρούν ωστόσο πως η συγκεκριμένη υπηρεσία χρειάζεται ενίσχυση καθώς είναι σε κομβικό σημείο, με δεδομένο ότι συνορεύει με Καρδίτσα, Φθιώτιδα και Μαγνησία.
Μια επιδρομή με πολλά ευρήματα
Μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λάρισας κ. Αθανάσιος Νταβούρας επεσήμανε πως «θα πρέπει να γίνει μνεία και στους συναδέλφους που «μάτωσαν» για την επιχείρηση στον οικισμό και μέχρι σήμερα συνεχίζουν νυχθημερόν τις έρευνες για να βρεθεί η μητέρα της «Μαρίας» και δεν έχουν ακούσει ένα «μπράβο» για όσα έκαναν και κάνουν».
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας επιχείρησης που έγινε στον οικισμό των Ρομά στα Φάρσαλα –κατά την οποία βρέθηκε και η μικρή «Μαρία» –είχαν συλληφθεί 11 άτομα για διάφορα αδικήματα, όπως παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών, περί όπλων και περί τελωνειακού Κώδικα, καταδιωκτικά έγγραφα κ.ά. Ανάμεσα σε αυτούς που συνελήφθησαν για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ήταν ένας 32χρονος πυροσβέστης.
Επίσης, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οκτώ οικίες κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων δύο πιστόλια, εκ των οποίων το ένα σε μορφή στυλογράφου, ένα κυνηγετικό όπλο, 49 φυσίγγια, 130 γραμμάρια λαθραίου καπνού, 72,7 γραμμάρια κάνναβης και 39,5 ναρκωτικά δισκία.